48 timmar west eastside la

14:52 7 Mar 2018

Vi spenderade två dygn med att gå runt i Los Angeles gränsland mellan väst och öst.

West Eastside är den del av Los Angeles som vill markera avstånd från kvarteren i Hollywood och Beverly Hills, men som fortfarande ligger väster om Los Angeles-floden och således inte med rätta kan kalla sig Eastside. Utmärkande för detta gränsland mellan väst och öst är en till synes ohejdbar gentrifieringsvåg, vurmen för grönkål och, ska det visa sig, ett starkt motstånd till gratis wifi på caféer och restauranger.

Då Los Angeles-bor generellt vägrar använda någon typ av kollektivtrafik känner få till stationsbyggnaden vid Union Station, uppförd i art déco-stil under 1930-talet. Våga vänta en stund med hyrbilen, ta flygbussen in till stationen i Downtown och bocka av ett stycke kulturhistoria innan du ens hunnit packa upp tandborsten. Så, nu kan du fokusera på verkligt viktiga saker som sol, mat och sprit under resten av vistelsen.

Ta dig, med kollektivtrafik eller Uber, till Art’s district i Downtown när du känner dig redo för lunch och resans första cocktail. Zinc café & market delar innergård med Bar Mateo, så här äter du något från den enorma menyn samtidigt som du sippar Negroni under olivträden. Det enda som saknas vid det här laget är wifi. Även på det hajpade kaffestället tvärs över gatan saknas det. Det är bara att vänja sig.

När du är lagom mitt-på-dagen-berusad och benägen till oansvariga inköp promenerar du vidare genom kvarteren i Art’s district för (fönster)shopping. Alchemy works är som en tio gånger dyrare Grandpa-butik, medan Poketo lyckas med konststycket att sälja diverse prylar som är superpastelliga men samtidigt stilrena. Fortsätt upp genom Little Tokyo och vidare till kärnan av Downtown. My favorite murder-fans kan traska förbi Hotel Cecil vid korsningen Main Street och 7th. Här har flertalet seriemördare bott under sina ”karriärer” och hotellhissen blev något av en världsnyhet i och med övervakningsfilmen som visar en kanadensisk kvinna strax innan hon dog i en vattentank uppe på taket. Det ökända hotellet heter nu mera Stay on main, men en k-märkt väggmålning som täcker stora delar av husfasaden gör gamla Cecil svår att missa.

Efter en dags kringvandrande är du rimligtvis lite trött på Downtown. Ta dig därför till Echo Park och den pyttelilla men i smakupplevelser räknat enorma restaurangen Elf café. Eftersom utrymmet är minst sagt begränsat är det en god idé att boka bord en dag i förväg – ytterligare ett par dagar om du planerar att gå dit en helg. Restaurangen är helvegetarisk men även de mest inbitna köttälskarna brukar gå härifrån både mätta och belåtna. Beställ exempelvis in pitabrödet med avokado- och tahiniröra till förrätt och dö lite.

Trotsa matkoman och vandra ett par hundra meter österut på Sunset Boulevard till den utvärtes mycket anonyma baren El Prado. Bakom ett rött sammetsdraperi hittar du ett av få ställen i LA som låter dig dricka din öl samtidigt som du röker en cigarett. På den pyttelilla bakgården sitter Los Angeles svar på 1337likes och diskuterar manspreading eller skvallrar om sin senaste katastrofala Tinder-dejt. Avsluta kvällen med en sängfösare på Mohawk Bend – inte så mycket för att din superjetlaggade kropp behöver sängfösaren utan snarare för att baren har något så ovanligt som gästwifi. Svep drinken och beställ sedan en uber hem.

Nästa dag behöver du fly såväl utseendehets som smutsig Los Angeles-luft. Det gör du bäst på ett koreansk spa i, ja, Koreatown. Här får nakna kroppar hänga och slänga lite som de vill medan de breder ut sig i heta te-bad och varma saltstensrum. Obs cis-normativ könsuppdelning pga tidigare nämnda nakna kroppar.

När du känner dig lagom kurerad beger du dig till The Line Hotel och restaurangen The Commissary för en sen lunch i hjärtat av Koreatown. Växthuset är trots allt LA:s mest instagrammade restaurang av en anledning. Deras rice bowls väger upp för cringekänslorna du kommer känna när notan anländer tillsammans med en pretentiös liten påse korianderfrön. Intill växthuset ligger hotellets takpool där du förslagsvis tillbringar resten av eftermiddagen, sippandes cocktails med tveksamma namn som ”Pimp’s cup”.

De som sedan flera månader tillbaka har kollat upp LA:s hetaste restauranger har kanske bokat bord på Bestia i Art’s District där de beställer in revbensspjällen för 130 dollar. Vi med lite sämre framförhållning (och ekonomi) som dessutom ser uttrycket ”kaka på kaka” som något positivt beger oss istället till The Pie Hole i samma område. Här blir det middag i tema! Pajmekkat finns nu mera på flera håll i Los Angeles-området, men restaurangen i Art’s District är originalet. Menyn varierar efter säsong. För att maxa Amerika dina sista timmar i West Eastside håller du tummarna för att de kan servera dig mac’n’cheese-paj till huvudrätt och en ”Mom’s apple crumble” till efterrätt.

 

Att äta
Zinc café
580 Mateo Street
Frukost, brunch, lunch och middag i Art’s district med en meny som framkallar beslutsångest.

Elf café
2135 Sunset Blvd
Prisvärd och helvegetarisk restaurang som nästan varje år blir utsedd till en av Los Angeles bästa. Menyn är säsongsbunden och alltid guld.

The Commissary
3515 Wilshire Blvd
Restaurang och bar i fotogenisk växthusmiljö på taket till The Line hotel.

Bestia
2121 7th Place
Superhajpad italiensk restaurang i Art’s district. Du måste eventuellt mörda någon (alternativt vara ute i väldigt god tid) för att få bord här.

The pie hole
714 Traction Ave
Antagligen Los Angeles bästa pajer.

 

Att dricka
Bar Mateo
580 Mateo Street
Perfekt för lunchcocktails på innergård med porlande fontän.

El Prado
1805 Sunset Blvd
Halvdold hipsterbar med sällsynt rökruta.

Mohawk bend
2141 Sunset Blvd
Restaurang och bar med veganska ”buffalo wings”, sport på storbildsskärm, fotoautomat och wifi(!).

 

Att göra
Olympic spa
3915 West Olympic Blvd
Kvinnoseparatistiskt koreansk spa med varma och kalla bad, olika sorters bastu och behandlingar.

Century day and night spa
4120 West Olympic Blvd
Det är vad det heter – ett dag- och nattöppet spa. Har separata avdelningar för kvinnor och män plus en gemensam restaurang- och relaxavdelning.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!