48 timmar Oslo

12:54 10 Mar 2017

Vårt grannland har inte bara kommit ikapp, och sprungit om oss, när det kommer till tv-produktion. Nu börjar de även nafsa oss i hälarna när det kommer till uteliv. Vi har tillbringat två dygn i Norges huvudstad. 

Den första gången jag åkte till Oslo för att skriva ett resereportage kände jag mig lite som den icke namngivna huvudpersonen i den norske författaren Erlend Loes bok Fakta om Finland, fast tvärtom. I boken får huvudpersonen i uppdrag att skriva en reseguide för att locka norska turister till grannlandet, varpå han ljuger ihop att han dels har en finsk farmor samt att han kan prata språket. Resten av boken går sedan ut på att han gissar och rationaliserar sig fram till hur det är i Finland, varpå naturligtvis många av hans förutfattade meningar om finnar skiner igenom.

Jag bestämde mig snarare för att ha ett öppet sinne och inte lyssna på vad folk omkring mig berättade om hur dyrt det var med kaffe och pizza, att norrmännen inte äter lunch eller att hela Oslo stänger på söndagar då norrmännen nämligen är ute "på tur". Med facit i hand borde jag ha lyssnat, för det är på samtliga punkter alldeles rätt. Men man lär sig av sina misstag och när vi för tredje året i rad besöker Oslo under festivalen By:Larm över en långhelg i mars, ser vi till att boka ett tidigare flyg både dit och hem. 

Bylarm

Varje år sedan 2008 lever Oslo upp i en enda stor festival, där i princip alla ställen med utskänkningstillstånd och möjligheter till musik deltar. Detta gör att det är ett ypperligt tillfälle att inte bara upptäcka ny musik, utan också på ett effektivt sätt ta del av vad staden har att erbjuda i form av uteliv. 

För det ska sägas. Norrmännen har inte bara bevisat sig vara bra, kanske för tillfället bättre än oss, på att skapa tv-serier såsom Skam och inte minst Okkupert utan har även tagit upp kampen på krogscenen. Att den norska kronan dessutom är nere på rekordnivåer så att du kan gå ut och käka för ungefär samma priser som hemma gör inte saken sämre. 

Mathallen

Vi anländer till ett disigt Gardemoen och tar tåget in till centrum. Oslo är verkligen inte en särskilt stor stad sett till centrum och det går i princip att promenera överallt, vilket vi gör upp till Vulkanområdet där vi checkar in på hotellet. Lunchen intar vi sedan i Mathallen, som är Oslos svar på Köpenhamns Torvehallarna. Här samsas ett trettiotal butiker, restauranger och mikrobryggerier och skapar tillsammans en gastronomiskt smältdegel. Det är överlag oerhört sympatiskt och jag sväljer ner den purfärska fiskburgaren jag köper vid en disk med en mellanöl köpt vid en annan. Mathallen är helt full med folk, men inte på det jobbiga sätter utan mer på ett levande sätt.

 

"Det är troligtvis mer på grund av drinkarna än klippningarna som baren har förtjänat en plats på listan över världens 50 bästa"

 

Kvällen inleder vi på den relativt nyöppnade cocktailbaren Himkok. Ytan som spänner över tre våningar rymmer en ciderbar, en cocktailbar med drinkar på kran samt en "fine drinking"-del som kräver bordsbokning. Vi nöjer oss givetvis inte förrän vi har provat alla tre. Himkok kommer förpackat med den obligatoriska barberarsalongen, men det är troligtvis mer på grund av drinkarna än klippningarna som baren har förtjänat en plats på listan över världens 50 bästa.

Middag äter vi på Sentralen, och nej det är namnet till trots inte Oslos centralstation som åsyftas utan det gamla Sparbankshuset som har rustats upp och inretts av ett gäng olika konstnärer. Det är riktigt tjusigt och även om maten är kanon skulle vi lika gärna kunna ha besökt någon av husets andra inrättningar bara för att njuta av interiören. Men det är ju ändå By:Larm så efter middagen passar vi på att besöka ett gäng av stans överflöd av livescener, där kanske framför allt Rockefeller med den tillhörande bakfickan John Dee och storasyrran Spektrum sticker ut som klara favoriter. För att inte tala mindre ställen, såsom Revolver eller Blås bakfickor Bortenfor och Ingensteds, som är perfekta för en publik på något hundratal. Jämfört med de flesta svenska städer har Oslo ett imponerande utbud av livescener per capita, och åtminstone denna helg är de dessutom välfyllda.

Crow Bar

Dagen efter gör vi vårt bästa för att promenera genom stan utan att passera alla ställen där Skam spelats in. Det är lättare sagt än gjort. Vi börjar iallafall i kvarteren ovanför Slottsparken och Uranienborg där de större modehusen radar upp sig sida vid sida längs paradgatan Hedgehaugsveien. Via parken kommer vi sedan ner till huvudgatan Karl Johan, vars största behållning i shoppingväg åtminstone i denna del av gatan är varuhuset YME med märken som Comme des Garçons och A.P.C. Även om den norska kronan är nere i blyga 1,07 infinner sig emellertid inte shoppingsuget, utan vi fortsätter istället till passagen vid Torggata 11 och unnar oss en lunchkorv med nachos och rostad lök på wurst. Det smakar bra efter all ickeshopping och vi sväljer ner den med ett par öl något senare på hantverksölbaren, tillika bryggeriet, Crow några kvarter längre upp.

 

"Vi sveper våra gin & tonics snabbare än en formtoppad Therese Johaug tar död på ett munsår"

 

Kvällen inleds med en runda på barerna i den ungdomsvänliga stadsdelen Grünerløkka. Längs Thorvald Meyers gate duggar vattenhålen tätt och vi besöker först den blott ett par månader gamla baren Nedre Løkka. Precis som Himkok är även denna utspridd över flera våningar och med rejält med sittplatser, varefter vi kraschar rakt in på Chairs treårskalas där en övertänd trubadur våldför sig på halva Amy Winehouse repertoar. Det är nästan lika smaklöst som tacobuffén baren dukat upp kvällen till ära och vi sveper våra gin & tonics snabbare än en formtoppad Therese Johaug tar död på ett munsår. 

Bass Oslo

Vi fortsätter istället till den tokhajpade restaurangen Bass Oslo som namnet till trots varken serverar abborre eller basgångar. Istället är det en finurlig och noga utvald meny bestående av rätter som friterad kyckling, rökt ål med papadam, svartrot med gryerekräm och solrosfrön samt en rejäl torsk, för att bara nämna några. Det är naturligtvis helt sagolikt gott.

Cashmere Cat

Kvällen avslutas på bästa sätt i Kulturkirken Jakob som i By:Larms ära förvandlats till housescen. Det är en minst sagt pampig konsertlokal och den norska producenten och dj:n Cashmere Cat spelar så det dånar i kyrkorgelns pipor. En värdig avslutning på en helg som med facit i hand känns på tok för kort. 

Vis av erfarenhet har vi bokat ett någorlunda tidigt flyg hem på söndagen. Men det är inte utan mersmak vi tackar Oslo för denna gång. 

 

Någonting att äta

Bass Oslo
Thorvald Meyers gate 26C, bassoslo.nu
Strålande kvarterskrog en bit upp i Grünerløkka, boka bord i tid. 

Piscoteket
Bastugata 1, piscoteket.no

Har du aldrig förr varit i Oslo är ett besök på Piscoteket närmast obligatoriskt. Om det skulle vara fullt är grannrestaurangen Arakataka ett säkert kort. 

Mathallen
Vulkan 5, mathallenoslo.no
Oslos Mathall är med sitt läge mittemellan centrum och Grünerlokka ett ypperligt ställe att inleda kvällen, eller bara ta ett depåstopp.

 

Himkok

Någonting att dricka 

Himkok
Storgata 27, himkok.no
Enorm bar med riktigt bra drinkar och dagligen öppet till tre. Frågor på det?

Crow Bar
Storgatan 20, crowbar.se
Norrmännen är grymma på öl, och har du någon gång besökt Mikkeller bar i Köpenhamn kommer du att känna igen dig här. 

Annen etage
Stortingsgata 24/26, eikannenetage.no
Högklassig cocktailbar i flådiga kvarter runt Karl Johann. 

Nedre Løkka Cocktailbar
Thorvald Meyers gate 89, nedrelokka.com
Relativt nyöppnad cocktailbar i tre plan, belägen precis i början av stadsdelen Grünerlokka. 

Chair
Thorvald Meyers gate 89, nedrelokka.com
Liten och hemtrevlig kvartersbar med Gin & Tonic som specialitet. 

 

Någonting att se

Operahuset
Om du inte har suttit på taket till Oslos operahus kan du knappt säga att du har besökt staden. 

Tjuvholmen 
Stadsplanerarna av Hammarby sjöstad blir gröna av avund när de ser hur norrmännen har löst det. 

Sentralen 
Även om du inte äter där bör du åtminstone ta en kaffe i huset som designats av ett gäng brokiga konstnärer.
 

Någonstans att bo

The Thief
Stordalens skrytprojekt är inte bara trevligt att bo på, de har även en finfin cocktailbar.

Scandic Vulkan 
Precis nedanför den trevliga stadsdelen Grünerlokka ligger Vulkanområdet som också inrymmer Oslos mycket generösa Mathall. 

Grand Hotel 
Klassisk miljö mitt på Karl Johann. Turistfyllda kvarter, men desto trevligare interiör. 

Tips: Den fjärde säsongen av Skam har premiär i april 2017, och den andra säsongen av Okkupert visas med start någon gång i höst.  

Läs även: Oslo är the place to go 2017.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 02, 2017.

0 Kommentera

Fler artiklar

48 timmar Kosovo

I våras sms:ade min kompis: ”Nu har jag bokat Kosovo åt oss”. Detta kände jag inte alls igen, så jag svarade ”Har du? Det minns jag inte att vi har pratat om”.

48 timmar Kiev

Billig mat, bra uteliv och en stark ungdomskultur. Östeuropas Berlin har allt det plus ett snyggt alfabet. Victoria Machmudov har gjort ett återbesök i Kiev.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!