Foto: Marcus Malakias

48 timmar Moskva

10:33 24 Jul 2017

Frasse Levinsson åkte till Moskva och sköt med Kalashnikov, åt sitt livs godaste måltid och fick se sina fördomar komma på skam. 

Innan vår resa till den populära designern Gosha Rubchinskiys hemstad hade vi skrämt upp oss själva ganska ordentligt. Jag struntade till exempel i att packa med parfym eftersom jag var rädd att doften av Acqua di Losó skulle fungera som något slags rött skynke för böghatande ryssar. Det visade sig att min kompis Dennis hade gjort precis samma sak. Ingen av oss är homosexuell, men det var vår fasta övertygelse att Ryssland är ett komplett livsfarligt land och att minsta feminina attribut skulle kunna stå oss dyrt. Gud vad fel vi hade.

Vi inleder vår semester på Friends Forever Café, som utsetts till ett av Moskvas sju bästa frukostställen av dagstidningen Moscow Times. Efter att ha ätit deras pocherade ägg med bacon och hollandaisesås och sedan tagit in en extremt instagramvänlig tårtbit kan jag konstatera att utmärkelsen var välförtjänt, utan att ha ätit frukost någon annanstans i staden.


En extremt instagramvänlig tårtbit.

Sedan möter vi upp vår guide Paul, som ska ta med oss till en skjutbana där vi ska skjuta med Kalashnikovs. Här kommer våra fördomar på skam för första gången. Vi hade förväntat oss en militär med crew cut, guldkedja runt halsen och träningsställ. I stället möter vi en kille i vår ålder som är otroligt intresserad av politik och historia och som pratar klockren engelska. Skönt.

Paul säger att Moskva inte är i närheten av att vara så farligt som folk tror. Tvärtom menar han att staden är så mån om sin image att utlänningar tas extra väl om hand för turismens skull och att polisen i Moskva har väldigt lite att göra (men att när de väl har det så är de övertända på att äntligen få gripa in). Däremot finns det såklart dårar i Moskva, precis som i alla städer på jordklotet. Paul berättar om ett bilklistermärke han såg på en bakruta en gång. Det föreställde två män som hade analsex. Den så kallade givern hade hammaren och skäran som huvud, medan receiverns huvud bestod av ett hakkors. ”Rematch? Anytime!” stod det under på ryska.

Paul har dock fel om Moskvabornas gästfrihet på en punkt. Nämligen hur de går på stan. De vägrar nämligen att väja för mötande människor. Det är som att de tar sikte på dig och vill gå rakt in i dig för sitt egna höga nöjes skull.

Väl på skjutbanan blir vi besvikna över att vi ska sitta vid ett bord och halvautomatskjuta mot en måltavla. Vi hade hoppas på att få helautomatpeppra från höften som Tony Montana i Scarface. Paul säger att det finns en bar i Ukraina där de har en Kalashnikov under bardisken som man kan få skjuta lite som man vill med. Vi vet inte om det är sant.


Say hello to my litte friend.

När vi tömt magasinen är det dags för lunch. Vi tar tunnelbanan till den Svampbob-tematiserade restaurangen Krusty Krab. Att äta här är en bisarr upplevelse. Personalen är utklädda till Svampbob Fyrkant, rätterna ser ut som karaktärer ur serien och inredningen går förstås helt i Svampbob-stil. Vi beställer in en rosa pizza som ska föreställa Patrik Stjärna. När vi ätit upp måste vi omedelbart lämna lokalen. Intrycken är för många. Det går inte slappna av därinne.


Kypar'n! Det är en svampbob i min soppa!

I stället söker vi oss till hipsterön Red October där vi glider in på Rolling Stone bar för några cerveza på takterrassen. Det här ska vara Moskvas svar på Trädgården, för att använda en sliten liknelse, och på helgerna har de klubbar som är öppna fram till klockan sju på morgonen. Efteråt hittar vi en kinarestaurang som är uppkallad efter Bruce Lee. Vi tycker att namnet är så roligt att vi bestämmer oss för att äta middag där. Till vår stora förvåning är maten bland den bättre asiatiska maten vi har ätit, vilket vi tycker gör namnet ännu roligare. En bra restaurang som heter Bruce Lee.

Kvällen rundar vi av med Gin & Tonics på den utmärkta ginbaren Dictatura Estetica, som kommer att bli vår favoritbar i Moskva.


Jag valde inte fashion. Fashion valde mig.

Följande förmiddag äter vi frukost på Shake Shack. Till vår stora lycka smakar hamburgarna precis som på kedjans restauranger i USA. Sedan promenerar vi till Gorkijparken. Där finns street food från världens alla hörn. Eller i alla fall från några av dem. I ett stånd säljer de bootlegfiskehattar. För motsvarande 150 kronor får du en fiskehatt med Anti Social Social Club eller Supremes logga på. Ett kvitto på vilket hippt tillhåll parken är. Eftersom vi redan ätit slår vi oss ner på en uteservering och dricker några cerveza och varsitt glas Grey Goose. Det känns doucheigt att dricka fransk vodka i Ryssland, men när en så bra vodka kostar 50 kronor glaset är det svårt att låta bli.

 

"Ankbröstet här är den absolut godaste måltiden jag har ätit i hela mitt liv."


Middag äter vi på Severyane på inrådan från en tjej min andra resekompis Marcus matchat med på Tinder. Köket drivs av Georgy Troyan, som fick pris som Rysslands bästa kock 2015. Ankbröstet här är den absolut godaste måltiden jag har ätit i hela mitt liv. Det är första gången jag har varit nära att börja gråta för att någonting är så gott. Det är andra gången jag har varit nära att börja gråta överhuvudtaget. Första var när jag var på plats när Zlatan tackades av i sin sista match på Parc de Princes och hans söner sprang in på planen.

Maten är så sällsynt välsmakande att det första vi gör morgonen därpå är att gå dit igen för att ta del av restaurangens frukostmeny. Det blir den mest vulgära och överdådiga frukosten vi någonsin ätit. När jag tar första tuggan av min eggs benedict med krabba börjar jag skratta för att det är så gott. Vi ber om att få se menyn igen och beställer in hallon och blåbär med lättvispad grädde. När samma effekt uppstår på nytt kallar vi in menyn en tredje gång. Le grand finale blir en potatispannkaka med pocherat ägg och gäddrom ovanpå. Också den skrattar vi oss igenom.


Mitt livs godaste middag och le grand finale av den mest vulgära frukosten jag någonsin ätit.

På planet hem pratar vi, tydligen aningen för högljutt, om hur dumma vi var som trodde att Moskva var en otrevlig plats. Då vänder sig en man i sätet framför.

– Håll käften grabbar. Jag vill slappna av när jag flyger, säger han på svenska.

Att äta

Severyane
Bolshaya Nikitskaya ul., 12
Jag förbjuder dig att åka till Moskva utan att gå hit. All mat är av internationell toppklass.

Uilliam's
Malaya Bronnaya Street, 20А
Ett förstklassigt italienskt pang. Serverar både frukost, lunch och middag.

Strelka
4 Bersenevskaya Enbankment, Bldg. 5
Modern mat och takterass med otrolig utsikt. Service på löjligt hög nivå. Bör inte missas. Heads up för att tapasrätterna är stora, så beställ inte för många.

Shake Shack
Arbat St, 38
Smakar precis som i New York.

McDonalds
Pushkinskaya Square
Europas största McDonalds med sina 2,400 kvadratmeter. Nu när vi har ätit här kommer vi aldrig borsta tänderna igen.

Friends Forever Café
Malaya Nikitskaya ul., 2/1с1
Instagramfrukost!

Krusty Krab
ul. Arbat, 4, стр. 1
Maten, som består av pizza och hamburgare och dylikt, är det inget speciellt med (förutom utseendet då förstås). Men upplevelsen för bisarr för att gå miste om.

Att dricka

Dictatura Estetica
Bersenevskaya Haberezhnaya, 6с2
Gillar du Gin & Tonic gillar du Dictatura Estetica. Och vem gillar inte Gin & Tonic? Du ska dock akta dig för krogen mitt emot. Låt dig inte luras av att den ligger i de hippa kvarteren. Deras drinkar smakar parfym.

Rolling Stone Bar
Bolotnaya nab., 3, стр. 1
För dig som gillar snygga människor med snygga kläder. Ryska Rolling Stone-omslag på väggarna bidrar till coolhetsfaktorn.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar