24 timmar Rivieran

09:56 24 Jan 2023

Vi har checkat in på Elites nya signaturhotell i Södertälje. 

Det finns många anledningar till att besöka Södertälje. Du har badhuset Sydpoolen, friluftsmuseet Torekällberget – vars värdshus tyvärr drabbades av en brand och totalförstördes 2016 – och numera inte minst hotellkedjan Elites nya spahotell Ad Astra. 

Vår resa börjar denna gång emellertid med ett besök på kronjuvelen Tom Tits, där vi höjer medelåldern avsevärt. Åldersgränsen är blott sex år i den tre våningar höga rutschkanan vilket är fullkomligt uppåt väggarna – bokstavligt talat. Jag hörde någonstans att lika många har strukit med här som när Peking byggde fågelboet. Men för dig som inte vill utsätta dig för livsfara finns det en rad andra aktiviteter av varierande svårighetsgrad och det är inga problem att slå ihjäl både två och tre timmar på det barnsligt roliga vetenskapsmuseet. 

Huvudmålet för vår resa till Södermanlands största tätort heter emellertid Ad Astra. Namnet betyder "till stjärnorna" och hotellet är inrymt i Astra Zenecas tidigare huvudkontor precis vid kanalen, vilket också råkar vara blott ett par hundra meter från Tom (Tits). Ad Astra marknadsförs som en del av Rivieran blott 28 minuter från Stockholm och såväl lyx som italiensk gastronomi står på menyn. 

Ankomsten börjar emellertid lite knackigt, på grund av ett missförstånd på vår sida. En säljare på Nöjesguiden menade nämligen att hotellet förfogar över en skybar, vilket i sig faller på sin egen utsago då det är tre våningar högt. Receptionens rynkade pannor spär på osäkerheten och det visar sig att han har hämtat informationen ifrån Södertäljes The Onion i form av satirsajten Södertälje Nyheter. Taglinen "lokala, oväntade, roliga och helt påhittade nyheter" hindrade inte honom från att med hull och hår svälja informationen att hotellets Helibar – som man endast kan besöka med hjälp av helikopter – faktiskt existerar. Med detta missförstånd ur världen checkar vi emellertid in utan vidare fadäser.

Väl på plats bestämmer jag mig för att ta en springtur i hotellets gym. Man kan välja att springa längs Roms gator på löpbandet vilket jag självklart gör. En halvmara senare är jag redo för både pasta och spa, men väljer det senare först eftersom jag är en normal person. Spaavdelningen erbjuder såväl behandlingar som ett pool- och bastuområde modell större där du kan ägna dig åt alltifrån kallbad till ångbastu. Inte minst erbjuds två uppvärmda utomhuspooler som januarivädret till trots är behagligt tempererade. Poolerna är välbesökta av såväl hotellgäster som vad jag av konversationerna att döma misstänker är Södertäljebor. 

Ren från topp till tå beger jag mig till Luce för en fördrink innan middagen. Restaurangavdelningen består av fem olika koncept, varav två mer säsongsberoende. Bardelen är tillsammans med pizzerian och huvudrestaurangen Vivace emellertid öppna och det är till den sistnämnda jag slutligen förflyttar mig för att runda av kvällen med en trerätters middag. Bakom hotellets restaurangkoncept står den gastronomiska ledaren Andreas Edlund som är nyligen hemflyttad från Rivieran, och det är just denna som har fått stå som inspiration till menyn på Vivace. Jag slukar en enorm linguinepasta med grillad hummer och musslor innan kvällen rundas av med en glass från gelatovagnen.

När jag lägger mig är det kanske inte direkt intryck av Italien som präglar mina drömmar. Men med tanke på att restiden hit är cirka 50 gånger kortare får det ses som ett fullgott alternativ.

Ad Astra by Elite öppnade den 28 november.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2023.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner