15 album att se fram emot under hösten

13:45 25 Aug 2022

Vi går in i höstens fullspäckade albumkalender. Musikredaktör Emma Thimgren listar de 15 album hon ser fram emot mest.

Oliver Sim
Oliver Sim från bandet The XX debuterade sitt soloprojekt i början av året. 9 september släpper han sitt debutalbum, en hudlös, gripande och introspektiv samling. Det blir mindre stiliserad, elektronisk indie och mer utforskande i det mer lågmälda.

Rina Sawayama
Hold The Girl som släpps 16 september är det andra albumet från Rina Sawayama. Av singlarna som släppts hittills ser du ut att bli mer kommersiellt strömlinjeformat än hennes debutalbum, som vände sig till hårdare rock och klubbmusik. Albumets producenter har tidigare jobbat med Adele, Dua Lipa och Madonna. 

Redcar
Héloïse Letissier som tidigare gått under artistnamnet Christine and the Queens är tillbaka med det nya namnet Redcar. Namnbytet kommer samtidigt som Letissier bytt pronomen till “han”. En ny era som också speglas i musiken som är mer elektronisk än innan och tydligt 80-talsinspirerad. Projektet släpps 23 september.

Yeah Yeah Yeahs
Efter ett uppehåll på nio år släpper Yeah Yeah Yeahs ett nytt album 30 september. Med den nya skivan etablerar gruppen ett nytt musikaliskt universum med ett hårdare och mörkare sound som säkerligen kommer bli unikt.

Dungen
En Är För Mycket Och Tusen Aldrig Nog heter Dungens första album på sju år. Det släpps 7 oktober och blir nio spår långt. Bandet har den här gången tagit ut svängarna och utmanat sina egna förutfattade meningar om hur musiken signerad Dungen kan låta. Utgår man från det material som släppts hittills så har det lönat sig, det kan bli deras bästa album hittills.

Indigo Sparke 
Indigo Sparke släppte sitt debutalbum förra året, nu kommer hennes andra album 7 oktober. Albumet är även den här gången producerat av Aaron Dessner, The National-medlemmen som också producerat Taylor Swifts senaste skivor. Missa inte!

Okay Kaya
Okay Kaya släpper sitt tredje album 4 november. 2020 kom det mer avskalade projektet Watch This Liquid Pour Itself. Nu är hon tillbaka i hennes typiska atmosfäriska och flytande sound, som jag tycker passar henne bäst.

Tove Lo
Sveriges popinnovatör är återigen tillbaka i den smutsiga klubbmusiken. Under året har hon släppt enbart klockrena singlar, vilket får mig att redan nu vilja dubba det till hennes starkaste album. Det släpps 14 oktober.

Alice Boman 
Albumet The Space Between släpps 21 oktober och är producerat av Patrik Berger, som också producerade hennes debutalbum från 2020. Soundet är bekant, men har fått en varmare utstrålning och fler lager.

First Aid Kit
Efter deras längsta paus från musiken hittills firar First Aid Kit sitt 15-årsjubileum med att släppa album 4 november. Enligt de själva är skivan mer poppig och positiv än deras tidigare projekt, de tycker också att det är deras bästa någonsin. Baserat på smakproven kommer jag nog hålla med.

M.I.A.
Matangi Arulpragasam har levt upp till sitt artistnamn och inte släppt ny musik på sex år. I höst är det äntligen dags. I skrivande stund finns inget släppdatum, men vad som är säkert är att det lär bli storslaget.

The Cure
I maj meddelade Robert Smith att ett nytt album är på väg från gruppen, som inte släppt ny musik sedan 2008. Ett exakt släppdatum är inte officiellt, men enligt Smith blir det innan oktober. Samma månad släpper bandet även deluxeversion av albumet Wish för att fira dess 30-årsjubileum. 

SZA
SZAs efterlängtade andra album var från början planerat att släppas under sommaren, men blev enligt henne uppskjutet på skivbolagets önskemål. När albumet kommer släppas är ännu inte klart, men SZA har beskrivit det som “unisex” och “ett album för alla”. Men när har SZA inte varit för alla?

Seinabo Sey
Med släppet av en dubbelsingel i juni har Seinabo Sey gjort den största musikaliska vändningen i sin karriär. Jag kan inte annat än hålla med, och ser väldigt mycket fram emot att få höra albumet där Sey vänt sig tillbaka till tonårens musik och tagit inspiration från reggae, dansant r’n’b och old school hiphop.

Felicia Takman
Takman har gått från klarhet till klarhet. Debutalbumet släpptes så sent som förra året och gav henne en drös priser, men nu är det redan dags för ett ny skiva. Med en något annorlunda musikalisk riktning får de elektroniska instrumenten kliva fram i förgrunden och Takman fortsätter cementera sin plats på Sveriges popscen.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2022.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!