12 festivaler som förtjänar större publik

Stina Vickhoff 09:20 23 May 2016

Stora festivaler i all ära–  festivalsäsongen 2016 tillhör inte bara Slottskogen, Eriksdalsbadet och ett flygfält i Norrköpings utkanter.

Oavsett om du sitter inne på otaliga tusenlappar att lägga på biljett, resa och vegetarisk korv för 40 000 kronor eller helt enkelt vill uppleva en annan sida av festival-Sverige är det här en guide för dig. Här är festivalerna du kanske inte visste att du vill gå på.

Skogsfesten – kom mycket närmre naturen. Foto, Camilla Hamarin/Matilda Söderberg

Maj

Skogsfesten, 28/5-29/5
Lästvik
Gillar du kombinationen skog, musik och medvetenhet? Skogsfesten är i så fall din favoritplats. För sjunde året i rad fixar den ideella föreningen Djuren i Skogen rejält drömsk fest i Dalslands skogar. I både mat- och dryckesväg är allt veganskt, och arrangörerna strävar efter att alltihop ska vara så billigt och schyst mot miljön som bara är möjligt. 

Järnvägsfest på Pick Up The Steam.

Juni

Pick Up The Steam, 18/6
Skanstull
Det är själva platsen för skådespelet som gör denna endagsfestival värd ett besök. Ja, alltså inte som i platsen "Skanstull", utan som i platsen "på järnvägsspåren vid Skanstull" i Stockholm. Pick Up The Steam arrangeras här för andra året i rad och bokade artister är bland andra Amanda 'Slowgold' Werne och Arizonabaserade Bob Log III. Bonus är att du får ta med egen alkohol. Sayonara snordyr mellanöl!

En av västkustens pärlor –  Algotfestivalen.

Juli

Säljerydfestivalen 1/7-9/7
Säljeryd
I Smålands södra del hålls denna niodagarsfestival i fredens och kärlekens tecken med musik, workshops och föreläsningar. Har du inte möjlighet att delta, eller tycker att baktakt är det sexigaste som finns? Gå på deras reggaefestival den 22-23 juli.

Cult Cosmic 22/7-24/7
Roslagen
Samma arrangörer som står bakom Camp Cosmic arrangerar i år också Cult Cosmic i Roslagen, alltså cirka en SL-timme bort från Stockholm. Bland bokade akter finns Y+M, Sean Dixon och Sandra Mosh. Rycker det i rejvnerven? Ta dig dit.

Algotfestivalen 22/7-24/7
Tossene
Om du har tur är du en av de 200 personer som lyckas komma över en biljett till denna minifestival med födelseår 2011. Årets tema är rymden och i år är festen inte bara hundra procent ekologisk, utan använder också dumpstrad frukt och grönt.  

Trästocksfestivalen 22/7-23/7
Skellefteå
Denna norrländska pärla, tillika "Sveriges största fria festival", firar 25 år i år och vi väntar oss inget annat än storslagen fest. Ja, just det, nämnde vi att den är gratis?

Norbergfestival 28/7-30/7
Norberg
Denna elektroniska dansfestival går av stapeln i ett övergivet gruvområde och är, med sina femton år på nacken, en veteran i branschen. Deras prisbelönade arbete med att presentera en jämställd line-up borde förresten övriga festivalarrangörer låta sig inspireras av. 

Clandestino Festival vet hur man använder Bohuslän på bästa sätt.

Clandestino Festival 28/7-31/7
Bottna
Startskottet går i Göteborg för att sedan fortsätta i bohusläns finest Bottna kommun och avslutas med pompa och ståt på Pustervik under söndagskvällen.  I år gästas scenen av bland andra Erik Lundin och hyllade jazzmusikern Matana Roberts.

Festival Del Mar 30/7-31/7
Asperö
I år firar Festival Del Mar fem år och enligt deras Facebooksida "väntas ett jubileumsfirande lite i stil med Göteborgs Stads 400-årsjubileum, fast större, bättre, och framför allt mer göteborgskt". Makthaverskan och Sudakistan är bland de bokade akterna, så du förstår ju att det här är något du inte vill missa.

Skogsröjet 4/8-6/8
Rejmyre
Denna rockfestival har en gedigen line-up med bland andra Thin Lizzy, W.A.S.P och Hardcore Superstar, så om du har vägarna förbi Finnspång kommun kan du gott ta tillfället i akt och "röja i skogen".

Musikens makt 19/8-20/8
Luleå
Gratis är gott och är det en festival i Luleå som står på menyn är det förstås extra gott. I år gästas tvådagarsfestivalen av bland andra Cherrie, Pascal, Titiyo och Maja Francis.

Underbarelsen 19/8-21/8
Barnens ö
Vi är inte hundra procent på hur Underbarelsen är, men vi vet att vi verkligen vill vara där. Ute på Barnens ö i Norrtälje arrangeras denna skärgårdsfestival för tredje året i rad och spelschemat släpps inom kort. Om frukost, lunch och middag ingår i biljettpriset? Gud, ja.

BUBBLARE

Slussens Pensionat
Orust
Mer som en festival som varar hela sommaren. Detta idylliska västkustspensionat har en av Sveriges bästa livescener trots sina ynka runt 150 sittplatser. De gästas varje sommar av det ena guldkornet efter det andra och i år har de hittils redan avslöjat att Daniel Norgren, Markus Krunegård och Amanda Bergman hälsar på dem de kommande månaderna.

Vaska (eller ta med?) nubben i midsommar och åk till Norge på festival.

Piknik i Parken 24/6-26/6
Oslo
Det har kommit till vår vetskap att en inte obetydande del av svenska befolkningen är bosatta i Oslo. Och ni övriga som inte är det bör kanske ta er en avstickare dit i juni när stadsfestivalen Piknik i Parken (namnbyte bör övervägas, reds. anm.) arrangeras. På lineupen trängs bland andra Damien Rice, Matt Corby och Band of Horses.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2016.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!