100 mäktigaste inom MUSIKBRANSCHEN

Redaktion 14:16 23 Jan 2013

Det är en av de absolut viktigaste och största konstformerna vi har. En enorm industri. Något vi varken kan eller vill leva utan. Musik är också det ni läsare är mest intresserade av. Men vem är det som har makt i musikbranschen egentligen? Är det fortfarande skivbolagen? Media? Kreatörerna själva? 

 

När amerikanska branschtidningar sammanställer sina maktlistor ser det lite oinspirerande ut. Billboards rankning för ett år sedan hade lika gärna kunnat vara en Dagens Industri-redovisning över meriterade företagsledare i precis vilken bransch som helst. Det var styrelseordförande på Ticketmaster-potentater, Live Nation-chefer, managers, förläggare, merchandise-bossar, iTunes-arkitekter, mediemoguler och en och annan skivbolags-VD. 

Jay-Z och Beyonce tränger sig in på 13:e plats på Billboards lista, men även om de sticker ut rejält är deras inflytande inte som artister utan som grundare av Roc Nation.  Vi bestämde oss för att försöka bena ut hur det ligger till här i Sverige. Och visst går det att urskilja tydliga samhällsstrukturer även här. Det är fortfarande män som äger det mesta i världen. Men vi ville även titta på de som konkret har makt över våra beteenden, vår vokabulär, hur vi vill klä oss, och vad vi faktiskt hör varje gång vi sätter på tv:n, går på krogen eller lyssnar på radio. Det blev en salig blandning av dj:s, artister, festivalbokare, låtskrivare och producenter. Här är de hundra mäktigaste inom musikbranschen i Sverige.

 

 

1. Linda Nordeman, Karin Gunnarsson och Germund Stenhag

Musikläggare på P3.

I sina roller som musikläggare på Sveriges Radio P3 har de mest makt över musiken i Sverige. De kan på egen hand lyfta en singel från obskyr till årets låt, sätta trender för säsonger, och göra hela artisters karriärer. Helt fristående från kommersiella krafter har de friheten och ansvaret att spegla vad som faktiskt händer i samhället genom sina låtval.

2. Robyn

Artist och driver skivbolaget Konichiwa Records.

Sveriges största artist har under sin karriär haft många toppar, men ingen så hög som denna. Hon befinner sig på många sätt över skivbranschens regelverk. Starta ett skivbolag och bara ge ut sig själv? Varför inte! Släppa tre album under ett och samma år? Absolut! Krossa alla scener hon ställer sig på världen över? Självklart! Hon är dessutom, med lite hjälp från Maria ”Decida” Wahlberg, en stilikon.

3. Shellback

Producent och låtskrivare.

Sedan 2007 har Shellback, eller Johan Karl Schuster, jobbat under vingarna på monsterproducenten Max Martin. Men på senare år har han på många sätt växt om sin mentor och producerat till Britney Spears, Leona Lewis, Usher, Robyn, Sean Paul, Taylor Swift och Maroon 5. Under 2012 toppade han Billboards årsbästalista både som producent och låtskrivare.

4. Jonas Wikström

Senior Creative Director på Universal Music Publishing.

Har signat ungefär alla Sveriges artister. Eller vad sägs om Swedish House Mafia, Timbuktu, Kleerup, Veronica Maggio, Miike Snow, Albin Gromer, Oskar Linnros, Daniel Adams-Ray, Lune och Zhala?
 

5. Daniel Ek

VD på Spotify.

När vi slutade köpa skivor slog det hårt mot musikbranschen. Men givetvis kunde vi inte tänka oss att leva utan musik, istället blev det livespelningar och digital försäljning som gällde. Daniel Eks Spotify står just nu för hälften av skivbolagens totala intäkter, och har förmodligen räddat flera av dem.


6. Axwell

Producent, dj och driver skivbolaget Axtone.

Tillsammans med Sebastian Ingrosso och Steve Angello sålde han ut Madison Square Garden på nio minuter. Fyllde Friends Arena tre dagar i rad. Och singeln Don’t You Worry Child hamnade nyligen på sjunde plats på amerikanska Billboards lista över de mest sålda låtarna just nu, något som inte hänt en svensk artist sedan 1998. 

7. Per Sundin

VD på Universal Music

Som VD på Sveriges största skivbolag har Per Sundin artister som Icona Pop, 

Lars Winnerbäck, Darin, Agnes, Fibes, Oh Fibes! och Anna Ternheim i sitt stall. Är ökänt hands-on i sitt arbete. 

8. Lovisa Bergenstråhle

Head of Casting till Så mycket bättre.

Det är kanske världens bästa tv-idé, att låta kända artister framföra versioner av varandras hits. Och visst blev det en supersuccé. En medverkan i TV4-

programmet Så mycket bättre skjuter upp vem som helst till topplistorna, hur längesedan det än var man senast befann sig där. Lovisa Bergenstråhle bestämmer vilka som får vara med.

9. Jocke Berg

Låtskrivare och sångare i Kent.

Som frontfigur för Sveriges största band kan Jocke Berg välja och vraka bland samarbetena. På sitt CV har han låtskrivande och producerande för bland andra Lisa Miskovsky, Petra Marklund och Adrian Lux. Och då har vi inte ens pratat om Kent, vars popularitet är så enorm att de kan släppa precis vad som helst och vinna folkets hjärtan.
 

10. Jan Gradvall

Journalist.

Trots att han för tillfället enbart recenserar skivor i DI Weekend är hans trovärdighet som musikrecensent hos såväl läsare och bransch så pass hög att det Gradvall säger gäller. Mycket på grund av hans närvaro på Twitter, där andelen artister och branschfolk utgör en viktig del av hans 22 000 följare. Han är även ständig jurymedlem hos alla musikpriser värda namnet.
 

11. Johnny Tennander

Head of A&R och Senior Vice President A&R Europe på Sony/ATV.

Som EMI Publishings främsta A&R tog Johnny Tennander Lykke Li, Anna Ternheim, Peter, Bjorn and John, Aviici, Adrian Lux och Salem Al Fakir till förlaget. Bland annat. Han har även en viktig del i formningen av artisternas sound.  Efter Sony/ATV:s uppköp av EMI Publishing fick Tennander en ännu tyngre roll. 
 

12. Christer Björkman

Artistansvarig på Melodifestivalen.

Vad du än tycker är Melodifestivalen viktig. Halva Sverige tittar på det. Bokstavligen. Som artistansvarig är Christer Björkman någon med enorm makt, han bestämmer vem som får tävla. Han sätter reglerna och har uppenbart gjort det bra, då vi i år är värdland för Eurovision Song Contest.
 

13. Per Sinding-Larsen

Journalist.

PSL-redaktionen har samlat några av de bättre musikskribenterna i landet under ett och samma bloggtak. Vad sägs om Lisa Milberg, Elin Unnes och Sara Martinsson till exempel? Att sajten är döpt efter en av initiativtagarna och medarbetarna säger något om den människans pondus.
 

14. Björn Yttling

Producent och medlem i Peter, Bjorn and John.

Som en tredjedel av Peter, Bjorn and John har han rönt internationella framgångar och som musikproducent är han en av Sveriges mest eftertraktade. Har bland annat producerat båda av Lykke Lis kritikerrosade album. Han är även medgrundare av skivbolaget och artistkollektivet INGRID. 
 

15. Helen McLaughlin

Head of A&R på Sony Music.

A&R-veteran med en bakgrund på V2 Music och Universal Music. Idag vakar hon över allt som Sony signar, vilket har inkluderat Mando Diaos Fröding-skiva som var en av 2012 års största kommersiella framgångar. 
 

16. Max Martin

Producent och låtskrivare.

En legendar som har tagit ofattbart många produktionsskalper genom åren. Pink, Katy Perry, T.I., Robyn, Christina Aguilera, Britney Spears och Taylor Swift har alla anlitat honom och han visar inga tecken på att sakta ner. 


17. Daniel Ledinsky 

Producent och låtskrivare.

Han har tidigare varit med och drivit skivbolaget Razzia Records och jobbat som A&R. Men nu satsar han helhjärtat producent- och låtskrivarkarriären och skrev på för amerikanska Atlantic efter att ha blivit rekryterad av bolagets president, Craig Kallman. 


18. Lykke Li 

Artist och låtskrivare.

Hon har släppt två hyllade album och på rekordtid nått stora framgångar i framförallt USA. Alla som har sett henne uppträda håller nog även med om att hon är en av Sveriges, nej, världens främsta liveakter. 


19. Håkan Hellström

Artist och låtskrivare.

Göteborgs stolthet är sedan solodebuten år 2000 kanske Sveriges mest älskade och folkkära artist. Det görs filmer om honom. Det skrivs böcker om honom. Han gör soundtracken till människors liv. Han är faktiskt så pass stor att hans egen mor får släppa skiva. 


20. Joel Borg

Marknadsansvarig på Luger.

Som Lugers ansikte utåt är han ansvarig för succéfestivalen Way Out West. Andra festivaler han har sitt namn på inkluderar Where The Action Is och Stockholm Music & Arts. Han bestämmer helt enkelt vilka som står på våra sommarscener. 


21. First Aid Kit 

Artistduo och låtskrivare.

Systrarna från Enskede i Stockholm visade stor potential på debuten från 2010 och knockade en enad kritikerkår med 2012 års The Lion’s Roar. I deras fanskara inkluderas Jack White, Emmylou Harris och Paul Simon.


22. RedOne 

Producent, låtskrivare och driver skivbolaget 2101 Records.

Han har producerat till Brandy, Jennifer Lopez och Akon. Dessutom har han vunnit två Grammys och stått för några av Lady Gagas största singlar. 


23. Veronica Maggio

Artist.

Det går bara bättre och bättre för Veronica Maggio, vars musikaliska bredd gör att hon går hem hos alla. Med sin unika och starkt igenkännbara röst kan hon genom att gästa en låt göra den till en omedelbar hit. Enligt STIM spelades hennes låtar i princip dygnet runt någonstans förra året. 


24. The Salazar Brothers

Producenttrio.
Masse, Salla och Chepe har återupplivat Redline Records och har ett finger med i exakt allt som är bra med svensk hiphop just nu.


25. Johanna Beckman

Label Manager för INGRID.

INGRID är kollektivet som består av bland andra Miike Snow, Lykke Li, Peter Bjorn and John och El Perro Del Mar. Tanken är att medlemmarna där ska släppa allt från samlingsskivor och solo-

plattor till böcker. Som Label Manager kan man med andra ord säga att Johanna Beckman jobbar med Sveriges just nu mest intressanta kreatörer.


26. Arash ”Ash” Pournouri 

Manager åt Avicii.

Tim ”Avicii” Bergling velade mellan att fortsätta göra musik eller fokusera på sina studier. In kom managern Arash i bilden. Och vips (ja, det gick så fort) blev Avicii en av världens största dj:s. Rättare sagt världens tredje största dj, enligt DJ Mag. Imponerande.


27. Sebastian Ingrosso

Dj, producent och ägare av skivbolaget Refune Records.

Som Swedish House Mafia-medlem kan Sebastian Ingrosso locka till sig de bästa talangerna till egna skivbolaget Refune Records. Vad sägs om Alesso, Style of Eye och nya stjärnskottet Lune, till exempel?


28. Cecilia Ancker 

Agent & Senior Talent Manager på Live Nation.

Hon har arbetat i branschen i nästan två decennier och har hunnit vara musikchef på MTV Europe och haft tunga positioner på Universal Music Publishing. Vill man boka någon av Live Nations många artister är det till Ancker man ska vända sig.


29. Robert Sehlberg

Musikchef på Rix FM.

P3 må ha all kredd, men kommersiell radio är även den viktig och Rix FM når över en miljon lyssnare varje dag. 


30. Oskar Linnros

Artist, låtskrivare och producent.

Enormt framgångsrik som soloartist och producent. Och skulle han och Daniel Adams-Ray få för sig att återförenas som Snook skulle det väl åka rakt ut på topplistan utan att passera gå. Vi väntar med spänning på nästa drag!

musikmakt_apor2.jpg

31. Mark Dennis

VD på Sony Music.

32. Martina Ledinsky 

Driver Razzia Records.


33. Mikael ”Misan” Wadström

A&R på Universal Music.

34. Thomas G:son

Låtskrivare åt bland andra Loreen, Lasse Stefanz och Carola.


35. Karin & Olof Dreijer

Utgör duon The Knife samt driver skivbolaget Rabid Records.


36. Klas Åhlund 

Producent och låtskrivare åt bland andra Robyn, Britney Spears och Madonna.


37 Jason Diakité

Artist och radiopratare.


38. Catharina Leijonhufvud

Artistansvarig på Allsång på Skansen.
 

39. Markus Larsson

Musikredaktör på Aftonbladet.
 

40. Pelle Almqvist

Sångare i The Hives.
 

41. Bobby Ljunggren

Driver skivbolaget Lionheart Music Group och låtskrivare åt bland andra Carola, Sanna Nielsen och Shirley Clamp.
 

42. Björn Dixgård och Gustaf Norén
Frontfigurer i Mando Diao.
 

43. Pia Kalischer

Musik- och eventchef på Sveriges Radio.


44. Martin Forssman

Bokningsansvarig för festivalen Sweden Rock.


45. Anders Boström

Arrangör för festivalen Summerburst och festivalgeneral på SPG Live.


46. Andreas Kleerup

Artist, låtskrivare och producent.
 

47. Klas Lunding

Grundare av Stranded Rekords.
 

48. Christian Walz

Artist, låtskrivare och producent åt bland andra Veronica Maggio.


49. Steve Angello 

Dj och producent, Swedish House Mafia-medlem.50. Sandra Nordin

Medarbetare på PR-byrån AWB med kunder som Fibes, oh Fibes!, Popaganda och Veronica Maggio.


51. Folkert Koopmans

VD på FKP Scorpio som äger Hultsfredsfestivalen och Bråvallafestivalen.


52. Blixten Henriksson

VD på bokningsbolaget Blixten & Co.


53. Petter

Artist och grundare av skivetiketten Baba Recordings. 


54. Rebecca & Fiona 

Dj-duo, artister och producenter.


55. Adrian Lux

Dj och producent.


56. Agnes

Artist.


57. Martin Sakarias

Creative Director på Warner Music, ena halvan av Lorentz&Sakarias samt grundare av skivetiketten Baseline Music.


58. Ametist Azordegan

Musikjournalist och programledare för En kärleksattack på svensk hiphop på SR Metropol.

59. Emelie Bååth

Bandbokare på Debaser Stockholm.


60. Peter Morén

Artist, producent och medlem i Peter, Björn and John.


61. Fredrik Strage 

Musikskribent och recensent på Dagens Nyheter.


62. Mack Beats

Producent åt bland andra Stor, Mohammed Ali, Lazee och Ison & Fille.


63. Andreas Carlsson

Producent och låtskrivare åt bland andra Britney Spears, Katy Perry och Backstreet Boys.


64. Patrik Berger

Producent och låtskrivare åt bland andra Lana del Rey, Robyn och Tove Styrke.


65. Labyrint

Musikgrupp och låtskrivare bestående av Jacco, Aki, Dajanko och Sai.


66. Kapten Röd

Artist och producent.


67. Miike Snow

Musikgrupp bestående av producenterna Bloodshy & Avant samt Andrew Wyatt.


68. Mauro Scocco

Artist, låtskrivare och producent.


69. Ebba Lindqvist

Driver Ebba Lindqvist PR som marknadsför bland annat Agnes, September samt festivalen Peace & Love.


70. Johan Angergård

Musiker samt driver skivbolaget Labrador.


71. Ison & Fille

Artistduo.


72. Mathias Bridfelt

Artistbokare åt tv-program som Sommarkrysset, Eldsjälsgalan, Kvällen är din och Grammisgalan.
 

73. Kristin Lundell

Musikskribent och recensent på Svenska Dagbladet.


74. Pierre Hellqvist

Chefredaktör på Sonic.


75. Anders Larsson

VD på United Stage som bokar åt bland andra Darin, Timbuktu och Anna Ternheim.


76. Icona Pop

Artistduo.


77. El Perro Del Mar

Artist och producent.


78. Daniel Adams-Ray

Artist och producent.


79. Andres Lokko

Kulturjournalist.


80. Totte Lundgren

VD på Kulturbolaget i Malmö.


81. Alexander Ljung och  Eric Wahlforss 

Driver plattformen SoundCloud.


82. Marie Ledin

Håller i Polarpriset. 


83. Frej Larsson

Musiker i bland annat Slagsmålsklubben, Maskinen och Far & Son, samt driver skivbolaget Goldenbest.


84. Anna von Hausswolff

Artist och låtskrivare.


85. Jari Haapalainen

Producent åt bland andra Frida Hyvönen, Sahara Hotnights och Markus Krunegård. 


86. Studio Barnhus 

Musikbolag bestående av Axel Boman, Kornél Kovács och Petter Nordkvist.


87. Discobelle

Musikblogg.


88. Titiyo

Artist.


89. Anna Ternheim

Artist och låtskrivare.


90. Markus Krunegård 

Artist och låtskrivare.


91. Jörgen Elofsson    

Låtskrivare till bland annat Idol och American Idol, Leona Lewis, Jedward och Jennifer Lopez.


92. Cedwin Sandanam

Marketing Manager för Stockholm Jazz Festival och Fasching, dj samt konduktör för Tensta Gospel Choir.  


93. Mattias Alkberg

Sångare i Bear Quartet, soloartist, poet.


94. Eric Ebbing

VD för Öresundsgruppen samt ansvarig för festivalen Big Slap.


95. Goran Kajfes

Trumpetare och producent. 


96. Dan Lissvik

Artist och producent.


97. Anders Nunstedt

Musikredaktör, Expressen.


98. Harry Byrne

Bokarlegendar som senast tog hit D’Angelo.


99. Christoffer Silverberg

Sköter PR för bland annat Redline, Ken Ring, Labyrint, Nimo, Nääk och Chords.


100. Leo Forssell

Bokningsansvarig på Under bron, Trädgården i Stockholm.


 

musikmaktgrafer.jpg

 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!