10 trendspaningar inför hösten

13:36 26 Sep 2019

Vi pratade med stylisten Marie Farah Fioriniello som är den som valt ut plaggen till Nordstans stora modevisning om trender.

Göteborgs innerstads största shoppingcentrum, om det ens kan klassas som det, är utan tvivel Nordstan. Här går det att hitta det mesta och inte minst kläder. Det vi på Nöjesguiden mycket väl, eftersom vi varit med när Göteborgs bäst klädda människor korats med hjälp av Nordstan.

I helgen satsar alltså Nordstan på att visa upp ännu mer mode, den här gången med fokus på höstens trender. På den stora ytan bakom informationen i Nordstan kommer det att gås tre visningar både lördag och söndag den 28 och 29 september. Det är kläder och accessoarer från butikerna Åhléns, Kappahl, Design Only, Jack & Jones, MQ, Only och Aim’n som kommer att visas upp utifrån tio olika trender som stylisten Marie Farah Fioriniello noggrant valt ut. 

Vad är det du har plockat ihop för den här trendvisningen?
– Jag har plockat ut tio olika trender och sedan så har jag tolv olika modeller, så de kommer att få ha lite olika ingångar. De olika trenderna som jag plockat ut är heritage, färg, minimalism, sport, kostym, blommor, worker, rutigt, fake it och nattsvart. Det är väl egentligen de största trenderna som jag tagit ut just nu.

Hur tolkar du till exempel trenden heritage?
– Det ska vara lite känslan av herrgårdsdamen och herren som är ute och rider ungefär. Lite tant och lite gubbe blir det där.

Vilka färger är det du valt ut?
– Det är väldigt mycket färg överlag. Jag har en rosa ingång, en röd, en grön…

Rött och rosa i samma outfit var det väl i alla fall tre personer som hade nu på Emmy-galan?
– Ja, det var väldigt mycket av det där. Men det är mycket färg över huvud taget, så även gult och orange. 

Du har inget ljuslila ändå?
– Nej, det var mer den här våren att det var mer ljuslila. Jag tycker att det är mer de starka färgerna nu som syns. Även det minimalistiska handlar om basfärger, men det är fortfarande inte det där ljuslila utan beige, brunt och lite mer de färgerna där.

Blommor då. Om ljuslila får stanna i vårmodet, hur kommer det sig att blommor får vara med på hösten?
– Blommor har faktiskt synts väldigt mycket för hösten. Det är inte det här att det är blommigt och romantiskt, utan det får gärna vara lite mer lekfullt med mörka toner. Gärna lager på lager i användningen, och gärna flera plagg med blommönster. Blommigt och mörkt får det gärna vara mycket av.

Om du skulle säga två av de här trenderna som du tror att vi kommer se allra mest utav, vilka är det?
– Det är lite svårt att säga, men rutigt och heritage går väl in i varandra en del. Det tror jag att många kommer att satsa på, men även kostymen. En hel kostym, och det kan vara i pyjamastyg, oversize eller traditionell. Den tror jag jag passar många. 

Fake it är väl mest om fuskpäls, och det har ju börjat dyka upp en del i väskor nu också. Här har du valt ut en från Dagmar, men hur tror du att det kommer sig att det är så många märken som plockat upp detta nu?
– Jag tycker att det känns som att allt är med päls nu egentligen. Du kan köpa skrivblock med päls liksom, och det är halsdukar och allt möjligt. Fuskpäls är på allt just nu, och det är en trend som jag också tror att många kommer att ta till sig. 

Finns det någon trend från herr som du tror extra mycket på?
– Alla de här trenderna gäller för herr också, men heritage tror jag verkligen är en av de stora. Även nattsvart, och gärna en del skinn och läder.

Utöver de kläder, skor och assessorer som Marie valt ut till dam, herr och barn som kommer att visas under helgen kommer även aktören Something Borrowed att finnas på plats på trendtorget som byggs upp. Via deras onlinetjänst går det att hyra kläder från bland annat Åhléns och MQ, vilket gör att det för den som är sugen på att testa någon trend går att göra det miljövänligt utan för stort åtagande. 

Tiderna för Nordstadens trendvisningar är 12, 16 och 18 på fredagen samt 12, 14 och 16 på lördagen den 27 och 28 september.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!