Precious Burden

13:20 26 May 2000
Det borde inte fungera en gång till. Att hennes debutalbum blev så bra kunde förklaras med faktorerna 1) extraordinär talang 2) oförstördhet och 3) Lars Halapi. Den extremt lyhörde och begåvade producenten gick i spinn över en artist som inte ens hade en skivsamling, men som hade en enorm integritet när det gällde sina sånger. Talangen är förstås kvar, men jag måste erkänna att jag aldrig trodde att det skulle gå att göra om tricket; att få musiken att låta så ren, så fräsch och - förlåt om jag upprepar mig - oförstörd. Letar efter spår av guldskivor, utländska PR-resor och en mediabevakning som hon uppenbart avskyr, men hittar ingenting. Det är fortfarande bara en ung kvinna och hennes sånger; sånger som betyder allt för henne. Och Lars Halapi är fortfarande lika varsam och ömsint i sin produktion, även om han tokar till det med något slags märkliga pisksnärtar i [I]Got to Stop[/I] och en mörkare grundton än vanligt i både [I]Foolish[/I] och [I]Leaving[/I].. Texterna är, om möjligt, ännu enklare än på debutalbumet - och för den som så vill är det den här gången ännu lättare att ironisera över den standardiserade symboliken och det naiva anslaget. Men Zelmanis styrka ligger knappast i hennes poetiska förmåga, utan i sättet hon närmar sig orden: smeksamt, sorgset, sensuellt och saktmodigt.Jag blir alltid ledsen av att lyssna på [I]Precious Burden[/I]. Jag tror att det är ett väldigt gott betyg.
Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Annons

Fler musikrecensioner

Algiers - The Underside of Power

När titelspåret släptes som singel i våras blev Algiers världens just då viktigaste band. Egentligen var The Underside of Power på intet sätt nyskapande varken musikaliskt eller till sitt budskap, det var bara precis rätt precis nu.

Nick Oliveri - No Hits at All Vol.2

Att Nick Oliveri har ett intressant cv kan ingen argumentera emot, och det är också denna andra del av samlingsläpp där han gästar på sång ett intyg i sig själv på. Men som de flesta arbetsgivare förstår handlar det ofta mer om vad du gjort än var du har varit på för ställen, och det är inte som frontman och sångare Oliveri är som starkast. Dessa undanskymda spår med bland annat Turbonegro och The Dwarves är underhållande enstaka uppfriskande piller, lite sådär spexiga som Oliveri själv ter sig.