Ofermod - Sol Nox

Christoffer Bertzell 00:00 16 Apr 2017

Norrköpings mytomspunna black metal-institution Ofermod är lika ljusskygg som den är omtalad. När de nu stiger ur skuggorna med den första fullängdaren på fem år verkar tiden bara ha gjort dem mer ilskna. Det ockulta dödsmetallanslaget från tidigare är bortransonerat mot ett mer traditionellt black metal-smatter som smyckas med ett satanistiskt mässande. Det finns en vacker råhet som samtidigt inbjuder till en melodisk inramning inte helt olikt tidiga Mayhem. För Ofermod är det viktigaste helheten och det satanistiska budskapet som vill blåsa in nytt liv (död) i genrens mörker. Ett ärbart syfte, men en som kräver lite än detta för att nå hela vägen fram.

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Annons

Fler musikrecensioner

Södra Sverige - Rak Kant

På Södra Sveriges andra album släpper Mattias Alkberg den renodlade rättframma punken och unnar sig lite spretighet. Så länge det i rimlig utsträckning relaterar till punk, givetvis. Det innebär ofta postpunk, flera ställen närmare bestämt en mer arty svenska postpunk som den lät för 35 år sedan, då Psynkopat, Elegi, Att Som/Unter Den Linden och Hjärnstorm letade udda uttryck strax innan elektroniska instrument blev standard i sammanhanget. Eller som The Bear Quartet kunde låta ibland, du vet. 

Ball - Ball

Det är som om dessa tre svenskar har skapat ett monster. Som alltid med monster är de svåra att handskas med, de förstör det mesta som kommer i deras väg, men de kan också ha en missförstådd sida. Ball är smutsigt, galet och så fuzzigt att du av ren skär elektrisk spänning kommer att dra ihop dig när dess vassa frekvenser sparkar mot dina trumhinnor. Det är så dränkt i effekter att de lättsmälta tongångarna kletas ned till tröga bitar. Och ibland är det okej.