Moneybrother

Patrik Forshage 01:26 28 Apr 2003
[I]It's Been Hurting All the Way With You Joanna[/I] är ett sant mästerverk. Beståndsdelarna är geniala var för sig; en fantastisk ballad, en lysande refräng, slickade stråkar, en sångröst som i sig är en hyllning till Joe Strummer, sättet att sjunga varannan rad mot en fotbollskör direkt från Dexys, och en låttitel intill Morrisseys bästa. Men det som gör [I]It's Been Hurting All the Way With You Joanna[/I] till ett mästerverk är inte beståndsdelarna, utan sättet att kombinera dem på ett sätt som gör att den inte bara blir summan av sina delar utan till något oändligt större, något odödligt och evigt. [I]Reconsider Me[/I] är singeln som redan får vanligtvis sansade människor att säga upp bekantskaper efter diskussioner om den ligger närmast Kevin Rowland, Clash, Bruce Springsteen eller Mink deVille - de sistnämnda har rätt. Här är soundtracket till upplösningar av många förälskelser, långvariga och flyktiga, i sommar. När Anders Wendin, som är Moneybrother, sjunger "We're just keeping it tight, simple as that" fångar han essensen. Så tight som inledningen på debuten [I]Blood Panic[/I] är få skivor. Och det finns mer. Hetsiga [I]Positive Vibrations[/I] gör att Florence Valentin bleknar och tar pendeltåget hem igen, och poppigare [I]Stormy Weather[/I], där Anders Wendin låter som en nykter och inspirerad Paul Heaton, är en av årets bästa poplåtar alla kategorier. Så varför blir inte betyget högre? Därför att [I]Blood Panic[/I] har en annan sida, där Moneybrother och den tre man starka blåssektionen med gamla Monsterkollegan Viktor Brobacke i spetsen spelar den falsettsoul som var kul, men inte mer, på debut-EP:n förra året. Anders Wendin är mycket längre ifrån Curtis Mayfield än från sina andra förebilder, vilket gör att flera utstuderade soulförsök är lika tillkämpade som mästerverken är naturliga. Som utpräglad soulsångare ger Moneybrother oss underhållande pastischer med stråkarr och blås direkt från [I]What's Goin' On[/I], där vi vill ha mer - mycket mer - av fantastisk soulig rock.
Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Annons

Fler musikrecensioner

Algiers - The Underside of Power

När titelspåret släptes som singel i våras blev Algiers världens just då viktigaste band. Egentligen var The Underside of Power på intet sätt nyskapande varken musikaliskt eller till sitt budskap, det var bara precis rätt precis nu.

Nick Oliveri - No Hits at All Vol.2

Att Nick Oliveri har ett intressant cv kan ingen argumentera emot, och det är också denna andra del av samlingsläpp där han gästar på sång ett intyg i sig själv på. Men som de flesta arbetsgivare förstår handlar det ofta mer om vad du gjort än var du har varit på för ställen, och det är inte som frontman och sångare Oliveri är som starkast. Dessa undanskymda spår med bland annat Turbonegro och The Dwarves är underhållande enstaka uppfriskande piller, lite sådär spexiga som Oliveri själv ter sig.