Moneybrother

Patrik Forshage 01:26 28 Apr 2003
[I]It's Been Hurting All the Way With You Joanna[/I] är ett sant mästerverk. Beståndsdelarna är geniala var för sig; en fantastisk ballad, en lysande refräng, slickade stråkar, en sångröst som i sig är en hyllning till Joe Strummer, sättet att sjunga varannan rad mot en fotbollskör direkt från Dexys, och en låttitel intill Morrisseys bästa. Men det som gör [I]It's Been Hurting All the Way With You Joanna[/I] till ett mästerverk är inte beståndsdelarna, utan sättet att kombinera dem på ett sätt som gör att den inte bara blir summan av sina delar utan till något oändligt större, något odödligt och evigt. [I]Reconsider Me[/I] är singeln som redan får vanligtvis sansade människor att säga upp bekantskaper efter diskussioner om den ligger närmast Kevin Rowland, Clash, Bruce Springsteen eller Mink deVille - de sistnämnda har rätt. Här är soundtracket till upplösningar av många förälskelser, långvariga och flyktiga, i sommar. När Anders Wendin, som är Moneybrother, sjunger "We're just keeping it tight, simple as that" fångar han essensen. Så tight som inledningen på debuten [I]Blood Panic[/I] är få skivor. Och det finns mer. Hetsiga [I]Positive Vibrations[/I] gör att Florence Valentin bleknar och tar pendeltåget hem igen, och poppigare [I]Stormy Weather[/I], där Anders Wendin låter som en nykter och inspirerad Paul Heaton, är en av årets bästa poplåtar alla kategorier. Så varför blir inte betyget högre? Därför att [I]Blood Panic[/I] har en annan sida, där Moneybrother och den tre man starka blåssektionen med gamla Monsterkollegan Viktor Brobacke i spetsen spelar den falsettsoul som var kul, men inte mer, på debut-EP:n förra året. Anders Wendin är mycket längre ifrån Curtis Mayfield än från sina andra förebilder, vilket gör att flera utstuderade soulförsök är lika tillkämpade som mästerverken är naturliga. Som utpräglad soulsångare ger Moneybrother oss underhållande pastischer med stråkarr och blås direkt från [I]What's Goin' On[/I], där vi vill ha mer - mycket mer - av fantastisk soulig rock.
Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Annons

Fler musikrecensioner

Billy Bragg & Joe Henry - Shine A Light

När barden från Barking slår sina påsar ihop med Madonnas svåger är det trots herrarnas olika hemländer ett alltigenom amerikanskt projekt. Billy Braggs djupa fascination för amerikansk folkmusik är väldokumenterad efter hans tre Woody Guthriealbum tillsammans med Wilco, och med "tåg" som tema har det nu blivit dags för några av traditionens mest uppenbara standards.

Wrekmeister Harmonies - Light Falls

Det här är fjärde släppet från multi-instrumentalisten J.R. Robinson, som 2006 startade Wrekmeister Harmonies för sina inspelningar från prominenta gallerier och publika platser. Till skillnad från 2015 års Night of Your Ascension som gästades av 30 medmusiker har han här valt en kärna bestående av multiinstrumentalisten/vokalisten Esther Shaw och medlemmar från Godspeed You! Black Emperor.

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!