Mats Grönmark - Roller Coaster Blues

Patrik Forshage 00:33 2 May 2012

För andra gången går jag på samma fint från Mats Grönmark. Precis som med hans förra album Tape Hiss, Hit or Miss and Sometimes Even Bliss för några år sedan förhåller jag mig till en början kallsinnig till hans musik. I den långa kön av förhoppningsfulla amerikaniserade singersongwriters verkar han ställa sig längst bak med sina rootssånger.

Men det är bara den långa tröga uppförsbacken i hans blues-bergochdalbana, och när den passerats blir det desto mer hisnande. Titelspårets distade bluesmangel, till exempel, är en upplevelse som kittlar, liksom hans säreget gnälliga röst mittemellan J Mascis, Jeffrey Lee Pierce och Hank Williams. För att inte tala om den inbjudna pensionärskören Sångglädje från Sollentuna, eller en strängt gammaltestamentlig tramporgelpredikan i The Iron Rod. Mats Grönmark tänker inte stå och trampa i någon kö, han har alldeles för mycket spännande infall att ägna sig åt.

Fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me.

Skivbolag: 
Artist: 
1 Visa kommentarer (1)

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Annons

Fler musikrecensioner

Nicole Atkins - Goodnight Rhonda Lee

För 10 år sedan stod Nicole Atkins på tröskeln till något stort. Hennes Sverigeinspelade album Neptune City hade gjort henne högprioriterad på Det Stora Skivbolaget, och vi som njöt hennes showcasespelning i Stockholm anade att vi bevittnade något stort, vackert och långvarigt.

Nine Inch Nails - Add Violence

I det andra av tre planerade EP-släpp överraskar Trent Reznor och Atticus Ross med vänlig synthpop i Less Than och en än mer insmickrande ballad i The Lovers. Men när det så småningom är dags för den nästan 12 minuter långa, suggestivt repetitiva och stenhårt konfrontativa avslutningen The Background World, alltmer skruvad och förvriden för varje minut, är oordningen återställd.