Bear Quartet

Patrik Forshage 15:09 29 Aug 2003
Bland alla hypade svenska uppkomlingar och efterlängtade comebackprojekt finns en ständig konstant, alltid spännande, alltid egensinniga, alltid produktiva och alltid nytänkande, men aldrig någonsin storsäljande. Bear Quartet släpper skiva efter skiva, och har en liten men trogen skara tillbedjare som skaffar rubbet och stilla önskar att bandet någon gång samlar sig till det mästerverk de så uppenbart bär inom sig. Nu är det dags. [I]Angry Brigade[/I], uppkallad efter en grupp engelska anarkister för 30 år sedan, är Bear Quartets umptonde skiva, och kommer relativt lång tid, med Bear Quartet-mått mätt, efter sin föregångare. Pausen har gjort dem gott. Bear Quartet har aldrig någonsin låtit så här koncentrerade, så här tighta, så här smarta, så här personliga eller så här ... poppiga. Vi slipper de glada infallen och de knäppa idéerna, och istället ger Bear Quartet oss tio låtar som var och en för sig och alla tillsammans uppfyller varje löfte som Bear Quartet brukar snudda vid innan de tidigare svävat ut och slarvat bort för många låtar med interna skämt och roliga ljudeffekter. Inledande [I]Put Me Back Together[/I] är fantastisk tät, genomarbetad pop där gitarrerna löper amok och varje person som klarat att avnjuta ett J Mascis-solo från början till slut får gåshud. Och så fortsätter det, med [I]All Your Life[/I], som tar allt Håkan Hellström någonsin sjungit, skruvar det tre varv och släpper ut något som borde vara lika lättillgängligt om än sju gånger egensinnigare. [I]Last Verb[/I] är just den punk som förhandssnacket har lovat, och The Strokes ställer in sina repetitioner inför andra skivan i ren uppgivenhet - det var ju precis hit de ville. Sedan fortsätter [I]Mvh Contempt[/I] på samma spår, men är ännu bättre. Så, om du måste välja; vänta inte på Broder Daniel. Glöm Shout Out Louds, hoppa över Bad Cash Quartet och skit till och med i Franke. I år, om inte förr är det Bear Quartets tur. Så varför säljer inte de fler skivor, varför bjuder inte Anders Lundin in dem till Skansen? Enligt bandets hemsida finns bara en förklaring; "De är ganska fula."
Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Annons

Fler musikrecensioner

Algiers - The Underside of Power

När titelspåret släptes som singel i våras blev Algiers världens just då viktigaste band. Egentligen var The Underside of Power på intet sätt nyskapande varken musikaliskt eller till sitt budskap, det var bara precis rätt precis nu.

Nick Oliveri - No Hits at All Vol.2

Att Nick Oliveri har ett intressant cv kan ingen argumentera emot, och det är också denna andra del av samlingsläpp där han gästar på sång ett intyg i sig själv på. Men som de flesta arbetsgivare förstår handlar det ofta mer om vad du gjort än var du har varit på för ställen, och det är inte som frontman och sångare Oliveri är som starkast. Dessa undanskymda spår med bland annat Turbonegro och The Dwarves är underhållande enstaka uppfriskande piller, lite sådär spexiga som Oliveri själv ter sig.