Jag begav mig ut på en liten matodyssé tidigt i april. Jag åkte till Hong Kong och besökte min vän Gustaf Aschan. Fantastisk ö, men ni har varit där naturligtvis. I matväg besökte vi en fantastisk krog där kockarna tillreder maten direkt vid bordet. Kobebiff, purjolök och vitlök. Bit för bit, tugga för tugga blev man serverad genom en traditionell kockteknik som förts vidare i generationer. Ett par veckor senare åkte jag vidare till Island med min kollega Mattias Kroon, jurymedlem i The Worlds 50 best restaurants. Vi fick ypperlig service naturligtvis, överallt, men det blev för mycket. Maten var god, men avsmakningsmenyerna var inte väl avvägda. Det blev nästan vulgärt att dricka enorma glas d’Yquem och kilovis med inälvsmat. Och nu kommer vi in på svenska restauranger i allmänhet och Thörnströms i synnerhet. Thörnström kan det här med att avväga en perfekt avsmakningsmeny. Vi har ätit den ett par gånger nu och lämnar alltid restaurangen redo att hoppa höjd eller stöta en kula. Där ligger storheten hos Thörnströms. Inte i att tillhandahålla inhemsk vodka gjord på färskpotatis eller en perfekt sockersaltad grissida som man vill sova bredvid, utan i att komponera flertalet rätter på ett sätt så att man kan trippa fjäderlätt därifrån. Värre är det att handskas med alkoholmängden i vinpaketen. Där har jag fortfarande mycket att lära.
Teknologgatan 3, tel: 16 20 66
Teknologgatan 3, tel: 16 20 66
Stad:
Lokal: