Foto: Thomas Wal

Smörgåsbaren

Redaktion 16:20 16 Feb 2017

Mackan verkar vara den nya burgaren, eller det kanske är sedan gammalt? För vem tycker egentligen illa om konceptet bröd med pålägg? Nej just det, ingen! Smörgåsbaren har verkligen tagit fasta på konceptet och bjuder på en rad olika varianter. Här finns alltifrån Toast Skagen till nya tolkningar av det klassiska smörrebrödet samt matiga Bahn mi mackor.

Lokalen är trevlig och påminner om något du sett förut. Inga konstigheter med bra möjligheter till både bar och bordshäng. Ett stort plus för väl tilltagen takhöjd samt en trevlig innergård där mysmöjligheterna verkar vara obegränsade.

Vi bestämmer oss snabbt för att testa lite av varje och delar på ett smörrebröd till förrätt - friterad matjessill med västerbottenost, dillmajonäs och picklad rödlök för 98 kronor. Servicen är klanderfri och allt går både smidigt och snabbt. Inga konstigheter här heller.

Den lilla smörgåsen smakar trevligt och bjuder på mycket sälta som passar utmärkt om man är törstig på öl. Vilket en och annan ofta är. Valet av varmrätt blir inte helt enkelt då valmöjligheterna aldrig tycks ta slut. Ska man rikta in sig på flera smårätter? Eller borde man köra på en så kallad sharing dinner med långbakad grisskuldra eller rostad blomkål? Tillslut ber vi om hjälp och får tipset om att populärast bland de lite matigare rätterna är en Iberico Bahn Mi för 149 kronor. Således får det bli långbakad Iberico med chilimajonäs och koriander för mig och en vegetarisk variant med tofu för mitt sällskap.

Visst förstår jag varför just den här mackan är en storsäljare. Jag älskar konceptet och brödet är bland det bästa jag käkat när det kommer till kategorin vietnamesiska mackor. Dock hade jag önskat lite mer när man beställer streetfood på restaurang. Lite snålt med tofu för att göra den hungriga mätt och köttet hade inte mått dåligt av lite mindre svål. Ja just det, tack till personalen som trots allt varnade för att den fetträdda borde undvika just Ibericon.

Vidare till något sött på maten. Efterrätterna är lagom många, förhållandevis varierade och även här finns en smörgås - PBJ (peanutbutter and jelly). Trots att just jordnötssmör är det bästa jag vet orkar jag inte mer macka utan beställer något som kort och gott kallas för choklad för 119 kronor.

Choklad crème, mascarpone, valnötter, apelsinhonung och någon form av kakmjöl. Det smakar gott, men heller inget speciellt.

Så till sist, mackor är alltid mackor och oftast ganska gott om man gillar konceptet. Smörgåsbaren lyckas bra och kanske som allra bäst under en sen lunch eller en tidig middag på språng. Så vi ses väl här en lördag klockan 16.36 på två öl och en macka!

Adress: 
Kyrkogatan 20 - 22
Hemsida: 
Öppettider: 
mån - fre 11.30 - sent, lör 12 - sent, sön 12 - 20
Stad: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.