Sixten & Frans öppnade som en kaféverksamhet i Grandpabutiken på Kungsholmen i slutet av 2013. I vintras öppnade de även kvällstid och har nu blommat ut från kafé och bar till fullfjädrad restaurangverksamhet. Vi bokade in oss en lördagskväll för att se vad köket går för.
Övervåningen till butiken påminner inredningsmässigt starkt om ett vardagsrum hemma hos en stilmedveten stockholmare, eller ett kontor som vill förmedla känslan av ett sådant. Det är mer eller mindre fullsatt kvällen till ära, och vi blir placerade mitt i restaurangen.
Den relativt sparsmakade menyn rymmer totalt ett knappt tiotal rätter inklusive tilltugg, och vi bestämmer oss för råbiff till förrätt. Den serveras hackad i stora tuggvänliga bitar och med rikligt med tillbehör i form av parmesan, kapris, äggkräm och jordärtskockschips. Det hela smakar väldigt bra, och lovar runt inför fortsättningen.
Till varmrätt tar vi gnocchi på jordärtskocka respektive skrei, och det visar sig att den lovande inledningen får en minst lika trevlig fortsättning. Gnoccin för 185 kronor smakar fylligt av svamp, cognac och vitt vin och är hedonistiskt insvept i ett täcke av parmesan. En rejält goffig rätt som vi knappt orkar avsluta i sin helhet. Den smörstekta skreitorsken är mjäll och fin, och serveras med en kombination av svartrot och fänkål. Även här sitter smakerna som en smäck och prislappen på 225 kronor känns blygsam i sammanhanget.
På dryckessidan blir vi rekommenderade att gå upp ett snäpp från husvinet och istället gå på en rioja för 475 kronor. Även detta visar sig vara ett smart drag, och den extra hundralappen är väl investerade pengar.
Sixten & Frans har utan omsvep klarat att levla upp från kaféverksamhet till fullblodig restaurang, och vi kommer utan tvekan att frekventera densamma många gånger framöver.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2016.