Blå Tågets restaurang

Redaktion 16:06 26 Nov 2014
bla_taget_gbg_twal.jpg
Foto: Thomas Wal

Blå Tåget är de gamla (om än imaginära) tidernas sätt att resa mellan Göteborg och Stockholm. Företaget har bara ett enda tåg, det är ålderstiget men välinrett och mysigt. Blå Tåget har satsat på gammeldags charm och visst känns det som att kliva in i Agatha Christies Mordet på Orientexpressen när vi tar fördrinken i baren som oftast har en egen pianist. Vi får plats i restaurangvagnen och farten gör det lite vingligt för personalen. Restaurangen är fullsatt, vissa nya bekantskaper som sig bör på tåg. En sak sammanför dem dock alla. De är vita, välklädda och över 50 år.
Det känns som en dröm att se landskapet rinna förbi sittandes vid bord med vita välstrukna dukar.
 
”Flott ska det va”, säger servitrisen när vi beställer trerättersmenyn inklusive vinpaket. Förrätten, jordärtskocksoppa, serveras samtidigt som konduktören meddelar att vi strax rullar in på Skövde station. Soppan duger men inte mycket mer, den är toppad med champinjoner, men vi tycker att trattkantareller passar bättre speciellt nu när det är säsong. Den är också toppad med tryffelolja, gott i lagom mängd men här är det för mycket.
Är lite besvikna, men när vi passerar Falköping kommer nästa vin, ett jävligt gott chardonnay och plötsligt känns allt lite ljusare.
Sedan kommer huvudrätten – torskrygg, mos, sås… men vad i? Skinnet är helt bränt när det borde vara krispigt och gå att äta som ett chips. Såsen och potatismoset duger absolut, men vinner inga priser. 
Efterrätten, lingonmousse med sockerslungad frukt var halvdan. Knäck som sätter sig mellan tänderna med en lingonmousse som visserligen fungerar. 
Vi saknar en presentation av maten, saknar smakerna och surar över att fiskskinnet var bränt. Det är överhuvudtaget ingen vidare upplevelse för sin prisklass. Det skulle möjligen vara vinet till huvudrätten då.
Trots Blå Tågets ganska trista matresa serverar de ändå den bästa maten på räls i Sverige. Men det säger mer om SJ än dem.
 
Telefon: 
0771-501 501
Hemsida: 
Öppettider: 
Öppet: när tåget rullar.
Stad: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2014.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler recensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.