The Swedish Theory of Love

Maja W 19:09 7 Jan 2016

Det är svårt nog att definiera en människa. Dokumentärfilmaren Erik Gandini, senast bioaktuell med Videocracy, gör ett djärvt försök att definiera alla svenskar. Genom ett manipulativt bildspråk lyckas han nästan övertyga mig om hur jag är egentligen.

I The Swedish Theory of Love föreslår Gandini att svensken är uppfostrad till att vara en självständig individ. Dessvärre till det höga priset att svenskar (ja, hela bunten) har ett ”it’s complicated”-förhållande till kärlek, gemenskap och omtanke.

Filmen är tajt, tankeväckande och genomarbetad. Men det är inte det som är problemet. Problemet är inte heller tesen. Problemet är att de exemplifierande argumenten som dyker upp under filmens gång är baserade på enstaka situationer under premissen att en tes går att bevisa genom exempel som stödjer den.

Det är ingen ny metod, men den är inte heller särskilt trovärdig.

Enligt The Swedish Theory Of Love är det bara en tidsfråga innan de svenska männen blir värdelösa eftersom kvinnor numera väljer att fostra sina barn själva genom provrörsbefruktning. Glöm tvåsamhets- och kärnfamiljsnormerna. De är 2015. Eller? Hm. Jag satsar en livstids chipsranson på att provrörsbefruktning och alternativa familjekonstellationer förekommer även i andra länder.

Ett frostigt och till synes obefolkat vinterlandskap i miljonprogrammets centrum kontrasteras mot Etiopiens värme. En läkare som har tröttnat på Sverige berättar hängivet om sitt välstånd i det nya landet. Men snopet nog ges ingen etiopier möjligheten att komma till tals överhudtaget. Och kanske, kanske beror frånvaron av människor på bilderna i Sverige på kylan, sysselsättning, depression eller tajming och inte på att vi är omänskliga.

Det är istället i statistiken som Gandinis dokumentärfilm blir verkligt intressant. Hälften av svenskarna bor ensamma, en av fyra dör ensam och det tar upp till sju år för en invandrare att integreras i Sverige. Det är i motsats till den svenska självbilden längst tid i Europa.

Innan filmens premiär är boken den är baserad på – Henrik Berggrens och Lars Trägårdhs Är svensken människa? – utlånad på samtliga av Stockholms bibliotek. När allt kommer omkring vittnar det om ett intresse för självrannsakan. Men byt ut det generaliserande ”svensken” eller ”Swedish” mot valfri nation i världen och det hade antagligen blivit ramaskri… i Sverige.

Genre: 
Regi: 

Fler filmrecensioner