The Master

Victor Schultz 13:52 28 Jan 2013

master71720212.jpg

Att driva kult är inte särskilt komplicerat. Lyckas du samla ihop ett gäng tillräckligt sargade personer runt en tillräckligt karismatisk och påhittig ledare är du i princip hemma. Det krävs inga storslagna tänkare eller ondskefulla ledare, bara en grundläggande förståelse för hur människor fungerar. Och om just detta handlar Paul Thomas Andersons The Master.
Freddie Quell (Joaquin Phoenix) är en alkad och kåt WW2-veteran som driver runt i femtiotalets USA och agerar allmänt störigt. Av en slump hamnar han mitt i en groende scientologi-inspirerad sektrörelse kallad The Cause och börjar kort och gott att supa ihop med sektens ledare, den uppsluppna mystikern och sci-fi-författaren Lancaster Dodd (Philip Seymour Hoffman), även känd som The Master. För Dodd, som predikar för en kamp mot det primala och djuriska i människan blir den luststyrda och förtappade Quell en sorts antites med vilken han kan bryta mot sina egna regler.

The Master är ingen storslagen mastodontrulle i samma stil som There Will be Blood. Detta är framförallt skådespelarnas film, Joaquin Phoenix, Phillip Seymour Hoffman och Amy Adams får alla chansen att spela ut och pressa sina prestationer till max. Det är omvälvande att se hur Phoenix ger Quell, som i mångt och mycket är en enkel stereotyp alkis, en komplexitet och ett djup som är så konsekvent påträngande att man inte kan värja sig.

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Annons

Fler filmrecensioner

Filmrecension: Life

Svenska Hollywoodexporten Daniel Espinosa utvinner oväntat hög spänning ur generisk skåpmat i den stjärnspäckade rymdskräckisen Life.

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!