Året är 1908 och på det Kejserliga Universitet i Tokyo upptäcker professorn Kikuane Ikeda den femte grundsmaken. Han väljer att döpa den till Hey, you delicious mami! eftersom det är de exakta orden han utbrister när smaken för första gången landar på hans tunga. Han ska senare komma att förkorta det till umami.
Eller hur det nu gick till. Sant är i alla fall att Kikuane Ikeda dör 1936 och att det sedan dröjer 81 år innan en hamburgerkedja i Sverige lägger den femte grundsmaken på sina hamburgare för andra gången.
Att umami inte är lika känd som de andra grundsmakerna sött, salt, beskt och surt beror troligtvis på att den upptäcktes och namngavs sent. Ikeda upptäckte umami när han utvann saltkristaller ur en tångbuljong, men smaken i sig har förstås existerat långt före den fick ett namn. Den förekommer i både asiatisk och västerländsk matkultur, och går att finna naturligt i exempelvis fet fisk, tomat, potatis, lagrad ost och nötter.
Fråga bara hamburgerrestaurangen Max, som för andra gången lanserar en burgare med smak av umami. Den första gången Max använde umami på sina hamburgare var efterfrågan så stor att det var givet med en återkomst och nu är det dags – Grand Deluxe Umami gör sitt intåg på arenan.