Laddar innehåll

Kulturhuset Stadsteatern

Kulturhuset Stadsteatern är som en riktigt bra vän – hen finns alltid där för dig, och har ständigt nya bra grejer på gång. Våren 2016 hittar du allt från Makode Lindes nya utställning i Galleri 3 och dansföreställningen TRE, till filmvisningar av Suffragette och dokumentären Den Unge Zlatan i säsongsprogrammet. Dessutom bjuder barn- och ungdomsscenen Skärholmen på bland annat Fredrik Apollo Asplunds Det här är min historia och Fablerna av Carolina Frände. Vi bad några av våra redaktörer och skribenter välja sina favoriter, allt för att du ska hitta rätt i kulturdjungeln.

Se programmet
Läs redaktörernas tips

Litteratur

Skrivet av: Elis Burrau

Vårens litteraturprogram på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm är generöst och genomtänkt, i vanlig ordning. Dessutom finns en tydlig ambition att introducera nya författarskap för en svensk publik. Det vill säga: spännande, aktuella författare som presenteras i svensk översättning för första gången 2016. Unga författare som Fiston Mwanza Mujila och Man Booker Prize-kortlistade Chigozie Obioma gästar till exempel, varav båda utkommer med romaner på svenska i vår. En nyhet är också att scenerna för samtal – Internationell Författarscen, På djupet och min personliga favorit, den spretiga samtidstermometern Release Me – får sällskap av en helt ny litteraturmässa.


Roxane Gay – Internationell Författarscen, den 12 maj

Roxane Gays Bad feminist slog ner som en liten essäistisk bomb bland svenska läsare och kritiker under hösten. Hennes obekvämt intellektuella texter om kön, etnicitet och sex fyllde ett tomrum, och den sömlösa rörelsen mellan populärkultur och politik var befriande. I vår kommer Gay äntligen till Stockholm, i samband med att Albert Bonniers ger ut hennes debutroman I vilt tillstånd. Det känns inte som en särskilt vild gissning att Gay är lika högintressant, skarp och rolig med fiktionen i centrum. Speciellt inte då boken beskrivs som ett utmanande politiskt familjedrama om kärlek.


Bodil Malmsten i samtal med Hans Olav Brenner – På djupet, den 28 januari

Bodil Malmstens senaste diktsamling, Det här är hjärtat, kan mycket väl vara hennes bästa. Och då har hon en minst sagt imponerande katalog i bagaget. Det är en briljant bok från en lika briljant författare som fått alldeles för lite uppmärksamhet (ja, jag talar om litterära priser och ja, jag anklagar bland annat er, Augustjuryn). Sidornas rader närmast förkroppsligar sorgen på ett skenbart enkelt, men naturligtvis mästerligt vis. Att den notoriska twittraren Malmsten dessutom är en vass samhällskritiker med en ljuvligt krass verbal förmåga gör inte förväntningarna på hennes samtal med NRK:s Hans Olav Brenner lägre. Jag hoppas att de går på djupet, men inte stannar där. Och att Malmsten verkligen ges utrymme att skina. Ja, att hon får den intervju hon förtjänar.


Stockholms Litteraturmässa, den 15-16 april

Jag har hyst ambivalenta åsikter genom åren inför den eviga fäblessen ”para ihop litteratur med mässa”. När jag var yngre och mer pretentiös (läs: odräglig) fnös jag åt det kommersiella och skrikiga i formatet, men jag börjar älska det mer och mer. Varför? För det är en kul, stökig och potentiellt festlig kontext för skönlitteraturen. Som i bästa fall kan generera oväntade samtal, möten och vinklar. Att Stockholm får en ny litteraturmässa med ett femtiotal förlag och tidskrifter representerade tar jag alltså emot med öppen famn. Av förhandsinformationen att döma blir det en välkommen kompromiss mellan branschfyllespektaklet i Göteborg och det dyra, duktiga, något färglösa Stockholm Literature. Hur slutresultatet blir återstår dock att se. Själv hoppas jag, som vanligt, på lika delar mingel och poesi.

Teater- och scenkonst

Skrivet av: Jenny Nordlander


Livläkarens besök

För att jag älskade boken, i alla fall som femtonåring. Den var sexig och fruktansvärd. Nu är det första gången PO Enquists Augustprisvinnande bok sätts upp som teater. En verklighetsbaserad berättelse från 1700-talet om några av de märkligaste åren i nordisk historia. Dessutom spelas den med oäkting gravida drottningen av Lina Englund (Rapport till himlen).


American Hotel, urpremiär den 4 mars, Lilla Scenen

Författaren och dramatikern Sara Stridsberg sätter upp sin första pjäs på Kulturhuset Stadsteatern. Kan inte bli annat än bra. Ett drama mellan tre människor i en övergiven amerikansk stad.


Du ska veta mitt värde, urpremiär den 6 maj, Lilla Scenen

För att det är en fantastisk titel. För att Ann Petrén spelar huvudrollen. Och för att jag vill lära mig mer om den rysk-amerikanska författarinnan och filosofen Ayn Rand, personen pjäsen handlar om.

Musik

Skrivet av: Sara Berg


Jazzkatter, urpremiär den 20 februari, Hörsalen

Det finns någonting i det absurda som jag gillar, konst som existerar enbart för sin egen skull och inte för att tolkas. Musikern Sarah Riedels och dansaren Anna Vnuks samarbete är just detta, en halvimproviserad musik- och danskväll, där estetiken kommer först och allting annat kommer sen.


Klara, färdiga, konsert!, den 6 och 20 februari, den 5 och 19 mars samt den 2 och 16 april, Kafé Klara

Åh, vad det kommer att krylla av kulturhipsterbarn på dessa familjeanpassade lördagskonserter. När jag var liten fick jag musikaler, Miró och Bayeuxtapeten, dagens barn kommer att få världsomspännande, genreblandad kvalitetsmusik.

Film

Skrivet av: Sebastian Lindvall

Jag hurrade högt när jag läste att Klarabiografen återigen skulle skötas av Kulturhuset. Efter tre långa år gick biografen från att vara SF:s ängsliga kvalitetsfilmsalibi till att bli den där citysalongen som stockholmarna faktiskt behöver och förtjänar.


CinemAfrica

Sedan nittiotalet har CinemAfrica sett till att introducera den svenska publiken för mer afrikansk film, däribland pärlor som guineanska kärlekshistorien Regn över Conakry och det tchadiska far- och sondramat En man som skriker. I vår besöker festivalen Klarabiografen med nya titlar som troligtvis inte lär få ordinarie biodistribution.


Ny tysk film i samarbete med Goethe-Institut

Tysk film har gjort mer än att bara inspirera roligt översatta Hitlerklipp från Undergången. Tidigare har Goethe-Institut dammat av och visat klassiker från auteurer som Rainer Werner Fassbinder, Margarethe von Trotta och Wim Wenders, men i vår intar de Klarabiografen för att bjuda på moderna måsten.


Heart of a Dog, Klarabiografen

Den experimentella musikern och performancekonstnären Laurie Anderson, numera 68 år gammal, visar sina filmskaparmuskler med en djupt berörande, impressionistisk och personlig meditation över sin hund Lolabelles död. Filmen prisades på Venedigs filmfestival och har fått förtjusta kritiker att jubla.

Konst/Design

Skrivet av: Anders Karnell


Vivian Maier, Galleri 5, den 26 februari–22 maj 2016

Tänk att hon aldrig tänkte visa sina bilder för någon. Tänk att Vivian Maiers tusentals fotografier av människor på stan i 50- och 60-talets USA var helt privata. Det är nästan otänkbart idag när vi delar, om inte alla bilder så åtminstone några stycken, med en massa människor.

När den stränga, medelålders barnflickan tog fram kameran var ingen heller rädd för att bilderna skulle hamna fel. Det var ofarligt och då kunde man lägga ner garden. Det är street photography av bästa märke. Ingen poserar, alla verkar bara vara. Och det är ovanligt.


Okänd kvinna, 2009-349701, Galleri 5, till och med den 24 januari

Kulturhuset visar samtliga delar i det omdebatterade konstprojektet som började på Liljeholmsbron för sex år sedan. Anna Odell vill absolut visa vad hon varit med om. Hon vill att vi ska varandra hennes väg från nyhetens bild till den personliga erfarenheten.

Forum/Debatt

Varje kulturhus värt sitt namn har en levande debattscen, och det här är definitivt inget undantag. Mer eller mindre varje vecka diskuteras det runt om i Kulturhuset Stadteaterns lokaler, författarsamtal och andra populärkulturella diskussioner blandas med debatter om aktuella samhällsfrågor. Det är just det – att ett program för forum är svårt att sätta långt i förväg. Vem vet vad som kommer vara brinnande aktuellt om ett par månader? Just därför uppdateras programmet hela tiden på kulturhusetstadsteatern.se/ForumDebatt. Håll koll där för att veta vad som är på gång. Och redan nu kan vi flagga för att feministlegenden Cynthia Enloe gästar debattscenen den 21 februari, för att prata om köttätande och konspirationsteorier.

Och skulle du trots allt missa något filmas en del samtal och hamnar också dem på hemsidan. Som när Naomi Klein besökte Stockholm för att samtal med miljöprofessorn Johan Rockström, till exempel.