Monday Mixtape Rundown

Hasan Ramic 10:48 12 Dec 2011


Fattis Burrell och Half Pint i Brixton 1986

Det är måndag, och återigen dags för oss vanliga dödliga att samla krafterna för att klara av en veckas slaveri i Babylons klor. Vad det mig beträffar så är musik det bästa drivmedlet, och den görs bäst i blandad form, utan synliga sömmar. Den här bloggen, i och med att den är den kulturgärning den är, har som mål att förse era själar med den kraft som krävs för att se ljuset i tunneln under denna mörka årstid. Jag har därför omsorgsfullt valt ut några mixar som ska räcka veckan ut. Njut!

 

Fast Forward Sound Presents A Tribute to Fattis Burrell by Fast Forward Sound

Den tredje december gick en reggaelegend ur tiden. Producenten Philip "Fattis" Burrell, lämnade efter sina 57 år på jorden ett nästan omatchat musikarv i reggae- och dancehallvärlden. Hans skivettikett Xterminator såg släppte musik med storheter som Pinchers, Sugar Minott och Beres Hammond, och lanserade Sizzla - en av vår tids bästa och största reggaeartister. Stockholmska Fast Forward Sound har gjort en hyllningsmix till den store mannen, och deras egna infotext talar för sig själv:

"A tribute to the great Fattis Burrell who just passed away. Some of my favourite tracks from 1980s - 2000s. All from vinyl except the Super Cat-track (anyone who has a copy?) and the Turbulence dubplate.
It´s hard to choose from the big amount of killers he has produced, and these are just some personal favourites. The mixtape is already too long, but still I felt like adding at least 20 more tracks - from Sizzla alone.
RIP Fattis.
/Erik"

The Carnevoyeur Mix Series - Volume I: So Shifty by pastorwiberg 

Lundensarna Pastor Wiberg som sysslar med "Frälsning, klubb, radio och trams" har under ett antal år hållit den tropikaliska blandade-bas-fanan högt nere i vårt lands sydliga delar. Deras radioshow är ett stående inslag i internetrutinen sedan en tid tillbaka, men jag känner att jag aldrig har gett dem det erkännande och det shine de förtjänar här på bloggen. Fram tills nu. I vad som verkar vara den första delen i en ny mixtapeserie har de anställt de tyska favoriterna So Shifty för att göra en gästmix bestående av dancehall, cumbia, reggaeton och allt annat som kan tänkas ingå i en "Trip of global flavors". En extra solstrimma nu när året kortaste dag är en knapp vecka ifrån.

Electric Punanny Mixtape Vol. 2 (Mixed by MeLo-X + Jasmine Solano) by Jasmine Solano

Något jag verkligen måste bli bättre på är att lyfta fram kvinnor i min blogg, om det är min egen lathet och hemmablindhet som gör det kan jag inte svara på, men jag är i alla fall medveten om problemet, och ska bli bättre på det. Hursomhelst, här är en mix av två fierca damer, hemmavarande i New York som går under det briljanta namnet "Electric Punanny". Redan där har jag kapitulerat. De driver en klubb, gör musik och är fierce i största allmänhet. Mixen i sig är en blandning av mer eller mindre uphottad dancehall, styrd mot den otålige hipsterns dansgolv - också perfekt för den här bloggen, som på sätt och vis styrd mot den otålige hipsterns läsvanor - samt det jag gillar att kalla för blandad bas. Tyvärr går inte mixen att ladda ner, men om du som jag slavar för Mammon framför en datorskärm kan du alltid smygstreama mixen när inte chefen är i närheten.


Veckans klassiker kommer från ett av mina favoritsounds som tyvärr ligger på is just nu. De eminenta Combat Sound som under mitten av 2000-talet prånglade ut mixtape efter mixtape med kvalitiativ reggae och dancehall. Mixen heter "Vintage selection" och är en riktig konnässörssamling med låtar från bland andra Marcia Griffiths, Delroy Wilson, The Heptons med flera. Tyvärr finns den inte på Soundcloud, men ni kan ladda ner den från megaupload, och där hittar ni även omslaget med tracklist. De andra mixarnas tracklists hittar ni om ni följer länkarna till deras respektive Soundcloudsidor.

Hoppas ni har en produktiv arbetsvecka. Om inte produktiv, så hoppas att den i alla fall går snabbt och smärtfritt, och musiken ni hittade här hjälper till emd detta.

/H

Fler blogginlägg från Hasan Ramic