Droglagarna gör en keff situation ännu keffare?

Amat Levin 14:06 6 May 2011


Tydligen är en av de vanligaste sökningarna som leder till min blogg ”Amat Levin droger”. Haha. Låt oss fortsätta med den trenden. För ett par dagar sedan publicerades en ny vetenskaplig rapport som, enligt uppgift, chockade forskarna som genomförde den. En redaktör på BBC skriver om den här.

Deras hypotes var att ökade och mer intensiva polisiära åtgärder skulle minska våldet kopplat till droghandeln. Well, de kom fram till precis tvärt om.

Och även om citatet är ”Drug laws MAY make matters work” är det här ännu en rapport att lägga på The-war-on-drugs-funkar-inte-högen, och kommer inte som en överraskning för alla som har noterat att de drogrelaterade dödssiffrorna i Mexiko sköt i höjden efter att regeringen börjat använda tunga vapen och militärer. För ju fler vapen och räder polisen satsar på, desto fler vapen och motaktioner står langarna för. Som det såg ut under förbudstiden, med andra ord. Jag vet inte vilken upprustning som brukar ge positiva resultat. (Det är också därför en före detta mexikansk president förespråkar legalisering.)



Det här betyder så klart inte att jag är för en legalisering (i alla fall inte om vi, lite korkat, buntar ihop alla droger under parollen Knark), men jag ställer mig återigen frågan varför regeringar världen över är så motvilliga att ta till sig vetenskaplig fakta när det gäller just drogpolitik.

 

Fler blogginlägg från Amat Levin