Annons

Från min fitty till din:

Soraya Hashim 17:00 10 Nov 2012

Vi måste prata om menskoppen.

Menskoppen är ca det bästa som har hänt min fitty. Och det är skittrist att just allt det som är bra med menskoppen också är det som gör att inte så många känner till den. Ingen tjänar egentligen några pengar på att sälja dem eftersom de håller upp till 10-15 år till skillnad från de uttorkande, miljöovänliga helvetes blöjbindorna och kaktustampongerna. Därför är det heller inga storföretag som säljer dem = inte så mycket pengar att göra snygg och påkostad reklam = de har fått lite av en flumstämpel. Ni fattar.

Det enda jobbiga med en menskopp är att den kan vara lite knixig att föra in och ta ut i början, men när man väl fattar hur man gör så är de så himla himla bra. De funkar så att de har små små hål längst upp vid kanten som skapar ett vakuum och därför håller den upp sig själv inuti fitty, man behöver alltså inte hålla upp den själv med musklerna om en säger. Eftersom menskoppen inte är uttorkande på något sätt, den är ju bara en behållare, så är den världsbäst för oss som har känsliga slemhinnor eller har lätt för att få svampinfektioner. Grejen är att menskoppen är gjord av medicinsk silikon och därför fastnar inga bakterier på den och den absorberar ingenting = inga förändringar i fitty.

En menskopp kostar ca 300-400 kr och håller som sagt väldigt länge. Om du tömmer koppen och ska föra in den igen sköljer du bara av den med vatten. När du är klar med månadens mens rengör du den antingen genom att koka den eller som jag gör: köpa klortabletter och bryta ner en fjärdedel i ett glas vatten och låta koppen ligga i ett dygn. Man kan bada med menskopp, träna, sova och göra allt man kan med en tampong, den läcker inte och släpper inte in något heller. Och om man ska resa så behöver man inte ha med sig mer än själva koppen och ev klortabletterna, inga andra förpackningar. Plus de tre bästa sakerna med koppen:

1. Man behöver bara tömma och skölja den var 12:e timme. Alltså det är det jag HATAR med att ha mens, att det är så bökigt och tar tid och man måste hålla på att byta och joxa. Här behöver man bara göra det två gånger om dagen (bara det förtjänar en slomo-high five).

2. Man fattar hur ens kropp funkar på insidan på ett (för mig) helt nytt sätt.

3. Det är ascoolt att hälla ut blodet ur koppen ner i toan och se hur mycket det var, vilken färg osv. Igen - man fattar hur ens egen kropp funkar!

Okej, så om vi tar den enda nackdelen, att den är lite knepig att föra in och ut i början innan man får till tekniken:

Man viker koppen, för in den och vrider runt den lite för att säkerställa att den har vecklats ut och sitter på plats. Alternativt för man in ett finger bredvid den och drar runt ett varv runt koppen för att kolla att den är på plats. Den ska sitta långt ner i fitty men inte kännas. Det kan hjälpa att blöta koppen innan man för in den, då glider den in lite lättare.

Det finns en massa olika sätt att vika koppen:

Här är även en praktisk liten film om vikningar:

Det finns fler filmer på youtube om ni vill kolla runt. OBS! Bli inte skraja för det där skaftet längst ner på koppen. Den kan man klippa ner efter att man har testat sin kopp i början så att den inte sticker ut när koppen sitter inne.

Ni ser, det är inte så värst svårt egentligen.. I alla fall. Jag älskar menskoppen, den är så himla himla bra och har gjort min fitty så otroligt mycket gladare. Man kan köpa koppen på flera olika sajter, bland annat LadyCup och Menskoppen, det är även där jag har lånat de pedagogiska bilderna. På båda hemsidorna hittar du fler tips på hur man kan göra med koppens användande och rengöring med mer plus se vilken storlek du ska ha beroende på om du har fött barn, hur gammal du är osv.

35 Visa kommentarer (35)

Fler blogginlägg från Soraya Hashim

Annons
Annons