mat

Vegetariska världsdagen

Pelle Tamleht 09:26 1 Oct 2015

Idag den 1 oktober firas traditionsenligt den Vegetariska Världsdagen, instiftad av International Vegetarian Union, världen över. Tänkte därför bjucka på våra bästa veg-listor för dig som bor i Stockholm. 

1. Vegetarisk lunch i Stockholm
Kanske något att anamma redan idag? 

2. Stockholms bästa vegoburgare 
Kött och bröd är gott, även utan kött. 

3. Stockholms bästa bruncher, för vegetarianer och veganer
Inför helgen, 

Det går givetvis jättebra att läsa och följa ovanstående listor även om du till vardags inte är vegetarian eller vegan. 

Läs mer

Riches löjromsdagar är tillbaka

Pelle Tamleht 18:23 21 Sep 2015

Från och med idag och fram till på torsdag pågår Riches årliga löjromsdagar för inte mindre än elfte året i rad. Kvar på menyn från förra året är rotfruktschipsen (bilden) med västerbottencreme, picklad lök och - just det - löjrom. Prova den, och tonfisken vetja. 

Löjromsdagarna firas varje år då den första Kalixlöjromen för säsongen når huvudstan. 

Läs mer

Familjen Bacon

Pelle Tamleht 11:06 14 Sep 2015

Jag var med om en så otroligt obehaglig händelse i lördags. I jämförelse med massor av andra händelser i världen just nu var det givetvis "en baggis" men där och då kändes det fruktansvärt. 

Vi gick bakom en turistande familj på kanske sju medlemmar (räknade inte så noga), och så långt allt frid och fröjd. De började prata om hur hungriga de var, varpå en av familjemedlemmarna halar upp ett storpack bacon ur väskan. Jag hann inte se exakt vilket märke det var, så se bilden ovan endast som en illustration. 

Sedan, och det är nu historien spårar ur, fullkomligt KASTAR sig hela familjen över paketet. Lite som en flock utsvultna hyenor som fått tag på en nyfälld zebra. De äter upp hela förpackningen rå* på de mest vulgära sätt. Släpper strimmor från höj höjd som spaghetti, kastar upp dem ihoprullade som popcorn i luften och MATAR varandra. 

Efter att ha svalt cirka 1000 gånger hårt gör jag det enda rimliga i sammanhanget och kastar mig förbi dem på trottoaren och joggar fram utan att vända mig om. Förstår än idag inte riktigt vad som hände. 

* All bacon som säljs i Sverige är inte tillagad, utan ibland tillsätts bara artificiell rökarom. Fråga din lokala baconhandlare huruvida råvaran behöver tillagas före intag eller ej. 

Läs mer: Sizzl - ett Tinder för baconälskare

Läs mer

Sommarens råvara: Spetskålen

Pelle Tamleht 09:42 7 Jul 2015

Jag har en ny favoritråvara för sommarens grillaktiviteter. Vad? Jo, spetskålen. Helvete vad gott det är att bara skvätta lite olivolja över, flingsalta för att sedan kasta på den på grillen tills den är lite svedd i kanterna. En näve hasselnötter sen och du har en festmåltid för cirka 10 kronor. 

Detta inlägg var inte sponsrat av spetskål.

Läs mer

Wraptårtan bekräftar – wrapifieringen har gått för långt

Pelle Tamleht 10:39 29 May 2015

Det är många som har försökt upprepa pr-succén med wrapsemlan och det senaste inslaget är Hanna Larssons konditori i Karlstad som gjort en wraptårta. Det är helt enkelt en gräddtårta med jordgubbar ihoprullad som en wrap. Detta kablas nu ut i riksmedia, och jag är uppenbarligen inte bättre än att jag bloggar om det. 

Hur mycket wrapifiering TÅL Sverige? 

Läs mer: Wrapsemlan som blev ett monster

Läs mer

TomTato – en jävla geniplanta

Pelle Tamleht 20:50 24 May 2015

Det är sällan, faktiskt alldeles för sällan, jag skriver om smarta plantor här på bloggen. Å andra sidan blir det desto slagkraftigare när jag väl gör det. 

Nu är det nämligen dags att bokstavligt talat ta bladet från munnen, och rapportera om TomTato. Det är precis vad det låter som, en kombination av tomat och potatis på en och samma planta. Ovan jord växer körsbärstomater och under jord bildas potatisarna. Den är inte genmanipulerad heller, utan utvecklad med hjälp av ympning (när man skär av grenar och sätter ihop dem igen, som naturens svar på en human centipede). Eller som min kollega sa: 

"DET ÄR FÖR FAN SOM POMMES FRITES OCH KETCHUP I EN OCH SAMMA PLANTA!"

Växten ska enligt uppgift också vara "lika lättskött som en tomatplanta", så nu ska jag bara ta reda på hur lättskött en tomatplanta är. 

Läs mer

Låt mig pulla själv för fan!

Pelle Tamleht 18:33 24 May 2015

Igår besökte jag inte mindre än tre olika matbutiker på Södermalm i min jakt på antingen högrev eller fläskkarré. Jag skulle som ni förstår laga "långkok" (pulled something) till Eurovision. 

Varken butik ett eller två hade någon av dessa råvaror. Även butik nummer tre saknade såväl högrev som karré i bit, men erbjöd lyckligtvis skivad karré. 

Samtliga butiker erbjöd dock såväl pulled pork, som pulled beef och pulled chicken. Ja, till och med pulled turkey. Färdiglagad och bara att värma. 

Det får mig att undra vart fan vi är på väg. 

Läs mer

Fettisdag - efter idag får det fan vara nog

Pelle Tamleht 08:52 17 Feb 2015

Det här med semlor har spårat så in i topplocket nu. Såg inte mindre än tre reportage på nyheterna i morse, bland annat om wrapsemlan som blev ett monster, och nu detta ovanstående. Mellan det shakesemlor, ölsemlor och fans moster.

Efter denna dag avverkats, kan vi låta det ligga i malpåse cirka ett år kanske? 

Läs mer

Risktagande människor och stark mat

Pelle Tamleht 15:00 16 Feb 2015

Ok, nu har en amerikansk studie visat att människor som har en "risktagande" personlighet har sex gånger större anlag för att gilla kryddstark mat. Samma studie visar också att män i större utsträckning konsumerar stark mat för den "sociala belöning" de får i form av beröm och beundran för att klara av stark mat, än för smaken av den starka maten i sig. 

Eat that, färjan-håkan. 

Läs mer

Gårdagens Gulddrakevinnare

Pelle Tamleht 08:44 27 Jan 2015

Igår avgjordes Dagens Nyheters Gulddrake för fjortonde (?) gången i rad. Några favoriter gick vinnande ur galan, andra inte. Och precis som förra året tog Oaxen hem kategorin årets lyxkrog. Såhär såg hela vinnarfältet ut.

Vinnare kategori Krog Lyx:
Oaxen Krog

Vinnare kategori Krog Mellan:
Fotografiska

Vinnare kategori Krog Budget:
Katarina ölkafé

Vinnare kategori Kafé
Café Pascal

Vinnare kategori Bar
Pharmarium

Läs mer

Pelle Tamleht

Pelle är ungefär 33 år gammal. Förutom jobbet som webbchef på Nöjesguiden.se är han tidningens krogredaktör i Stockholm.

Här rättshavererar han om mat, dumheter i sociala medier, lokaltidningsscoop och annat som kittlar intressesmurfar under hakan.

Du kontaktar honom på pelle.tamleht@nojesguiden.se eller på twitter som @pelletamleht.

Har du feedback på innehållet? Säg det med respektfull ton i kommentarsfältet.

Sugen på att RSS:a Pelles blogg? Klicka här.

Pelle på Instagram:

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla