SEMESTER!!!

Frans 17:30 4 Jul 2015
Tänkte bara meddela att jag har SEMESTER nu!!! MVH ramlar ner i poolen efter två glas rosé. Ska vara helt ledig i tre veckor och har ingen aning om vad jag ska göra, men har åkt hem till Gävle nu för att leva på mina föräldrar och äta grillat till frukost, lunch och middag i MINST en vecka. Känns redan som att jag ätit minst en halv kossa? Har ca inget vettigt alls att säga just nu, förutom att jag jobbar på min prinsessan Birgitta-solbränna så gott som det går. Återkommer med resultat senare. Nu ska jag läsa senaste numret av Svensk Dam som den hagga jag är. Har redan lärt mig att Marianne Bernadotte var en av de som uppfann permobilen!
0 Kommentera Läs mer

Pink on pink on pink

Kristin Zetterlund 14:30 4 Jul 2015
Det här med att blogga vettigt när vädret är too fett to function?? Hinner aldrig parkera rumpan framför en data när jag bara springer mellan olika ställen och personer som har vin. Igår firade vi iaf min bff Evelina som fyller år idag och jävlar vad vi firade. Jag drack rosa bubbel i mitt rosa hår och sen gick vi ut och dansade till stängning!! Går av någon anledning sällan ut och just DANSAR så det var aaaaaskul verkligen (minus tarddudes som kommer fram, gud har verkligen förträngt det?? En försökte sig seriöst på linen "gör du mycket squats?" på mig och jag kommer troligtvis aldrig kunna sluta lola).
1 Visa kommentarer (1) Läs mer

Fira fjärde juli!

Julia Gummesson 14:00 4 Jul 2015

Jag läser en del mattidningar och bloggar av amerikansk härkomst. Senaste veckorna har det varit ett jäkla recepthetsande gällande den stora högtidsdagen fjärde juli, som ju är USA:s självständighetsdag. Det grillas och skjuts fyrverkerier, dricks blaskig öl och mumsas på allehanda friterade djurdelar. Kul! Själv har jag aldrig firat fjärde juli då jag aldrig befunnit mig på amerikansk mark denna dag, och dessutom har en umgängeskrets med mycket låg halt amerikaner. Jag befinner mig som vanligt på behörigt avstånd från firandet, men tänkte ändå anamma den kulinariska biten. Kanske jag till och med gräver fram en grill. 

Varsågoda, här får ni en best of från mitt matsurfande inför fjärde juli. Ta vad ni vill ha och lämna kvar resterna till kråkorna!

1. GRILLEN
Det känns orimligt att fira denna dag utan att grilla saker. Jag gillar att grilla, men ibland gillar jag själva fenomenet grillning mer än vad jag gillar det som blir resultatet. Här kommer ett par fail safe recept (nåja, det ena är väl mer ett slags... tips) som är högtidsdagen värdiga.

Tagliata på grillad flankstek och citron

Tagliata = italienskt hittepå där man tillagar kött och skär det jättetunt för att sedan marineras. Det här receptet är en slags hybrid mellan en kreation som Nigella Lawson klämt ur sig och nån slags egen variant som uppstått efter ett flertal omgångar flanksteksillagning. Flankstek är en billig köttbit från kossan som är ganska grovfibrig, platt och stor. Plattheten gör att den är mycket lämplig att grilla då det inte tar åratal att tillaga den. Här är det viktigt att grillen är rasande het, annars blir köttet trist och fult. Ta din flankstek och gnid in ordentligt med nymald svartpeppar och flingsalt. Låt den ligga framme lite om den nyss kommer från kylen innan du lägger den på grillen. Dela ett par citroner och lägg på grillen med den skurna sidan nedåt. Grilla flanksteken tills utsidan ser ut som den godaste grillade köttbit du kan tänka dig (detta går fort!), ta bort från grillen och slå in den ordentligt i folie. Låt den ligga i en kvart, ta fram och skär tunna skivor. Drappera dessa elegant på ett stort fat (som du kanske innan strött ut lite ruccola eller annat på). På denna öser du en liten emulsion av olivolja, saften från ett par av dina grillade citroner och krossade torkade chiliflingor. Toppa med färsk oregano, och mer flingsalt och grovmalen svartpeppar om det verkar lämpligt. 

Det här med halloumin

Om man säger: "Kom hem till mig och grilla! Ta med något kul som vi kan lägga på grillen!" så är det alltid någon som tar med sig halloumi. Jag tycker mycket om halloumi, så det är trevligt. Det härliga med halloumin försvinner dock om den skivas för tunt och speciellt om den sedan får ligga en stund innan den äts upp. Så låt mig här sätta ner foten och säga NÄE! Ingen mer seg torr halloumi. Lösningen är att skära halloumin i stora kuber på typ 3x3 cm. På en ost brukar man få fyra kuber. Grilla på hög värme men relativt kort, ta av grillen och pressa en av dina grillade citroner på och ät upp DIREKT.

2. MILKSHAKES
Hälften efterrätt, hälften drink. Och mycket amerikanskt. Jag har hittat två som känns extra tilltalande och passar bra efter middagen eller när som helst när man behöver höja humöret en aning, mest lämpliga för det vuxna klientelet.

Peanut Butter and Bourbon milkshake

Från The Skillet Diner i Seattle till din lyckliga trut: En vuxenversion av den klassiska vaniljmilkshaken. Detta shake tillagas genom att slänga ner alla ingredienser i en mixer, kör på puls några gånger och hälla upp i favoritglas. För en shake behöver du en sexa bourbon, en rejäl slatt lönnsirap (ta vanlig ljus sirap eller acaciahonung om du inte får tag i lönnsirap)  en dl jordnötssmör med bitar, runt 2,5 dl god vaniljglass och en näve isbitar. Tillsätt ett fint sugrör och sug i dig.

Golden Cadillac

Snuskigt god shake på vaniljglass och galliano toppad med vispgrädde. Denna vuxensundae får du genom att mixa en halvliter vaniljglass med tre cl galliano och tre cl vit creme de cacao. Häll upp i ett högt glas, toppa med vispgrädde och en skur rostade hackade hasselnötter.

Tackohej!

0 Kommentera Läs mer

Ruisrock 2015, dag 1: "Det är förbjudet med snus i Finland"

Festivalbloggen 13:38 4 Jul 2015

I taxfreen på färjan till Åbo, Turku på finska, blir jag knockad av en finsk man som bär tre stockar snus. Den snusen med fula typsnittet. "Förlåt! Snus är förbjudet i Finland!" säger han på finsk-svenska. Förbjudet? Orolig rör jag mig mot kassan redo att bli utskälld för att ha råkat handla något olagligt medan kassabandet rullar med mina köp. Tre påsar chips och en skitstor Toblerone.

 
En lugn natt senare (och med lugn menar jag att jag bara vaknade en gång av att skrika "TITANIC!!!", blicken ut mot Östersjön och letandes efter närmsta isberg) är vi framme i Åbo. Solen på min Norden-bleka hy värmer upp mina stockholmssmutsiga porer. Redan när vi gått av färjan ropar en finsk busschaufför ut vägen till stan och Ruisrock utan att någon frågade, jag lyder och går.
 
Festivalområdet ligger på ön Runsala, 12 kilometer utanför Åbo som man når med buss, cykel eller den chartrade båten man endast har tillgång till om man har VIP-biljett. VIP-fördelen här gör att vi slipper gå avståndet från busshållplatsen till festivalområdet. Min konditionslösa kropp tackar mig för det samtidigt som jag finner min väg av båten och direkt till matstånden. 
 
Jag står bredvid en glad Åbo-bo som på engelska stolt berättar att området vi står på heter Eat My Turku, en remix på stadens slogan Kiss My Turku. Här samlades hela Åbo-områdets bästa bagerier, restauranger och kockar så man får en smak av hela staden på ett ställe. Det blir en juustohampurilainen, en ostburgare, efter att ha tränat på uttalet i fem minuter.
 
Första spelningen jag går på är Marina & the Diamonds som står i en kroppstight, glansigt blå och helt amazing jumpsuit i 29-graders grillhet sol och spelar igenom sina hits och sitt senaste album. Hon har på sig sina solglasögon genom spelningen och kollar ut mot de redan packade finska ungdomarna i publiken. "You guys have been the most amazing people on this tour!" ropar hon ut med blicken mot det fantastiska landskapet och vattnet framför henne. Bästa publiken hittills eller ej, under hiten How To Be a Heartbreaker gungar hela ön till refrängen.
 
Med full blåsa går jag bestämt mot vattentoaletterna på VIP-området när jag råkar axla några män. "Sorry!" säger jag lugnt, kollandes upp mot deras ansikten samtidigt som jag inser att jag precis råkat gå in i Chuck D, Professor Griff och DJ Lord. Tre av fem medlemmar i bandet Public Enemy. "It's cool man!" ropar de ut gåendes med mig och frågandes om jag vet var det finns gräs på området. Jag säger nej med ett skratt i halsen, pratandes om att jag är förvånad över att de softar på området utan att någon känner igen dem.
 
 
Till Public Enemys spelning kommer jag en kvart sent (jag hittade festivalens champagneområde, can I live?) och lyckas ändå utan några helst problem eller bråk ta mig till front row. Under Fight the Power pekar Chuck D på mig och gör peacetecknet. Kanske var det för han mindes mig eller så var det kanske för jag och mitt sällskap var de enda som hängde med i låtarna i rätt takt.
 
Detta skulle lika gärna kunna vara publikhavet framför valfri popakt, alla ler, är festivalpackade och dansar. Fram tills bandets frontperson ställer sig stolt i mitten av scenen och ropar ut "What"s good Helsinki!". Helvetet frös till is. Publiken byter ut leenden mot burop och står still som i protest mot felsägningen tills att Flav får info från någon backstage att han är i "Turku" och måste rätta sig. "I'm sorry everyone! I meant to say What's good Turkey!". Alla applåderar och hurrar, ingen bryr sig om det andra misstaget.
 
Jag avslutar min första dag på Ellie Goulding i ett fullpackat publikhav och när jag skriver fullpackat menar jag både full och packad. Framför mig vinglar en kille iklädd Burger King-keps in i mig och jag förbereder mig för tjafs. Jag knackar på hans axel när dagens snällaste ansikte vänder sig om och säger "sorry man!" vinglandes med ett moln av spritandedräkt runt honom. Jag kan inte låta bli att fråga om jag får intervjua honom.
 
Vad är det bästa med Ruisrock?
– Dricka! Och musiken!
 
Vilka akter ser du mest fram emot?
– Ehh... Jag vet inte.
 
Veronica Maggio?
 Ja! Jag älskar honom.
 
Och David Guetta?
 Ja, David Guetta också.
 
Han spelar inte här i år.
 Jaha...
 
/Patrick David
0 Kommentera Läs mer

Är detta på riktigt?

Pelle Tamleht 11:25 4 Jul 2015

Mitt starkaste intryck från årets upplaga av Almedalen är nog denna bild som florerat på internet. Jag vet inte vad jag ska säga.

Läs annars Simon Strands lista med de coolaste i Almedalen

0 Kommentera Läs mer

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Bloggar

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!