Maximilian Mellfors.

Tyge & Sessil blir Stureplans nya vinbar

09:52 26 Oct 2016

I restaurang Ekstedts gamla förråd och vedhuggningsrum byggs det nytt sedan några veckor tillbaka. Vi har träffat Maximilian Mellfors i byggdammet i det som kommer att bli Niklas Ekstedts nya vinbar Tyge & Sessil.

Lokalen ligger på Brahegatan 4, blott ett kliv modell större från restaurang Ekstedt. Det är egentligen inte en bakficka, men vissa element kommer att kännas igen och bakom satsningen står bland annat sommelieren från samma restaurang – Maximilian Mellfors. Vi högg tag i honom i byggdammet och bad honom berätta lite om sin bakgrund, hur han upptäckte vinet samt inte minst vilka Tyge & Sessil är.

– Jag växte upp i Norrköping och pluggade länge sång och teater som vuxen. När jag pluggade var jag periodvis vidrigt pretentiös, men sista året på scenskolan märkte jag att jag inte läste manus utan bläddrade i vinböcker. Så jag började resa runt och träffa vinodlare och dricka vin istället. 

Det var så du fastnade för vin?
– Inte vinet i sig, men sammanhanget kring vin, upptäckte jag nog redan som liten när det var fest hemma. Jag älskade människorna, dofterna och sorlet. Drack vin gjorde jag först när jag var 21 och gick på Folkhögskola. Jag brukade träffa studierektorn och skoldiakonen för att laga mat och dricka vin. En gång tog studierektorn fram en flaska och sa att jag skulle få smaka något jag aldrig hade smakat förut. Det var ett sött vin – en Beerenauslese från Österrike – och jag minns att jag tänkte att om vin även kan smaka såhär, då är vinvärlden oändlig. Sen var jag fast.

 

"Nu går det mot lättare viner med högre drickvänlighet"

 

Även PA & Co öppnade nyligen en vinbar, och gänget bakom Babette expanderar nu på Södermalm. Jag trodde det var öl som gällde nuförtiden?
– Det finns en ny och växande vincommunity både på kontinenten och i Sverige som har vissa likheter till ölet. Dels i det hantverksmässiga och dels att båda går mot mer raffinerade smaker. Skillnaden är väl att ölet har fått mer tyngd, medan vinet blivit lättare. Amaronevågen, som enklast kan förklaras som att cirklarna på Systembolagets skyltar ska vara så fyllda som möjligt, har ebbat ut. Nu går det mot lättare viner med högre drickvänlighet, där man faktiskt får lust att poppa en till flaska till bara för att man mår bra. Vin kan fortfarande vara nördigt, men tillåts också vara roligt och stökigt på ett helt annat sätt.

Kommer prisnivån att tillåta att man poppar en flaska till?
– Det roliga med vinvärlden är att om man rotar bland mer okända distrikt och unga vinmakare finns det massor av viner med extremt högt drickvärde till förhållandevis lågt pris. En del viner kanske sticker iväg, men generellt tänker jag mig att vi kommer ligga någonstans mellan 120 och 180 kronor glaset.

Kan man tänka sig att ni riktar er till en någon äldre målgrupp?
– Vi riktar oss till alla som fortfarande har nyfikenheten kvar. Vinintresset kommer ofta med åren, men ingen blir lyckligare än jag om jag får bjuda en 21-åring på samma upplevelse som jag själv fick i den åldern. 

Vilka är egentligen Tyge & Sessil?
– Det är en tolkning av namn kopplade till adressen, resultatet av lite för djupt rotande i Kungliga Bibliotekets arkiv. Till sist låg namnet bara så bra i munnen. Tänk hur ett roligt vin sporrar fantasin. Likadant är det med namnet. Vilka är de, hur såg de ut, hur levde de?

Berätta om menyn i övrigt.
– Vinlistan kommer att vara väldigt rörlig. Vad gäller maten är den ett komplement till drycken. Den ska vara så enkel att ingen ens tänker på att komma och recensera den. Vem kommer och recenserar en enda ost, liksom? Det blir vinvänligt med fett, salt och syra. Mycket grönt och säsong. Förstås.

Ekstedt har ju något väldigt karaktäristiskt i den träiga röken. Kommer man att dofta som en bättre fjällstuga även efter ett besök på vinbaren?
– Tanken är att preppa en del av maten nere på Ekstedt av just den anledningen.

Tyge & Sessil öppnar på Juldagen 2016.

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!