The Barn öppnar restaurang på Smögen

12:17 18 May 2017

Så sent som i höstas öppnade de Teaterkällaren och i vintras slog de upp portarna till The Barns bakficka The Bar. I nästa vecka är det dags för barndomskompisarna från Vara att öppna restaurang nummer fyra.

Eller så blir det nummer fem? Samma gäng är också männen bakom Storans uteservering Storköket. Men hur som helst, bakom restaurangerna står fyra barndomsvänner - Marcus Martinsson, Linus Johansson, Alfred Karlsson och Maher Salhey. Idén som kom att bli The Barn föddes för snart fem år sedan efter att tröttnat på sina vanliga kneg.
– Det var i slutet av 2012 som vi satte oss ner och började snacka igenom allt, alla var sugna på att göra på något annat. Men samtidigt var det ju lite läskigt att starta eget, jag hade bara jobbat ett tag i branschen medan Marcus alltid velat har velat ha ett eget, ställe berättar Linus.

Vad hände sen?
– Det gick ganska fort, vi drog igång på allvar efter årsskiftet och ungefär ett år senare öppnade vi The Barn. Vi hade snabbt en tydlig bild av vilken typ av känsla vi ville åt, hur maten skulle smaka och vilken dryck som skulle serveras. Sedan hände det givetvis en hel del däremellan, berättar Marcus.

Som vad?
– Nja, det var ganska mycket att fixa med när det gällde själva byggnationen. Vi ville ju att stället skulle vara lite som en lada, därav namnet. Så vi använde oss bland annat av en gammal lada när vi byggde inredningen, vilket var inte var ett helt smärtfritt projekt.

Just det, ni är ju från Slätta allihop, var det självklart att ni skulle slå er ner i Göteborg?
– Nja det var det väl, vi har ju bott här länge så det är inget vi direkt funderat över. Men det är ju kul att vi blivit lite kändisar där hemma, det är många från trakten som kommer hit och käkar och beter sig lite som om vi känner varann. Och de gör vi kanske inte, men det spelar ju ingen roll så länge folk uppskattar det vi gör, säger Marcus.

Hur var det att gå från anställda till att starta sitt eget ställe?
– Vi har ju lärt oss det mesta allteftersom så självklart har vi åkt på flera nitar. Men det är bara att köra och så småningom har man rätt bra koll på läget. Idag har vi ju väldigt mycket bättre koll på arbetsgången än vi hade när vi öppnade The Barn.

Hur kommer restaurangen på Smögen skilja sig från den i stan?
– Det blir ett säsongsställe som har öppet från maj till augusti ut. Men vi kommer kunna va lite flexibla. Kanske längre tidigare. Vi får se.

Vad blir nästa steg?
– Vi har nog varken vågat eller haft tid att tänka speciellt mycket framåt, vi är där vi är. Men jag har väl lite skämtsamt sagt att vi ska dra igång en ny verksamhet per år och hittills har det blivit så. Men samtidigt har vi sagt nej till väldigt mycket, så det är ju inte som att vi hoppar på allt utan det handlar väldigt mycket om magkänsla. Men det finns andra grejer man kan jobba vidare på, inte bara nya ställen utan egna produkter som egen snaps eller öl.

The Barn Smögen öppnar den 24 maj.

Glöm inte att följa Nöjesguiden på Facebook.

 
Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2017.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.