Foto: Martin Henningsson.

Stockholms Bränneri

Peter Steen-Christensen 10:36 24 Mar 2017

Inom 24 timmar var de första 1 000 flaskorna utsålda på Systembolaget. Stockholmarnas lokala gin var här. Vi besökte Stockholms Bränneri på Södermalm i Stockholm för att få veta mer.

Jag är i en före detta bilverkstad på Folkungagatan. Exakt den typ av lokal man föreställer sig när man tänker sig ett mikrodestilleri på Stockholms Södermalm. Jag får ett röda mattan-bemötande och en genomgång av verksamheten av Anna Wikner, den ena halvan av teamet bakom Stockholms första innerstadsgin. Hon häller upp ytterligare ett litet glas av deras produkt och ser stolt på när hon ser min reaktion.

Deras gin är, som tur är, riktigt bra. Ska man vara helt ärlig så hade det kanske inte spelat så stor roll. Trots explosionen av nya hantverksbryggerier så har vi inte sett samma boom inom hantverkssprit så när det plötsligt kommer en hantverksgin som skapats i en tidigare Jaguar-verkstad på Södermalm så kan det nästan inte misslyckas.

Anna och hennes partner Calle Wikner är ett par ingenjörer med en passion för mat och dryck som har snubblat över det här karriärsvalet genom lite av en händelse. Fröet såddes under deras tvååriga tid i Vancouver, Kanada. 
– I Vancouver, när man skulle träffa vänner på stanvar det på något av de lokala små bryggerierna och destillerierna som har poppat upp, varav många fokuserar på gin. Detta var helt nytt för oss, då det inte fanns några destillerier i Stockholm, men som passionerade gin-älskare så kastade vi oss in i kulturen för att få kunskap om hur man destillerar och skapar gin, förklarar hon.

– En liten tanke att vi kanske kunde starta vårt eget destilleri föddes. Att vi sen valde att fokusera på gin var både baserat på att gin är vår favoritsprit men också med tanke på gins vida definition och de oändliga möjligheter det ger för variation. Att ginmarknaden växer så starkt över hela världen hjälpte såklart också till. Vi köpte ett litet kemilabb och började destillera alla möjliga kryddor och växter som vi blötlagt i vodka, och sen började vi bit för bit pussla ihop recept. Vi reste runt mycket i nordvästra USA och Kanada och besökte ett gäng av alla destillerier som har startat de senaste åren och närapå alla var öppna för att dela med sig av sina erfarenheter och tips. Här fick vi mycket kunskap och inspiration, berättar hon.

Anna och Calle startade faktiskt Stockholms Bränneri redan när de befann sig i Vancouver och behövde bara en passande lokal i Stockholm.
– Vi ville hitta en lokal som skulle kunna vara tillgänglig för allmänheten då vi ville skapa en liknande mötesplats som destillerierna och bryggerierna i Vancouver erbjöd. Här är det många krav och regler man måste uppfylla vilket gjorde vårt sökande svårare. Efter att ha tittat på säkert 100 olika möjliga lokaler under tio månaders letande och hoppet som gått upp och ned så hittade vi till slut det perfekta stället runt hörnet från vår lägenhet här på Södermalm. Under processens gång hade vi turen att stöta på Modernist Brewery som vi nu delar adress med. Så nu är det både gin och öl under samma tak vilket känns helt rätt.

Den heliga treenigheten av botaniska ingredienser i gin är enbär, koriander och angelikarot. Men kombinationerna utöver detta är oändliga och man skulle kunna mixa och experimentera sig fram till intressanta kombinationer i all oändlighet. Jag undrar hur svårt det var att bestämma sig för att det var just den här kombinationen av örter, kryddor, blommor och frukt man skulle hålla sig till.

– Det är svårt. Vi skulle kunna fortsätta experimentera för alltid. Och det gör vi också. Vårt mål var att ta fram en gin inspirerad av våra nordiska omgivningar och ett gin som både kan stå för sig självt samt fungera väl i klassiska gindrinkar som G&T, Negroni, Martini, French 75 och så vidare. Vi utforskade och kombinerade mängder av kryddor och växter. Till slut var det faktiskt det gin vi skapade för vårt bröllop förra sommaren, inspirerat av ängarna med ljung ute på Torö där bröllopet gick av stapeln, som blev Stockholms Bränneris signaturgin. Efter bröllopet var kombinationen av ljung och fläder given. Och när vi la till rosmarin så kände vi att det var det här spåret som vi skulle förfina till perfektion. Men vi har behållit många av våra idéer till framtida projekt. Vi kommer inte sluta att experimentera. Vi är superpepp över att våren är på väg med allt vad naturen har att erbjuda. Vi har också några riktigt intressanta samarbeten på gång, säger Anna.

Deras produkt har klart och tydligt blivit väl mottagen av några av Stockholms bästa bartenders och har hittat upp på hyllorna i barer som Ling Long och Linje Tio. Men det började i deras eget kvarter på östra Södermalm, på krogar som Nook och Café Nizza. Och så har de också blivit tillgängliga för beställning på alla Systembolag i Sverige.

Definitionen av gin är ”en sprit som är omdestillerad tillsammans med enbär och andra naturliga ingredienser”. Vissa gin använder bara fyra ingredienser medan andra har mer än 50. Anna berättar om deras kryddor och växter och vad var och en av dem bidrar med, samt varifrån de får tag på dem.
– Förutom enbären så använder vi ljung för sötma och blommighet och också fläder vilka tillsammans är en fantastisk kombination. Vårt gin har också citronskal och korianderfrön för att bidra med citrustoner. Vi använder angelikarot, som kommer från kvanne, för att få de olika ingredienserna att spela bra ihop men också för att ge en jordig ton till ginet. Efter att ha letat efter leverantörer rätt länge så hittade vi riktigt bra enbär i Kroatien. När det kommer till enbär så vill man att de ska växa där det är många soltimmar och det är inte riktigt fallet i Sverige. Men vi har en idé om en helsvensk gin i framtiden. Korianderfröna kommer från Österrike, flädern från Bosnien, angelikaroten från Belgien och citronskalen från Sydeuropa. Vi odlar rosmarinen själva.

Den relativt nya förälskelsen i allt som är lokalproducerat och småskaligt personligt hantverk har vänt gamla, tidigare stabila, industrier på huvudet. Responsen på en tappande marknadsandel från giganterna inom dryckesindustrin har varit att skapa sina egna hantverksprodukter i mindre volymer som komplement till deras stora mainstream-produkter. Men det är ändå svårt för dem att bibehålla deras position, då stor del av folket har bestämt sig för att de vill ha småskaligt och lokalt. Det finns nu mycket att välja mellan. Så efter den lavin av små bryggerier vi har sett i Sverige, kommer samma sak att hända bland destillerier?
– Vi tror definitivt att mikrobryggeritrenden kommer spilla över till destillerier i Sverige. Det är en stor efterfrågan här för lokala och autentiska produkter som skapats av äkta människor och inte bara stora multinationella jättar. Om Sverige följer utvecklingen i Europa och USA så kan vi förvänta oss flertalet nya destillerier under kommande år. I Storbritannien har det öppnat mer än 100 destillerier de senaste åren och ginkategorin har med råge vuxit snabbare än både öl och vin.

Hernö Gin är den enda svenska gin som verkligen har slagit igenom än så länge, men Stockholms Bränneri ser ut att kunna bli en succé-historia också och våra kära ginsmedar gör sitt till för att marknadsföra hela denna rörelse.
– Jon på Hernö har varit en inspiration och en stor hjälp längs vägen. Vi ser oss som partners med målet att utbilda svenska konsumenter om hantverksgin och att det finns alternativ till de stora varumärkena. Till exempel kommer Hernö Gin till vår Stockholm Gin & Ölfestival som går av stapeln på Fåfängan här på Södermalm i Stockholm under april. Det är en festival där vi samlar en härlig grupp av gin- och ölproducenter, och några DJs och gör det hela tillgängligt för alla.

Stockholms Gin & Ölfestival går av stapeln på Fåfängan i Stockholm 21-22 april. Stockholms Bränneris gin kan du beställa på ditt lokala Systembolag.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2017.

Fler artiklar

Drick hemma!

Går vi mot regnigare och mörkare tider? Hell no, inte med dessa drycker i vapenskåpet.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!