Slutet är också en början

Karin Ericson 16:16 7 Jul 2011

Jag har slutat så många gånger. Slutat röka, slutat skratta, mått så dåligt att jag slutat äta och sett mina kurvor inta nollform. Jag har slutat kämpa, slutat älska.

Och slutat gråta. För varje slut är början på något nytt, något bra. När jag denna sommar släpper taget om det som varit, formas nya vägar framför mig. Plötsligt äter jag inte längre middag i Köpenhamn med samma armar som håller om mig när jag somnar. Men jag träffar nya människor som jag skrattar med över vin på en gata i Nørrebro. Jag ligger inte på en filt som är köpt på ett gemensamt kreditkort. Men jag ligger där med en ny tjejkompis och planerar sommarens festligheter och pratar om gårdagens.
Jag kommer inte heller att sitta och smyganteckna på stadens restauranger eftersom jag nu gör mitt sista nummer som krogredaktör på Nöjesguiden. Men jag kommer att ha tid att laga härliga middagar i mitt eget kök. Slutet känns rätt fint om man tänker på det som början på något nytt. Och visst kommer jag att sakna saker som har jag valt att avsluta. Befrielsen när ett nummer är inlämnat. Morgonpussen på min axel varje morgon. Lukten av trycksvärta och stoltheten över en lyckad text. Uppmuntran från glada läsare och engagemanget hos arga läsare. Och goda middagar för två på Nöjesguidens bekostnad. Men jag kommer  att fortsätta äta med hela mitt hjärta och här är några restauranger jag aldrig kommer att sluta äta på.

1 Bastard
Mäster Johansgatan 11, 040 12 13 18
Jag längtar hit lika mycket för den skramliga storstadsstämningen som fyller lokalen varje kväll runt bardisken som omger det öppna köket, som för vinet och maten. Hoppas på en plats i baren där du har direkt kontakt med köket eller sitt på innergården där den vedeldade ugnen trollar fram nya härliga rätter under sommaren. Förhoppningsvis sotade pimientos.
Öppet: tis–tors 17–00, fre–lör 17–02

2 Epicuré
Generalsgatan 4, tel 040 97 11 00
Den intima italienska restaurangen är min kvarterskrog och Lady och Lufsen-spagetti med köttbullar och ett rött vin är aldrig någonsin fel. Borden står tätt, levande ljus gör lokalen varm och man får vara beredd på att stekoset från köket sprider sig snabbt i den lilla lokalen. Men då kan man alltid flytta ut på den mysiga innergården.
Öppet: mån–lör 11.30–22.00

3 Atmosfär
Fersens Väg 4, tel 040 12 50 77
Ibland glömmer jag bort dem, men så plötsligt kommer jag att tänka på deras välkomponerade mellanrätter på fina råvaror, Henrik Regnér som småpratar med sina gäster – alltid glad och charmig, de många vinerna på glas och uteserveringen som breder ut sig på Malmös bredaste Parisboulevard.
Öppet: lunch mån–fre 11.30–14.30, kväll mån–lör 17–01

4 Slottsträdgårdens Kafé
Malmöhusvägen 8, 040 30 30 34
En söndag sitter jag gärna här på det ekologiska kaféet med någon jag tycker om, tar en fika eller långlunch. Allt trafikljud från staden tystas av lummiga träd och fågelkvitter och det enda man hör är barn som springer i gruset på uteserveringen. Den vegetariska risotton brukar locka. Eller en paj, kanske på råvaror från den egna trädgården. I sommar har de öl- och vinrättigheter.
Öppet: Alla dagar 11–17

5 Tempo
Södra Skolgatan 30, 040 12 60 21
Jag är en kötttjej, och Tempo bjuder bland annat på goda varianter av gris. Trots detta väljer jag alltid de vegetariska kroppkakorna fyllda med svamp som är ett stående inslag på menyn. Tempo är Malmös stammishak för kulturfolket och kommer förmodligen att inneha den positionen för evigt.
Öppet: mån–tis 17–00, ons–tors 17–01,
fre–lör 16–01
 

Stad: 
Kategori: