Foto: Kajsa Gullberg

Samantha - filmkocken som öppnade eget

11:21 21 Nov 2016

Med över 80 långfilmer, tv-produktioner och en kokbok i bagaget blev det dags för filmkocken Samantha Larsen att slå sig ner och öppna eget. Sedan slutet av september driver hon den vegetariska restaurangen Backa EAT i anslutning till Backa Teatern.

Redan i mars tog Samantha över driften av kaféet och har sedan dess, tillsammans med teatern byggt om lokalerna för att kunna laga och servera mat, både lunch och i samband med föreställningar.
– Teatern har under en längre tid bara utnyttjat kafélokalen i samband med kvällsföreställningar då man serverat godis och mackor. Så det känns väldigt roligt att kunna utnyttja lokalerna bättre.

Hur kom du på idén att öppna ett eget ställe?
– Det kändes som en naturlig övergång från catering till kafé och restaurang även om jag var helt inställd på att inte arbeta med mat längre. Men ibland kommer erbjudanden som är för roliga för att inte hoppa på.

Restaurangens öppettider följer teaterns, hur funkar det?
– På vardagarna har vi en vegetarisk lunchbuffé och då har vi öppet som en vanlig restaurang. Men kvällstid följer vi teaterns föreställningar, vilket är perfekt för mig. Det innebär att det faktiskt går att ha lite lediga kvällar också, livet kan inte bara handla om jobb. Men eftersom restaurangen även kan arrangera egna event på teaterns foajéscen blir det ju lite fler kvällar förstås.

Vadå för arrangemang?
– Vi brukar kör lite livepoddar, standup, afterworkbingo och andra kulturevenemang.

Påverkas menyn av vad som händer på scenen?
– Inte direkt, men vi hade ett renässansbord i samband med premiären av Fursten. Då plockade vi upp det som användes i pjäsen och dukade upp ett överdådigt bord med bakverk och dignande frukt. Men om det är möjligt att göra så hänger på föreställningen och hur man kan koppla ihop den med mat.

Du har ju jobbat som kock på olika filminspelningar, hur hamnade du där egentligen?
– Jag halkade verkligen in på ett bananskal, jag har en vän som är filmproducent som lyckades övertala mig att laga maten på hennes produktion. Då jobbade jag som frilansjournalist och tyckte väl att det kunde vara en kul grej. Ett tillfälligt inhopp som varade i tolv år.

Vad har varit bäst?
– Sammanhanget och att tillhöra ett team i en kreativ miljö. Att ha en så betydande roll var också fantastiskt. Det är fint att vara så uppskattad som man faktiskt är när man lagar mat som människor tycker om.

Vad äter skådespelare egentligen, har du fått någon extra konstig beställning?
– Jag minns ingen speciell så direkt, men det var ju mycket dieter och annat. En vältränad Joel Kinnaman måste ju tänka på sitt sexpack.

Men vad lagar man absolut inte på en filminspelning?
– Falukorv! Jag tog emot önskemål från teamet en gång och någon längtade efter falukorv. Något jag aldrig brukar laga det annars, men den här gången jag gick med på det. Detta skulle jag inte ha gjort för jag blev nästan lynchad efter det.

Vad gör du när du inte står i köket?
– Sover. Eller nej, jag försöker hitta en bra balans mellan vila och nöje. Det är viktigt att ha tid att umgås både med både familj och vänner. Men när jag har lite tid över går jag helst på en bra konsert, musiken kan jag inte att vara utan.

Har du någon gång funderat på att laga mat till musiker istället för skådisar?
– Jag har faktiskt lagat mat åt en hel del musiker. Bland annat Senabo Sei och Zara Larsson när de spelade in reklam för Volvo Silent Sessions. Sen så lagade jag maten åt Håkan Hellström och hans sköna gäng under deras hemliga rep i somras. Jag kommer faktiskt fixa maten åt dem under kommande rep också, vilket känns jättekul.

Tillsist, vad äter en kock helst när hon inte jobbar?
– Asiatiskt, jag blir liksom aldrig trött på kombinationen starkt, sött, salt och syrligt. Men lagar jag själv blir det just nu wokad kål av alla slag - svartkål, grönkål eller spetskål. Och så lite pressad vitlök, citron och flingsalt på det!

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.