Recept: Halloumiburgare med aubergine och valnötspesto

12:23 30 Apr 2015

It's the season to be grilling. Och vad är godast att grilla? Hamburgare såklart!

Detta var första gången jag åt en halloumiburgare, men jag är helt såld. Jag har fuskat med en grillpanna, men det blir väldigt bra med en sån om man inte kan eller orkar grilla. Som bröd använder jag helst en lite lyxigare fralla eller hembakad sådan, här surdegsfrallor med frön av olika slag. Och snåla inte med valnötspeston, den är grymt god och förhöjer hela burgaren.



HALLOUMIBURGARE

med aubergine, avokado, syrad lök och valnötspesto

För fyra personer

4 hamburgerbröd av valfri sort
1 aubergine
salt (för att få ur vätskan ur auberginen)
250 gram halloumi
smör och/eller olivolja att steka i
1-2 avokados
200 gram körsbärstomater
4 salladsblad
majonnäs, gärna Hellmans
dijonsenap

VALNÖTSPESTO
100 gram valnötter
1 kruka färsk basilika
citronzest (skal) från en halv citron
1 stor vitlöksklyfta, pressad
2 msk olivolja (kan räcka med mindre)

SYRAD LÖK
1 rödlök
0,5 dl ättika
1 dl strösocker
1,5 dl vatten
tre svartpepparkorn
ett litet lagerblad



Syrad lök:

Skala och skiva löken tunt. Blanda ättikssprit, socker och vatten. Tillsätt sedan svartpepparkorn och lagerblad. Lägg i lökskivorna och låt stå, helst minst en timme innan servering.

Aubergine:
Skär fyra jämnstora skivor aubergine (gärna där det är som tjockast), cirka två centimeter tjocka. Strö rikligt med salt över skivorna, för att vattna ur auberginen, och låt stå i femton minuter. Skölj sedan skivorna i vatten och torka av ordentligt så att inget salt blir kvar.



Halloumi:

Skiva halloumin i fyra jämntjocka skivor som auberginen. Stek eller grilla i smör och/eller olivolja (oljan ger högre temperatur men smöret ger godare smak, så bäst är att köra båda!) på mellan- till hög värme så att de får ordentligt med färg men blir genomstekta. Lägg på papper för att få bort överflödigt fett.



Valnötspesto:
Mixa valnötter, tre fjärdedelar av den färska basilikan (spara resterande fjärdedel till tomaterna), citronzesten, den pressade vitlöksklyftan och häll på olivolja lite i taget. Peston ska vara krämig, inte rinnig.

Stek eller grilla auberginen i olivolja så att den får fin färg och blir genomstekt. Dela under tiden körsbärstomaterna och blanda med hackad basilika. Värm bröden och skiva avokadon.



Uppläggning:
Dela bröden på mitten. Kleta på majonnäs och dijonsenap på insidan av bröden. Lägg salladsblad i botten och fortsätt med aubergine, rikligt med valnötspesto, halloumi, avokado, syrad lök och tomatsallad ovanpå. ÄT!

DRYCKESTIPS:
Ett stort glas fyllt med is, citron och Coca Cola är helt klart bäst.

Mer köttillvänd? Så lagar du den perfekta hamburgaren. Matlat? Här äter du de godaste vegoburgarna i Stockholm.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar