Hur smakar egentligen den senaste snabbmatsinnovationen i Malmö?
I våras stod det klart att Middle East skulle öppna nytt på Södra Förstadsgatan 3. Där och då kändes dock själva restaurangöppningen rätt sekundär bredvid nyheten om att de ska börja servera halloumikebab i de nya lokalerna. Mycket riktigt: halloumikebab. Marinerad i tjugofyra timmar, sedan grillad på rotisserie tillsammans med grönsaker, sedan uppskuren och serverad i bröd med sås och tillbehör.
– Vi är först med den här idén i Sverige, berättade ägaren Waheed al Aytouni i en intervju med Sydsvenskan då.
När vi skrev om nyheten i våras lovade jag att återkomma med ett litet smakomdöme av halloumikebaben när den väl fanns att tillgå. Well, gott folk, ett löfte är ett löfte. Här är lite blandade intryck jag fick efter att ha mulat i mig en rykande färsk "HK" nere vid kanalen häromdagen.
- Det är mycket tillfredställande att se någon karva i ett block halloumi. Som ASMR för ögonen, utan överdrift.
- Halloumins mörhet är direkt imponerande. Måste fråga vad de har i sin marinad nästa gång.
- Smart att varva halloumibitarna med skivor av tomat och paprika när de träs på rotisseriet. Mustafas Gemüsekebap-känsla.
- De gör helt rätt i att ge osten lite stekyta efter karvningen. Något av en key move för texturen.
- Peston lär vara en vattendelare framöver. Lite ovanligt, men tycker att det funkade fint till den finhackade olivsalladen.
- Föredömligt färska grönsaker och tillbehör.
- Inte lika föredömligt med en illgrön oljepöl i botten av pappret. Pestons fel. Medtag extra servetter.
- För mycket läckage i övrigt också. En vanlig, hembakt brödrulle hade därför varit att föredra framför det tunna pitabrödet.
- Blandad sås är alltid den bästa såsen, obviously. Få inte för er något annat här heller.
- Kul att höra personalen berätta om hur de verkligen ville ge stans vegetarianer ett nytt, roligt snabbmatsalternativ.
- Hur länge dröjer det innan "vanliga" Middle East på Möllan får upp halloumikebaben på menyn?