För vissa är raw food den där otäcka middagen som Samantha i Sex and the City fick utstå för att få sin heta man. För andra, typ Uma Thurman, är det en livsstil. Reglerna säger att ingredienserna inte får tillagas i över 40 grader. Kan det tilltala någon annan svensk än Anna Skipper? Björn Gadd, på Astrid och Aporna KÖK, beskriver raw food som ”the diet of diets”, med motiveringen att det är veganskt, oprocessat och samtidigt vackert, gott och ganska sexigt.
Björn, vad är egentligen grejen med att äta rå mat?
–Genom att äta maten rå bevarar man alla näringsämnen och smaker bättre än vid tillagning. Många vitaminer och andra näringsämnen försvinner ut i kokvatten eller stekpannor när man lagar på traditionellt vis. Som raw foodare tror man mycket på att kost och hälsa hör ihop.
Så riktar sig raw food enbart till hälsofreak?
–Jag tror att många olika människor äter raw food men säkerligen är folk som tränar och i övrigt lever sunt överrepresenterade. Vi började med raw food i augusti och fick genast väldigt bra respons från våra kunder. Många av våra stammisar var nyfikna och ville testa.
Tror du att det kan bli lika folkigt som sushi?
–Lika folkligt som sushi blir det nog aldrig. Folk är förståeligt nog lite skeptiska mot att äta rå mat. Det är lätt att stirra sig blind på råkost om man inte är så påläst på hur man lagar raw food. Om man botaniserar lite bland råa recept kan man hitta fantastiskt goda maträtter, inte bara groddar och vitkål utan en massa fina spännande grejer.
Astrid och aporna, Gustav Möllers gata 2, tel 040 611 60 83
Öppet: mån–tors 9–19, fre 9–20, lör 10–17, sön 10–16.
Marie Bonny