Pikant så in i Norden

Peter Steen-Christensen 14:35 11 Apr 2017

Hö, tång och stackmyror tillhör smaksättarna i de nynordiska dryckerna.

Medan de lärda tvistar om huruvida det nya nordiska köket är dödsförklarat, fortfarande lever eller svävar i förgätenhet någonstans där emellan, har dryckesindustrin sett sin chans att lansera en spin-off på rörelsen. I likhet med det manifest som kockarna René Redzepi och Claus Meyer offentliggjorde under slutet på 2004, som bland annat förespråkade användandet av lokala, naturliga och säsongsriktiga råvaror, arbetar bryggarna, destillerarna och dryckestillverkarna febrilt med att fånga de urnordiska smakerna i glaset. Som en angelägen Jean-Baptiste Grenouille, som i Patrick Süskinds roman Parfymen går över lik (bokstavligen) för att extrahera unga kvinnors kroppsdofter, verkar jakten på den nordiska naturens mest aparta aromer vara i sin absoluta linda.

Under 2016 började begreppet ’New Nordic Beer’ cirkulera på allsköns mat- och dryckesbloggar. Bakom satsningen stod en grupp danska ölbryggare som såg sin chans att rida på den nynordiska vågen. Faktorer som lokalt odlad malt, nordiska jäststammar (Munkebro Mikrobrygs Claus Christensen i Danmark lyckades få fatt på vildjäst från bin genom att placera dem i petriskålar) och alternativa smaksättare till humle har utforskats för att ge nordisk öl en säregen karaktär. Mest innovativt är kanske Herslev Bryghus, som helt och hållet ersatt humlen med hö och hampa i framställandet av sin ’Mark’-serie.

Mikrobrännerier som danska Vi.Er, finska Ägräs Distillery och isländska Reykjavik Distillery har anlitat botaniker för att söka rätt på och plocka vilda rötter, fröer, blommor, kryddväxter och bär för hand, som sedan används i produktionen av small-batch gin och akvavit. Samtidigt har danska Nordisk Tang introducerat en sjögräsdoftande och -smakande akvavit i sitt produktsortiment.

 

"Varje flaska sägs innehålla cirka 62 myror"

 

Även de stora drakarna har fått upp ögonen för trenden – under 2016 introducerade Altia, ett ledande vin- och spritbolag i de nordiska och baltiska regionerna, Nordic Spirits Lab. Denna självständiga, samnordiska plattform, vars kreativa riktning drivs av den Helsinki-baserade byrån Wonder Agency, handlar om att samla några av industrins vassaste hjärnor för att tillsammans skapa innovation. På den namnkunniga listan märks Tony Conigliaro från Drink Factory i London, Sayan Isaksson, kock på bland annat Esperanto i Stockholm, Peter Altenburg, grundare av Gilt i Köpenhamn, Chris Grøtvedt, barföreståndare på The Thief i Oslo, Lara Nissenen, huvudbartender på A21 Decades i Helsingfors, Tor Arne, tidigare barchef på Nichol & Son i Oslo, samt Daniela Walker, omvärldsanalytiker på The Future Laboratory i London. Nordic Spirits Labs första produkt G.01 är en destillerad hybridgin med smak av kryddor och örter som traditionellt sett används i akvavit.

Uppfinnarna på Nordic Food Lab i Köpenhamn tar företeelsen ett steg längre i sitt samarbete med The Cambridge Distillery. I Anty Gin, som tillverkas i en upplaga om 99 flaskor och säljs till ett pris av 250 Euro, används formica rufa (bättre känd som den röda stackmyran) som ingrediens för att framställa olika aromatiska estrar till ginet. Varje flaska sägs innehålla cirka 62 myror. Kittlar utan tvekan dödsskönt i kistan.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Drick hemma!

Går vi mot regnigare och mörkare tider? Hell no, inte med dessa drycker i vapenskåpet.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!