På nytt jobb: Paul Alarcón

10:26 16 Apr 2015


Paul Alarcón är Stockholms Stads nya hållbarhetschef.

Mycket har hänt sedan vi snackade med Paul Alarcón förra gången. Då var han kreativ chef på analysföretaget United Minds, nu har han precis utsetts till hållbarhetschef för Stockholms Stad.

Med en så pass fancy titel var vi förstås tvungna att kolla läget med Paul.

Du har precis blivit hållbarhetschef för Stockholms Stad. Hur känns det?
– Stolthet och svindel. Stolt över att ha tagit mig från bänkarna i centrum till utsikten från Stadshuset, och svindel när jag tänker på hur stora och viktiga frågor jag får arbeta med.

För oss oinvigda, vad exakt gör en hållbarhetschef?
– En viktig del av mitt uppdrag är att forma en kommission för ett socialt hållbart Stockholm, som ska analysera skillnader livsvillkor i staden och ta fram förslag för att minska dem. Att göra Stockholm till en sammanhållen stad är ett svår uppgift, men jag har kraften av 40 000 medarbetare med mig.

StockholmDirekt slog på stort i sin rubrik och hävdade att du ska “ena Stockholm”. Är det tanken?
– Jag kommer varken påbörja det arbetet (det har pågått länge) eller slutföra det (det kommer att ta tid), men visst, mitt uppdrag är att bidra till att minska klyftorna i Stockholm. Även om kommunen har ett stort ansvar för att utjämna sociala skillnader har vi alla som individer ett ansvar för att ”ena Stockholm”. Initiativ som "Svenska med baby", "Invitationsdepartementet" och "Höj rösten" är några av många ideella initiativ som bygger socialt kapital och utjämnar skillnader i Stockholm. Jag vill se mer sånt.

Du har en bakgrund inom kommunikation och strategirådgivning i näringslivet. Vad bär du med dig för erfarenheter därifrån?
– Låt mig vända på det – bristen på erfarenhet av att arbeta i offentlig sektor gör kanske att jag kan ta mig an frågor på ett lite annorlunda sätt.

Vilka städer sneglar man alltid lite extra på när man talar om hållbarhet och stadsplanering?
– Jag ser världens storstäder som en global godispåse full av bitar att inspireras av, men få metropoler är som helhet bättre än Stockholm. Vi bor i en av världens bästa städer, men den kan bli bättre för fler.

Hur väl står sig Stockholms stad i någon slags hållbarhetsranking?
– Stockholm hamnar högt i nästan alla index, men det finns en risk i att alltid jämföra sig med andra – om ingen är särskilt bra säger placeringen inte så mycket, och för den enskilde stockholmaren betyder det inte så mycket om vi är bättre eller sämre än Bogotá eller Berlin. Jag tycker att Stockholm ska vara en möjligheternas stad, där alla har möjlighet att förverkliga sina ambitioner. Så länge vi inte ger alla den möjligheten kan vi bli bättre. 

Och slutligen: vad är det minst hållbara du själv gör dig skyldig till i vardagen?
– Jag missbrukar serier maniskt, till och med sådana jag tycker är dåliga. Jag tittar för att dämpa min vardagsångest som annars skulle äta upp mig. Min fru kallar mig för Kafka.

Läs även: "Nöjesguiden Paul Alarcón".

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar