På bröllop med Kakan Hermansson – en kritisk studie av en gammal tradition

07:00 4 Mar 2015


Kuldip Singh, Karin "Kakan" Hermansson och Emily Sawhney. Foto: Bill Watts, Agnesfilm.

Idag, den 4 mars, har Nöjesguidens egen Kakan Hermansson premiär med nya programmet På bröllop med Kakan. Som vanligt kommer hon att göra succé – men innan dess ville vi prata med henne om hur hon tänker kring giftermålet som institution.

Vill du gifta dig?
– Ja, jag skulle verkligen vilja det. Jag vill liksom fira och hylla min kärlek, samtidigt som jag vill belysa lesbisk kärlek. Hade jag varit straight hade jag nog inte velat det.

Varför tycker du att det är intressant med giftermål?
– Jag är på riktigt intresserad av varför en så gammal tradition så okritiskt lever vidare. Både den normativa aspekten, den kapitalistiska och familjebilden. Människor skiljer sig på löpande band, men fler och fler gifter sig också. Är inte det märkligt, att folk fortfarande tror på förbundet äktenskap? Framför allt kan jag bli väldigt provocerad av att heterosexuella, som många gånger har så många privilegium, väljer att helt okritiskt förstärka detta.
Den andra aspekten är den religiösa. Många av mina vänner som inte är troende väljer att gifta sig i kyrkan, och lovar inför både Gud och församling att älska tills döden skiljer dem åt. Att lova något inför en gud en inte tror på är knepigt för mig, som själv är troende. Samtidigt är ju mångas relation till kyrkan just det högtidliga, och det respekterar jag också.

Hur ska man hantera den ambivalenta känslan som du, och många andra, har inför äktenskapet som institution?
– Jag tänker att vi är så förstörda av dels heteronormen, vad som ska ingå där för att vi ska förverkliga oss själva. Men också av bilden av västerländsk kärlek så som Hollywood formulerar den. Höjden av kärlek är att gifta sig. Det har bidragit till att heterosexuella och deras kärlek är äkta kärlek, men också att just bröllopet prioriteras till orimliga proportioner. Oftast handlar det om en dag, eller i bästa fall några veckor, av firande. Jag tänker på det kapitalistiska, i att folk skuldsätter sig för att fira just den dagen, och för att normen för vad ett bröllop innehåller är helt sjukt.

Har din bild av giftermålet och/eller äktenskapet förändrats efter den här serien?
– Ja, verkligen. Vi gjorde det här programmet för att visa upp det mångkulturella Sverige. Folk verkar tro att svenskar bara är blonda, straighta och gifter sig i Svenska kyrkan. Det gör de inte. En del gifter sig för att få vara tillsammans, andra för att det är tradition, vissa har nog inte ens funderat över varför. Men det finns många olika anledningar och strategier, och det gillar jag med programmet, att det är utbildande. Generöst, liksom.

Om du skulle gifta dig och var tvungen att välja ett av de sex sätten vi får möta i programmet – vilket väljer du och varför?
– Tro det eller ej, men jag har aldrig tänkt på mig själv i en bröllopssituation, förutom som gäst eller brudnäbb. Men jag skulle nog vilja ha något mer avskalat och privat vad gäller själva vigseln. Sen skulle jag gråta så mycket och så okontrollerat att det hade blivit störigt.

På bröllop med Kakan har premiär 4 mars kl 20.30 på SVT, men kommer också att finnas på SVT Play. Mer av Kakan hittas här.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!