Anders Wendler, bryggmästare på Nya Carnegiebryggeriet.

Nya Carnegiebryggeriet tror på suröl

11:18 8 Jan 2016

Nya Carnegiebryggeriet startade 2014 som ett samarbete mellan Carlsberg Sverige, Brooklyn Brewery och privata investerare. Två år och en herrans massa öl senare pratar vi med bryggmästare Anders Wendler om hur ölåret 2015 har varit, och vad som komma skall. 

– 2015 har varit otroligt händelserikt! Vi lanserade många nya specialöl, fick igång vår flasktappningsmaskin, vann vår första offert hos Systembolaget, började lagra öl på ekfat och vi bryggde en öl på is från ishotellet. Det är några av de större händelserna som sticker ut i minnet. 

Hur har ni som bryggeri utvecklats?
– 
Man lär sig alltid nya saker om sitt bryggeri när man utmanar det med nya råvaror och metoder. Vi fick igång vår nya tapplinje i början på året och den funkar fint, trots lite teknisk strul i början. Precis före jul tappade vi även våra första 75 cl-flaskor med två olika experimentöl, som kommer ut på Systembolaget i februari och mars. Vi har till och med installerat klätterutrustning (sele och rep) som vi använder när vi klättrar upp på tankarna för torrhumling. Ibland ser det ut som Cirque du Soleil inne på lagerrummet, fast inte lika vackert.

Och vad har du lärt dig?
– 
Jag har jobbat på bryggerier i 20 år och jag lär mig fortfarande något nytt varje dag. Det är därför den här branschen är så himla skön och kittlande. Allt från hur vi bäst byter packningar i ventiler till hur frysta björnbär uppför sig när man häller dem i en tank med öl. 

Hur jobbar du själv för att utmana och förnya er?
– 
Vi söker ständigt nya idéer och jag uppmanar mina kollegor att komma med förslag till nya öl. När vi skulle brygga en ny experimentöl till vår hundrade brygd fick två av våra bryggare, Kalle och Daniel, fria händer att välja humleblandningen. Resultatet blev riktigt bra och 100W IPA blev en stor succe. Naturligtvis testar vi andra bryggeriers öl hela tiden och det är också ett sätt att utmana oss själva. 

Vad tror du att vi har att vänta för trender under 2016? 
– 
IPAn kommer nog fortsatt vara populär. Jag tror också att de klassiska ölstilarna kommer att fortsätta bli mer och mer omtyckta i takt med att öldrickare ”återupptäcker” dessa. Till exempel hoppas jag att vår Kellerbier har bidragit till att folk som kanske såg alla lageröl som tråkiga och blaskiga nu blir förjust i den ölstilen igen. Surölen kommer nog ta mer fart också. Vi har just gjort vår första suröl tillsammans med Dugges.

Vad tar ni själva med er till Nöjesguidens Ölmässa 2016? 
– 
Vi håller på att se vad vi ska packa med oss. Men redan nu kan jag avslöja att vi kommer att lansera vår allra senaste öl, Luma Lager, på mässan. Till skillnad från vår Kellerbier som är en klassisk ofiltrerad tysk lager, är Luma Lager en så kallad ”modern lager" med lite mer utpräglad humlekaraktär. Beroende på hur den smakar kommer vi kanske även ta med surölen som vi bryggde ihop med Dugges också. 

Läs mer om Nöjesguidens Ölmässa här.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Påskrea på Ölmässa

Ni har väl hört talas om Nöjesguidens ölmässa? Nu har ni chansen att lägga två biljetter i påskägget, till priset av en. Till och med annandag påsk gäller kampanjen, som drar av 50% automatiskt när två biljetter ligger i varukorgen. Samma fenomen uppträder givetvis ifall ni skulle råka köpa 4 eller 6 biljetter. Trevligt!*

Köp biljetter här.

 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!