När finkaffet kom till Kirseberg

17:28 1 Feb 2017

En kreativ boom ser ut att nå Kirseberg under 2017. Det menar bland annat Filip Åkerblom, kaffekungen från Lilla Kafferosteriet, som nu är veckor ifrån att starta ett öppet rosteri i de gamla lokstallarna.

– Jag såg potential i ett kreativt centrum för olika aktörer, säger Filip Åkerblom när vi sitter ner i det bullriga rosteriets lilla kontorsutrymme.

Han har precis tagit över en lokal i de gamla lokstallarna på Kirseberg och jag undrar varför han väljer att förlägga sin nya satsning ända här ute, i ett område som inte direkt är känt för sina kreativa näringar. Men Filip Åkerblom är övertygad om att Kirseberg är på uppgång. Han och många andra.

Prisbelönta Nordic Street Food, nya film- och musikstudios, välkända skomakare, ett stort padelcenter och SVT:s gamla kostymlager är bara några av alla aktörer som håller till i trakten. Och nu tillkommer alltså ett rosteri signerat en av Sveriges främsta kaffegestalter.

Med tre rostar, öppen planlösning och en liten kaffeservering blir rosteriet det första av sitt slag i Sverige. Filip Åkerblom beskriver det som ”en transparent och levande produktionsmiljö” där man även kan sitta ner för en kopp.

– Men vi har bara 10 sittplatser. Det beror mest på att jag vill att man ska konsumera kunskap också, att vi som är här ska kunna utbilda samtidigt som vi servererar. Det går inte riktigt att göra på samma sätt på Lilla Kafferosteriet i stan där vi snittar 300-400 gäster om dagen.

Filip Åkerblom återkommer ofta till det här med att överföra sin kunskap till andra. Inte så konstigt, kanske, eftersom han håller utbildningar för kaffefolk från hela Europa.

– Den typen av ställe som vi tänker öppna här finns inte riktigt i Sverige. Åker man däremot till södra Europa eller till Japan och Sydkorea har de en större tradition av att förmedla kunskap. Där jobbar de mycket med utbildningsmenyer i vilka de matchar kaffesorter med olika ingredienser, berättar Åkerblom.

Samtidigt som han säger sig vilja vara med och förändra svenskarnas syn på kaffe inser han vikten av att inte tvinga på dem information.

– Kaffe är typ svenskarnas nationaldryck, så att säga till en svensk vad den borde och inte borde göra med sitt kaffe är förstås fel. Istället kan man jobba med att presentera nya, spännande sorter som gör att de själva kanske upptäcker att de inte behöver någon mjölk till.

Trots kaffets påstådda nationaldrycksstatus känner Filip Åkerblom att det fortfarande är ett rätt outforskat territorium bland gemene man.

– Jämför man det med till exempel vin, som buteljeras efter att man har gjort det, genomgår kaffet tre lika komplexa processer: odling, rostning, bryggning. Det innehåller även mellan 800-1000 olika aromer, dubbelt så många som vin, så det finns verkligen en hel del att utforska och skapa ett intresse kring.

Att rosteriet på Kirseberg skulle konkurrera med Lilla Kafferosteriet i stan ser inte Filip Åkerblom som särskilt troligt. Främst för att det är ett renodlat kafé dit folk kommer för att ”fika och ha hygge” med sina vänner, men också för att det nya rosteriet är tänkt att bli mer av en destination dit man tar sig för att uppleva och nörda ner sig i själva kaffet på ett annat sätt.

Rosteriet på Kirseberg öppnar någon gång i mars.

Läs även: "Lilla Kafferosteriet öppnar restaurang"

Stad: 
Lokal: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

RAMEN TO BÍIRU

Skenet från den röda neonlampan med Ramen to Bíirus logotyp lyser upp lokalen och gör att allt får ett rött skimmer över sig.

Bao Bao

På Mitt Möllans food court i Scandwichs gamla lucka ligger, som namnet kanske avslöjar, en baorestaurang.