Vill du hellre tillbringa din tid bakom baren än på andra sidan disken? Varsågod och gör som Hedda Bruce – läs YH-utbildningen som lär dig det mesta om bartenderyrket.
– Jag jobbade som arbetsledare på McDonalds i Karlskrona, men tyckte inte det var så kul att vara där nere längre… Jag hade hört talas om den här utbildningen, och tre veckor innan den skulle starta ringde jag upp Hans Bihl som var ansvarig då och frågade om han hade några platser kvar, berättar Hedda Bruce.
Efter ett möte i Stockholm blev hon accepterad och inledde den två terminer långa YH-utbildningen Internationell barchef. Det hon påbörjade då har lett till att hon idag jobbar på Stockholmskrogen Marie Laveau, och delvis för Absolut Vodka. När Nöjesguiden får tag på henne är hon nere i Åhus för att blanda drinkar åt Absolut Vodka.
Utbildningen hon läste finns numera på Restaurangakademien. Efter ett års heltidsstudier, med sexton veckors praktik inbakat, har de godkända eleverna ett internationellt dryckescertifikat i spritkunskap.
– Jag förstod nog inte hur invecklat det egentligen var och riktigt hur mycket som fanns att lära sig. Det kom mer och mer under hela utbildningen, och jag tyckte det var jättekul. Ju mer jag var där desto roligare tyckte jag att det var och desto mer intresserad blev jag.
Det handlar förstås inte om att blanda drinkar hela dagarna. Du får lära dig om allt från ekonomi till ergonomi, hur du ska prata med gäster och lägga upp en drinklista.
– Det är mycket föreläsare som kommer och pratar och håller i spritprovningar. I skolan lärde man sig mycket om hur vin och sprit produceras och att sköta en bar. Vi fick grunden till väldigt mycket under utbildningen och blev väl förberedda för praktiken.
Varför tycker du att man borde ta vägen till bartenderyrket via denna utbildning?
– Om du är intresserad av dryck tycker jag definitivt att du ska gå den. Du får en helt annan förståelse för branschen och utbildningen är väldigt djupgående. Och det är en superhärlig bransch!
Restaurangakademien har YH- och yrkesutbildningar för dig som vill jobba med mat och dryck, oavsett om du har erfarenhet från restaurangbranschen sedan tidigare eller börjar på noll. Under skoltiden får du inte bara de kunskaper du behöver för yrket, utan knyter också viktiga kontakter för framtiden. Vill du läsa till barchef precis som Hedda? Sista ansökningsdatum är den 1 juni, och kursstart är den 19 augusti. All information om utbildningen hittar du här.