Om vindrickande på schemat är drömmen lever Mark Öberg den. Han läser till sommelier på Restaurangakademien i Stockholm.
Det finns många som gillar att tycka saker om vin, och människor över hela världen har genom alla tider nördat ner sig i drycken så gott de bara kunnat. Vissa tar det dock lite längre – Mark Öberg, till exempel.
– Jag är väldigt vetgirig som person, jag tycker om att veta saker. Sen trivs jag också väldigt bra i sociala sammanhang och gillar att ta hand om människor och ge service. Jag vill ge gäster den bästa upplevelsen som de kan få.
Efter några år inom krogbranschen och ytterligare ett par som anställd på Systembolaget ville han utveckla sitt intresse för mat och dryck i kombination. Han valde att söka Restaurangakademiens YH-utbildning för att bli internationell sommelier. Den är ett år lång och efter examen kan man arbeta med yrket över hela världen.
– Jag var intresserad av att få en global certifiering och det är bara Restaurangakademien som har det i Sverige. Jag vill kunna jobba både nationellt och internationellt, och då kändes det viktigt.
Han och hans klasskamrater pluggar på heltid, två dagar tillbringar de i skolan och resten studerar de på eget håll. De har föreläsningar, praktikperioder och förstås provningar. För hur ska man egentligen kunna lära sig om vin om man inte får smaka på vin?
– Att bli en van vinprovare var grejen för mig. Jag ville kombinera mat och vin, och det gör vi också. Vi har arbetsluncher där vi får prova viner till mat som kockarna här lagar. Vi blandar hela tiden teoretisk inlärning och praktiska moment. Jag tycker verkligen det är en bra modell, först läser vi, kollar på kartor och spekulerar i smaker, för att sen praktiskt uppleva vinerna.
Mark jobbar extra på Hornstulls Bodega och hoppas vara kvar där även efter sin examen. Han fick tjänsten efter att han gjorde praktik där i höstas.
– Stockholms krogliv blomstrar verkligen just nu, och fler och fler krogar erbjuder något nischat. Det är inte bara finkrogar där man ska ha vit skjorta och slips som har sommelierer, liksom.
Förutom att det verkar finnas jobb för duktiga sommelierer – varför borde man läsa samma utbildning som du?
– För att man vill jobba med vin i restaurangmiljö. Alla som halvundrar om man kan jobba med något så hobbylikt som gastronomi borde försöka göra det. Jag gör det varje dag, och det är väldigt, väldigt roligt.
Restaurangakademien har YH- och yrkesutbildningar för dig som vill jobba med mat och dryck, oavsett om du har erfarenhet från restaurangbranschen sedan tidigare eller börjar på noll. Under skoltiden får du inte bara de kunskaper du behöver för yrket, utan knyter också viktiga kontakter för framtiden. Vill du läsa till Internationell Sommelier precis som Mark? Sista ansökningsdatum är den 1 juni, och kursstart är den 18 augusti. All information om utbildningen hittar du här.