Med vin och sprit på schemat

16:03 22 Sep 2015

Det vetgiriga suget för dryck har aldrig varit större. Att sätta sig i skolbänken för att lära sig brygga egen öl, sabrera champagne eller förstå vår svenska sprithistoria är populärare än någonsin. Framförallt vill vi bli bättre på att veta vad vi dricker och kunna sätta ord på dofter och smaker. Alf Tumble guidar till rätt kurser.

Jag får ofta frågan om vart man ska vända sig för att lära sig mer om öl eller vin. Och de som frågar har ofta ett så pass stort intresse att böcker och googlande inte längre räcker. Visst kan man hävda att brygga öl hemma i badkaret är ett storsstadfenomen i stil med surdegsbakandet, men det är också tydligt att det allmänna dryckesintresset tagit sig förbi den nivå då folk nöjer sig med en simpel vinprovning. Vi vill helt enkelt lära oss lite mer.

För dig som är intresserad av att få en bredare koll på öl, vin och sprit kan en grundläggande sommelierutbildning vara det enda rätta. Här får du lära dig allt om hur du kombinerar och serverar all slags dryck samt varför det smakar som det gör. Känns det som ett för stort kliv att sätta dig i skolbänken en dag i veckan finns det kortare kvällskurser i specifika ämnen. Med största sannolikhet kommer du få blodad tand och rätt som det är står du där med ett examensbetyg i handen.
Här kommer tips på vettiga utbildningar för dig med törst!

Restaurangakademien
Etablerad instans för både dryck- och matutbildningar i Stockholm. Håller till i nya lokaler i Slakthusområdet nära Globen.
Kursutbud: Ett brett utbud där heldagskurser kan handla om mat och vin i kombination eller grunderna inom fermentering och jäsning. Det finns även kvällskurser i vinprovning som leder till det internationella diplomet WSET Level 1. De längre sommelierutbildningarna finns i flera steg och inkluderar även en ettårig CSN-berättigad yrkeshögskoleutbildning som inkluderar praktik i 16 veckor.
Klasskamrater: Helg- och kvällskurserna riktar sig främst till privatpersoner. Du som väljer en längre dagsutbildning kommer springa på allt från blivande kockar till bagare och sommelierer. Varje termin studerar 160–180 personer här.

Vinkällan
Familjedriven verksamhet med utbildningar med bas i Stockholm, Telefonplan. Kurser hålls även i Malmö, Göteborg, Sälen, Öland och Växjö.
Kursutbud: Allt från två timmars provningar med olika tema, endagskurs med ett fokus på mat och vin i kombination till en tredagarsutbildning och en sommelierutbildning som enbart riktar sig till kunder med privat intresse.
Klasskamrater: Bred blandning i både åldrar och erfarenhet. Gemensamt är att de flesta länge har haft ett stort intresse för mat och vin. Vissa med ambitionen att så småningom börja jobba med vin.

Gustibus Wine & Spirit Academy
Södra Sveriges internationella dryckesutbildning håller till i Malmö.
Kursutbud: En tvådagars grundkurs i vin och en längre sommelierutbildning som riktar sig till både privatpersoner och bransch. Båda utbildningarna grundar sig på den internationella dryckesutbildningen WSET och inkluderar en bred dryckeskunskap.
Klasskamrater: Utöver personer som redan jobbar inom restaurang och import består klasserna av 25 procent privatpersoner med stort eller gryende vinintresse. Det finns även ett socialt nätverk för elever som har gått eller går en utbildning som underlättar steget ut i arbetslivet.

Munskänkarna
Sveriges äldsta och största medlemsklubb för vinintresserade. Finns idag på 145 orter i Sverige.
Kursutbud: Som medlem kan du läsa vinutbildningar i tre nivåer samt en i druvkunskap. Verksamheten bygger i övrigt på att de lokala sektionerna sätter ihop provningar arrangerade av medlemmarna själva.
Klasskamrater: Glada och betydligt äldre vinentusiaster än på övriga utbildningar.

3 x Ölbryggarkurser

SHBF
Sveriges hembryggarförening arrangerar olika slags bryggarkurser över hela landet.

Monks Café
Ölbarkedjan Monks bjuder in till bryggarkurs i deras eget bryggeri i Stockholm. Drycken får du ta med dig hem.

Njutningsfrämjandet
Arrangerar ölbryggarkurser för nybörjare i Göteborgstrakten.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2015.

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Bord

Vi hann knappt torka tårarna efter Agrikulturs avsked till den intima lokalen på Roslagsgatan 43 innan tronföljaren Bord hade öppnat på samma adress.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!