Foto: Maria Sahlander

Majornas färskaste fisk

17:07 15 Mar 2017

I november öppnades dörrarna till Luckans fisk och Skaldjur. I lokalen där det alldeles nyss såldes frusen yoghurt langas det numera sill och torsk rakt över disk. 

Bakom satsningen står de gamla polarna Thomas Cruz Kollberg och David Haggren. Har du vägarna förbi och förtjust just det fisk – ja då kanske du har sett dem stå i sitt andra hem, närmare bestämt Strömmingsluckan.

Sedan 2009 har vagnen stått på Magasinsgatan och serverat färsk, nystekt fisk till Göteborgare och turister. Men idén om något mer har funnits med länge.
– Vi har nog alltid velat att utveckla Strömmingsluckan till något mer, under åren har vi fått tacka nej till flera cateringjobb eftersom vi inte har haft ett eget riktigt kök. Men samtidigt har vi inte varit speciellt sugna på att öppna krog och tiderna som det innebär. Men med tiden har vi blivit mer och mer förknippade med fisk och skaldjur och på något sätt har inte steget jättelångt.

Till en fiskaffär?
– Precis! En fiskaffär med lunchservering. För här har vi ett väl utrustat kök som ger oss möjligheterna att jobba mer med catering och att lunchen vi serverar här. Vi har ett par bord och redan ett gäng stammisar som käkar här flera gånger i veckan. Det finns till och med dem som kommer förbi bara på en kopp kaffe, berättar Thomas. 

Vad har ni för bakgrund?
– David är klassiskt skolad kock och har jobbat på olika restauranger i både Göteborg och New York. Själv har jag inte riktigt samma bakgrund men intresset för mat har alltid funnits där och stekt strömming har varit min favoriträtt så länge jag kan minnas. Det var liksom det bästa med att komma till mormor och morfar, det var att och få stekt strömming med mos. Men innan vi startade Strömmingsluckan har jag nog haft de flesta ströjobben som man kan ha i Göteborg.

Vilka är det?
– Sprutmålare, sen var jag en liten sväng i Gotenius Varv och så körde jag spårvagn en tag.

Det är verkligen riktiga göteborgsjobb, och så fiskgubbe på det!
– Ja, det har blivit liten av en sköjgrej. På pappret låter det nog som att jag är en riktigt go göteborgare.

Hur ser ert fiskutbud ut?
– Det är väldigt säsongsbetonat som i alla fiskbutiker. Men i allmänhet vill vi kunna hålla ett grundutbud som är bra och säsongsbetonat men vi vill också ta in udda fiskar som kanske gemene man inte är så van att arbeta med. Som knot eller kanske fjärsing, som kanske inte är vardagsfiskar men helt fantastiska. Ett av våra mål är att vi ska kunna tipsa lite genom att kunna servera just de lite mer speciella fiskarna som en dagens lunch för att inspirera. Utöver fiskdisken och lunchen hoppas vi även på att snart kunna jobba med några temakvällar så som filékurs eller kombinerad ostron och vinprovning. Vi har så mycket idéer men tiden räcker inte riktigt till just nu. Men time will tell, som man säger.

Äts det mycket fisk i Majorna idag?
– Intresset för fisk som råvara finns här. Precis som att hålla på med hantverksöl och att ha egna små odlingskragar på gårdarna tror jag att folk vill lära sig mer om att hantera fisk. Många blir förvånade av till exempel vår kravodlade färska lax och kan inte tänka sig att köpa frysta vakuumförpackade portionsbitar längre, och sådan feedback är jättekul!

Vilken fisk är populärast?
– Vi säljer nog mest av laxen för att folk är så matade med just den fisken via media och alla recept. Dock har vi valt att bara ta in ekologiskt odlad lax som ur miljösynpunkt är så mycket bättre. 

Om du skulle tipsa om de godaste och prisvärdaste ni har butiken, vad skulle du säga då?
– Sillen utan tvekan! Den är både god och löjligt billig. Du får mat för två personer för typ 20 lapp. Sen kan man göra så mycket med den – panera den, fylla den med massa saker, laga den i ugnen, och om du får något över kan du lägga in den och ha den på mackan. Det låter kanske konstigt men sillen är helt klart min favoritfisk, trots alla år i Strömmingsluckan!

Luckans Fisk och Skaldjur ligger på Slottsskogsgatan 37 och har öppet tisdag till lördag.

 

 

 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Fei

Lägst upp i Petter Stordalens hotellkomplex på Lindholmen ligger restaurang Fei.

Krogrecension: Husette

En nytändning och lägesföränding behövdes efter pandemin och det blå trähuset med stor potential, omringat av kulturskapare, skulle bidra med just det.

Bar Minimal

Vid sidan av ett sort fokus på naturliga viner har Bar Minimal gjort sig känt för sin hantverksmässigt tillagade pizza.

Bikt

När fyra rutinerade krogrävar slog sina påsar ihop blev resultatet restaurang Bikt.