Ledare #3: Prokrastineringens frestelser

15:09 24 Mar 2015

multitasking.jpg

Prokrastinering, en vanemässig och allt som oftast kontraproduktiv uppskjutning av viktiga handlingar, börjar likna en folksjukdom. Nej, det här är ingen vetenskaplig text och jag baserar denna iakttagelse på högst subjektiva erfarenheter. Men jag tycker mig se fler och fler människor falla offer för prokrastineringens många frestelser. Och jag är inte förvånad. För varför ta tag i den där tentan nu när ”senare”, ”ikväll” och ”imorgon” finns? Varför svara på det där ångestframkallande jobbmejlet när du kan ta ett varv till köket och fylla på kaffekoppen du egentligen inte vill ha? Det är skönt att skjuta upp saker och att det i längden kan bidra till stress, ångest, skuldkänslor, minskad produktivitet och ytterligare prokrastinering är ett pris vi gärna betalar… ja, senare.

Viss forskning menar att prokrastinering är på framfart och att vi blir allt bättre på att motivera det. Vanligast är kanske intalandet att vi ”fungerar bäst under press”. Jag säger ”vi” för att jag själv är skyldig. Denna ledare tillkommer exempelvis alltid sist i skapandeprocessen av Nöjesguiden. Jag intalar mig inte bara att jag skriver bäst under press, utan att jag dessutom måste se till att alla andra artiklar, reportage och intervjuer är helt klara innan jag kan finna ro att öppna textredigeraren. Det har nästan blivit en ritual. Men då är jag ändå lyckligt lottad i jämförelse med vissa vänner som till och med kan skjuta upp öppnandet av en ”jobbig räkning” eller avlyssnandet av telefonsvararen i flera dagar.

När jag inför det här numret intervjuade kometen Seinabo Sey vittnade hon om en tendens att själv prokrastinera. Hennes ansikte finns redan på frimärken och hon har uppträtt på Nobelfesten, men hon menar samtidigt att hon hade kunnat släppa sitt debutalbum för ett år sedan och grämer sig fortfarande över att ha ”flamsat bort” tiden. I detta nummer skriver även Rebecka Hedström om det närbesläktade fenomenet multitasking. Vi känner till det som floskeln på cv:t – ”att ha många bollar i luften” – men ny forskning menar att det i själva verket gör dig dummare. Så tänk på det nästa gång du varvar jobbsamtal med onlineshopping, restaurangbokning och Facebook-postande. Den där lilla ruschen du får av att känna dig inpluggad, snabb och uppdaterad består bara av tomma dopaminer.

Förutom att intervjua Seinabo Sey och dissekera multitaskingens fallgropar har vi i detta nummer av Nöjesguiden pratat överklassuppväxt och drogtexter med Billboard-stammisen Tove Lo. Vi har intervjuat Benny Andersson om musiken till omtalande Cirkeln och snackat svenskt mode med Firas Al-Saffar. Dessutom har vi med hjälp av Ronnie Sandahl, regissören bakom hyllade Svenskjävel, tagit reda på varför unga svenskar är oönskade i Norge, ätit fermenterad haj i Reykjavik och kommit på hur vi kan förbättra den usla kommentarskulturen på nätet. Som om inte det vore nog funderar vi på poängen med kåren, oroar oss för när robotarna ska ta över våra jobb och ger tips på hur du kan förbättra ditt minne i vår splitternya studentbilaga. Och precis som de senaste 33 åren bjuder vi på allt detta helt gratis.
Trevlig läsning! 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 03, 2015.