Läsarbrev: Spritmuseum

Redaktion 16:43 23 Oct 2014

Läsarbrev från Spritmuseums sommelier Erika Lindström angående recensionen av Spritmuseum som endast belönades med betyget godkänt. Recensionen publicerades i Nöjesguiden #7, 2014.

1. Vart kom tuppen ifrån? Vad hette bubblet? Intresserad av mat och dryck? Naturlig mat?

2. Inga extra vaganser i min värld är vatten till sitt bröd. Hur kan man skriva att inga extra vaganser inmundades för den summan då det dracks både aperitif, vin och öl.

3. Vilka kunskaper krävs om mat och dryck för att skriva om det i er tidning?

4. Hur ofta besöker ni restaurangerna? Olika säsonger, tider?

5. HUR Gör ni research om vem som lagar maten, historia, "loso" mm ?

6. känner ni er stolta över ert jobb och ansvar som restaurang recensenter?

7. Är det ok att dricka så mycket när man ska recensera? är det seriöst?

8. Varför maila när det berör många människor? din recension var välpublik?

9. Vilka krav ställer ni på andra recensenter, inom andra områden, typ musik, bio etc

----

Hej Erika,

Här kommer våra svar.

1. Vad vi vet har vi inte anmält oss till ett läxförhör. Dessutom är ni mer inne på vad vi väljer att inkludera i våra recensioner, vilket helt och hållet är upp till oss. Vi har inte utgett oss för att vara White Guide, våra läsare är mer intresserade av hur maten och servicen är, mindre av varifrån en tupp i en enskild rätt kommer ifrån. Därför förbehåller vi oss rätten att inte skriva ut varifrån alla ingredienser i alla rätter har sitt ursprung. Men vi vidhåller att tuppen var torr.

2. Det är helt och hållet en definitionsfråga. Att ”inga extravaganser” betyder vatten och bröd för dig, gör ju inte att det betyder samma sak för alla andra. För oss betyder ”vi drack bara vatten” att vi bara drack vatten.

3. För alla våra bevakningsområden krävs det att man har ett stort och mångårigt intresse för det man täcker, att man visar på god kunskap när man skriver och att man skriver bra.

4. Det varierar från fall till fall, men vad vi kan säga är att inga krogrecensioner helt och hållet baseras på bara en persons personliga åsikt.

5. Absolut, vi gör research. Ofta när en restaurang är ny eller står inför en omgörning åker vi dit och pratar om nyrekryteringar eller kökets inriktning. Research sker alltså främst genom intervjuer med ansvariga. Men också på många andra sätt, precis som i allt journalistiskt arbete.

6. Ja, det gör vi.

7. Att två personer i det här fallet dricker totalt fyra enheter ser vi inte direkt som en utsvävning i Stenbecks kaliber. Vi försöker alltid prova krogar precis som om det vore vilket vanligt restaurangbesök som helst. Ibland dricks det alkohol, ibland inte.

8. Som vi svarade redan på Twitter – de 140 tecknen begränsar svarets längd och de många frågor ni ställde i separata trådar gjorde det otydligt. Att vi svarar per mejl förhindrar inte att det blir publikt – ni får publicera svaret var ni vill!

9. Att man har ett stort och mångårigt intresse för det man täcker, att man visar på god kunskap när man skriver och att man skriver bra.

Sedan, eftersom vi snällt svarat på så många av era frågor, vill vi ställa en fråga till er: Ni har fått ljumna recensioner i Metro, Allt om Stockholm, Svenska Dagbladet och DN. Är det en slump, en mediekonspiration eller för att ni, åtminstone på dagen för recension, var medelmåttiga?

Amat Levin, Chefredaktör


Rev du senaste Nöjesguiden i små små bitar av frustration? Eller smakade du på varje ord långsamt och njutfullt? Vi vill veta! Skicka iväg ett brev till…
Nöjesguidens redaktion
Slussplan 9
111 30 Stockholm

… eller mejla: red@nojesguiden.se

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2014.

Fler artiklar