Kulturvalet

Sandra Nelson 15:45 25 Aug 2010

På Nöjesguiden bryr vi oss mest om hur kulturlivet blir efter nästa val. Men vad gör politikerna egentligen för att det ska bli roligare och vackrare att leva i Sverige? Vilka är de kulturpolitiska målen? Vad betyder kultur för de två vallokomotiven? Nöjesguiden har kartlagt hur ditt kulturliv kan komma att se ut under kommande mandatperiod.

Vi skickade ett gäng enkätfrågor till statsministern Fredrik Reinfeldt och till oppositionsledaren Mona Sahlin, som i sin godhet svarade på våra mejl. I en normal intervjusituation hade vi såklart frågat varför det är bättre att kalla någon för ”utanför” än ”i kunskapslyftet” och hur politikerna faktiskt menar att kreatörer ska kunna vara självständiga exempelvis. Nu är det en gång för alla så att ett kommunikationssamhälle inte per automatik innebär att vi faktiskt får ut mer av samtalen bara för att folk är mer tillgängliga. Detta ställer dessvärre högre krav på dig, kära läsare, att ställa frågor själv.
_____________________________________________________________________

Kulturkollen med Fredrik Reinfeldt

Regeringen Reinfeldt har haft fyra stormiga år i kulturen. Sällan har kulturfrågor diskuterats så ivrigt, men vad tycker statsministern själv om kulturfrågor och kulturens betydelse för politiken?


Foto: Niclas Brunzell

Till skillnad från oppositionen ser man inte ofta moderater på festivaler och på Grammisgalan. Tycker du att det de håller på med är trams?
– Jag tycker inte min huvuduppgift är att synas på mingelbilder och jag tror inte att det är sättet att vinna väljarnas förtroende. Förhoppningsvis kan vi vinna röster ändå. Men jag tror nog att det är minst lika många moderater som går på festival och jag har själv gått på någon premiär, även om det var ett tag sedan.

Alltså, är det fortfarande Da Buzz som är storfavoriter därhemma eller har smaksirenen utvecklats?
– Jag tycker om musik som man blir glad av och som man kan dansa till. Jag nämnde en gång Da Buzz som exempel på det, men det finns så klart mycket bra musik. Svensk pop brukar generellt vara bra.

Många av dina allianskollegor är emot tv-avgiften. Skulle det bli bättre tv utan statligt finansierade tv-program?
– Alla i Alliansen är för att vi har Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion. Jag tycker att det är bra med en oberoende radio och tv och jag tror att de fyller ett utrymme som skulle stå tomt om de inte fanns.

Vad är ett exempel på lyckad kultur enligt dig? Anna Odells slututställning?
– Det är inte upp till mig att bedöma vad som är bra eller dålig kultur. Kulturen är ju fantastisk på så sätt att det ofta finns olika åsikter om den, men vad som är bra kultur ligger i betraktarens öga. Så tycker jag att det ska vara.

Du är en gammal revyman! Berätta om dina roller!
– Så många roller har det inte blivit och det var mest under min skoltid. Men jag spelade konferencieren i Cabaret när jag var med i ett spex under skoltiden. Det var väldigt roligt.

Vilken betydelse har kultur för att vinna val?
– Kulturen betyder mycket för många och det är en viktig del av samhället. Därför ska vi ha en seriös kulturpolitik. Men jag tror att jobben blir valets viktigaste fråga.

Tror du att det är viktigt att visa att ni som partiledare känner till även yngre människors verklighet?
– Självklart. Jag har gjort över 140 resor över hela Sverige sedan jag blev statsminister. Många av dem har handlat om att träffa ungdomar och lyssna på deras berättelser och idéer.

Vad har du för relation till musik, radiolyssnare eller fan?
– Både och. Jag tycker om att lyssna på radio, till exempel när jag städar, men jag har också några favoritartister som jag alltid återkommer till.

Går du ofta på teater? Vilka slags pjäser gillar du?
– Nej, det kan jag inte säga. Men jag är väldigt förtjust i att se musikaler.

Samlar du på något?
– Berättelser om Sverige.

Vilket är ditt främsta konsertminne?
– När jag och en kompis köade flera dagar för biljetter till en konsert med Frank Zappa.

Hur bör staten använda sig av institutioner som Filminstitutet? Det tenderar ju att bli samma slags filmer som gynnas…
– Svensk film har varit framgångsrik på senare år, både prisbelönt utomlands och mycket publik på hemmaplan. Det finns utrymme för både publiksuccéer och lite smalare kulturfilmer i Sverige, så jag tycker nog att det är olika typer av filmer som gynnas.

Är mode ett kulturellt uttryck som borde få mer statligt stöd? Köper du själv mycket svenskt och i så fall, vilka märken?
– Det finns ju en stor nyfikenhet på den svenska modeindustrin, inte minst internationellt. Vi försöker ta tillvara på det genom att stötta de kulturella och kreativa näringarna, men också genom att underlätta för företagande. Jag handlar mycket svenskt, inte minst till barnen.

Är det viktigt för Sverige att kreativa människor kan leva och verka här, många svenska kreatörer flyr ju exempelvis till Berlin.
– Det är viktigt att vi har utrymme för kreativitet i Sverige och därför har vi avsatt pengar till kreativa och kulturella näringar. Det underlättar ju också att vi har gjort det mer lönsamt att jobba och enklare och billigare att driva företag och att anställa.

Vad tycker du om sponsrad konst?
– Det viktiga är att konstnärer och kulturskapare ges möjlighet att skapa konst. Om då fler vill vara med och se till att vi har ett levande kulturliv är det bra.

Ska kommunerna betala för festivaler? I år har ju många festivaler haft det svårt, vilket har slagit tillbaka mot kommunerna.
– Det är upp till kommunerna själva att bestämma. Men jag hoppas att de sätter kärnan i välfärden först och att de är försiktiga när de använder skattebetalarnas pengar i kommersiella projekt.

Är det viktigt att ungdomar ges möjlighet att själva skapa kultur?
– Ja, det är viktigt och det är också en förutsättning för att ta tillvara på ungdomars kreativitet.

Tror du att det är bra att kids får uppleva kultur?
– Ja, det tror jag. Det är därför vi har infört Skapande skola i årskurserna 4–9. Skapande skola ger möjlighet för eleverna att möta professionell kultur i skolmiljön. Det gör att kulturen kommer alla elever till del, inte bara de som har kulturintresserade föräldrar.

Vilka statligt finansierade museer och scener skulle du vilja fimpa?
– Inga.

Ni i Alliansen har varit framgångsrika med ert kreativa sätt att använda svenska språket. Känns det bra när DN använder uttryck som ”utanförskapet ökar” när de egentligen menar att fler har blivit bidragsberoende eller arbetslösa?
– Det som känns bra är att man nu har börjat se de människor som den förra regeringen gömde undan i olika system för att slippa kalla dem arbetslösa.

Men det här med gratis entré till Stockholms museer var ju en succé, varför tog dina kollegor bort det?
– Alliansregeringen har förstärkt anslagen till museerna och i dag får de statliga museerna mer pengar än under tiden med påtvingad fri entré. Dessutom är det upp till museerna själva att bestämma om de vill ta betalt för entrén eller inte. Barn och ungdomar går dock fortfarande in gratis.

Vad gör ditt parti för att det ska bli bättre och roligare för kulturlivet?
– Vår kulturpolitik syftar till att låta kulturen vara en dynamisk och inspirerande kraft i samhället. Vi vill dessutom att alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet.

Vad är verklighetens folk, en gång för alla?
– Det beskriver Göran Hägglund bättre än jag.

I Stockholm, Malmö och Göteborg finns det massor av musik och roligheter, men på landsbygden händer inte mycket. Spelar det någon roll att lantisarna får kolla på buskis antingen de vill eller inte?
– Alla håller nog inte med om att det inte händer något utanför storstäderna. Vi har ett otroligt rikt musikliv i Sverige och många spännande teaterscener ute i landet. Och återigen, vad någon definierar som roligt kanske är ointressant för en annan. Jag tycker att det är bra att vi inte är så likriktade.  

Vad betyder ”Vårda, bevara och tillgängliggöra vårt kulturarv” i praktiken? (Citatet taget från moderaternas hemsida.)
– Att museer, bibliotek och arkiv ska se till att vårt gemensamma kulturarv finns tillgängligt så att vi kan lära oss av vår historia – och att det finns kvar för kommande generationer.

Många blev arga när Alliansen skrotade livslöner för konstnärer. Varför såg ni inte potentialen att dölja den stora arbetslösheten hos de fria yrkena och gav fler livslön?
– Många blev också förvånade att det var så få som faktiskt fick konstnärslön. Vi tyckte att det fanns en orättvisa och ett godtycke i konstruktionen och vi prioriterade i stället att ge möjlighet för fler kulturskapare att få del av pengarna.

Fredrik Reinfeldt väljer...

Robyn eller Lady Gaga?
– Lady Gaga.

H&M eller Minimarket?        
– Jag vet att min fru har kläder från båda men att hon handlar mest på H&M.

Fångarna på fortet eller Stjärnorna på slottet?
– Fångarna på fortet.

Lars Winnerbäck eller Kent?
– Kent.

Mad Men eller The Wire?
– Numera hinner jag inte följa tv-serier så bra.

Norén eller Hjalmar?
– Jag ser hellre en bra musikal.

Ulf Malmros eller Kjell Sundvall?
– Jag gillade Bröllopsfotografen så jag säger Ulf Malmros.

Vem skickar du till Rättviseförmedlingen?
– Bolagssverige.

Medeltidsvecka eller Grolsch Block Party?
– Medeltidsvecka.

P3 Kultur eller Ring P1?
–Jag tycker om att vanliga människor får komma till tals i Ring P1.

Team Edward eller Team Jacob?
– Det får jag fråga min dotter om.

Oskar Linnros eller Daniel Adams-Ray?
– Känner jag inte till.

Stor stark eller Fanta & rosé?
– Jag gillar öl.

Jeans med häng eller jeans för högt upp?
– Personligen gillar jag när de sitter lagom, men måste jag välja blir det hellre lite häng.

Lil Kim eller Nicki Minaj?
– Har bara hört Lil Kim.
_____________________________________________________________________

Kulturkollen med Mona Sahlin

Mona Sahlin och Leif Pagrotsky var tydliga med att kulturen skulle bli en valfråga. Men vad vill de rödgröna göra för kulturen?


Foto: Kjell B Persson

Socialdemokraterna har ju patent på att vara nere med kidsen. Hur fortsätter ni den succén i årets valrörelse?
– ”Vara nere med kidsen” vet jag inte. Men jag vet att unga är mycket politiskt medvetna och en av våra främsta prioriteringar är att bekämpa ungdomsarbetslös-heten. Vi har en öppen valkampanj där det är lätt att göra en insats. Inte minst på nätet märker jag en stor närvaro av unga med hjärtat på rätta stället.

Hur känns det att nya moderaterna och MUF försöker att värva ungdomars röster med Anton Abele och vallåten ”Sverige jobbar!”
– Jag har inte hört den låten. Men med över 200 000 ungdomar som väntar på att få rycka in i arbetslivet tycker jag att låttiteln inte riktigt rimmar med verkligheten. Hur tänkte de egentligen?

Du har ju alltid varit intresserad av musik. Berätta om ett starkt konsertminne!
– Springsteen på Cirkus i Stockholm 1996. Bara han och hans gitarr och det var som att sitta i hans kök och lyssna.

Vänsterpartiet kör ofta på Stefan Sundström, ni på Timbuktu. Kan inte viss musik skrämma bort väljare snarare än locka? Möllanvänstern kanske inte osar framgång direkt…
–Nej, jag tror det är farligt att vara så strategisk att man skulle välja bort musiker för att de skulle som du säger ”skrämma bort”. Att som politiker väga och döma kultur hör inte hemma i mitt parti. Det låter som en litet konservativt partis begrepp ”verklighetens folk”. Jag är glad att Socialdemokraterna lockar musiker att vara med och arbeta för våra politiska idéer, oavsett om det är Timbuktu, Lili och Sussi eller Marit Bergman.

Marit Bergman, Moneybrother och Miss Li spelar också för er valrörelse. Moderaterna har Wille Craaford. Ni har ju hela popvänstern och stora delar av kulturgräddan – är det alltid en fördel?
– Ja.

Var det ett politiskt ställningstagande att nobba Nobel för Springsteen?
–Nej, varför skulle det vara ett politiskt ställningstagande att inte gå på Nobelmiddag? Jag närvarade vid prisutdelningen i Konserthuset men föredrog sedan att få träffa The Boss på tu man hand.

Förra året gjorde du och Leif Pagrotsky ett uttalande om att göra kulturpolitiken till valfråga. Hur tycker du att det har gått med den saken? Satte ”verklighetens folk”-debaclet stopp för den ansatsen?
– Kulturpolitik är och ska vara en valfråga. Vi rödgröna har också presenterat en kulturpolitisk plattform. Men var är Alliansen? Jag kan också beklaga att Fredrik Reinfeldt har tackat nej till att debattera kulturen med mig under mandatperioden.

Vad hände med fildelningsdebatten? Det var ju en fråga som genomsyrade debatten för inte alls så länge sedan.
– Att det har varit lugnare i fildelningsdebatten beror, tror jag, på att det har visat sig att ribban juridiskt har legat väldigt högt, och inte alls som det påståtts att varenda tonåring skulle kunna åka fast och få sin dator beslagtagen. Jag tar integritets-aspekten på allvar. Det finns en oro för att tillämpningen av Ipred kan kränka den enskildes integritet och göra intrång i privatlivet. Samtidigt säger vi att kultur-skaparna ska ha samma möjligheter som andra att leva på frukten av sitt eget arbete. Upphovsrättsinnehavarna måste kunna få ersättning för sina verk på ett rättssäkert sätt. För att få den balansgången rätt behöver Ipred ses över.

Vilken betydelse har kultur för att vinna val?
– Valet är ett avgörande vägval för svenska folket, ska vi investera i jobben eller ska vi fortsätta sänka skatten och öka klyftorna. Klarar vi jobben så klarar vi ekonomin. Då kan vi också förbättra välfärden och göra satsningar på kulturen. Kultur har alltid stor betydelse. Det handlar om möjligheter att växa som människa, få perspektiv, få uttrycka sig på fler sätt. De flesta av oss, kanske alla, skulle inte vara dem vi är idag utan böckerna, musiken, teatern, filmen. Vi vill öka anslagen till kulturen med en miljard under mandatperioden.  

Skapande skola är en av Alliansens kulturpolitiska åtgärder som bland andra Leif Pagrotsky har kritiserat. Men vad ska vi göra av alla som känner sig som konstnärer, men som inte kan försörja sig?
– Skapande skola är i princip borgerlig-hetens enda konkreta åtgärd under mandat-perioden, det är ett administrativt krångligt system och genomförs genom nedskärningar på andra kulturområden. Vi vill ha mer kultur i skolan och vi vill få ner avgifterna i musik- och kulturskolan där de är för höga.

Tror du att det är viktigt att visa att ni som partiledare känner till även yngre människors verklighet?
– Ja.

Går du ofta på teater? Vilka slags pjäser gillar du?
– Egentligen är jag mer en cineast, men jag går ofta på teater. Eftersom jag bor i Stockholm har jag den stora förmånen att kunna välja Dramaten, Stockholms Stadsteater, Riksteatern i Hallunda eller någon av många små fria teatrar. Jag ser både klassiker och nyskrivet.

Samlar du på något?
– Nej.

Hur bör staten använda sig av institutioner som Filminstitutet? Det tenderar ju att bli samma slags filmer som gynnas…
– Svenska Filminstitutet ÄR verktyget för statens filmpolitik, och institutet förvaltar filmavtalet. Jag håller inte med om att det är samma slags filmer som gynnas. Jag tror inte att Kjell Sundvalls Jägarna 2 kommer att bli särskilt lik Lars von Triers kommande film Melancholia. Båda har fått stöd av Svenska Filminstitutet.

Är mode ett kulturellt uttryck som borde få mer statligt stöd? Köper du själv mycket svenskt och i så fall, vilka märken?
– Ja, kläder, mode och design är kulturella uttryck och en konstform i sig. Jag tycker dock inte att det motiverar att modeindustrin ska få statligt stöd. Vad staten kan göra är att erbjuda utbildningar av god kvalitet för dem som vill arbeta med kläder och mode. Modets kulturhistoriska aspekt är också viktig. Röhsska museet i Göteborg har statlig delfinansiering och därmed ett uppdrag som specialmuseum för mode, design och konsthantverk. Museet gör ett viktigt kulturhistoriskt arbete men jag skulle vilja se en fördjupad diskussion om statens övergripande ansvar för klädhistorien. Något eget favoritklädmärke har jag inte.

Är det viktigt för Sverige att kreativa människor kan leva och verka här? Många svenska kreatörer flyr ju exempelvis till Berlin.
– Ja, självklart, villkoren för att arbeta inom kultursektorn ska vara goda. Vi har en generös kulturpolitik med stark offentlig finansiering, som möjliggör en konstnärlig frihet för den enskilde kulturskaparen. Men världen är större än Verona. Att svenska kulturskapare och kreatörer jobbar utomlands i perioder är bra, det handlar inte om ”flykt” utan om att de söker inspiration, förnyelse och utbyte.  

Vad tycker du om sponsrad konst?
– Konstnärer ska vara fria och självständiga. Om konstnärer själva väljer att bli sponsrade är det deras självständiga val. Sponsring av utställningar eller andra produktioner kan förstås vara ett bra tillskott och ibland helt nödvändigt. Men samhällets ansvar är att se till att kultur som inte vill eller kan sponsras kan överleva.

Ska kommunerna betala för festivaler? I år har ju många festivaler haft det svårt och det drabbar hela kommuner.
– Stockholm stad betalar för kulturfestivalen. Andra kommuner samarbetar med lokala festivaler på olika sätt. Det finns många exempel på hur samarbeten kan leda till jobb och skatteinkomster, och öka möjligheten för fler att få kulturupplevelser.

Är det viktigt att ungdomar ges möjlighet att själva skapa kultur?
– Ja.

Tror du att det är bra att kids får uppleva kultur?
– Ja.

Vilka statligt finansierade museer och scener skulle du vilja fimpa?
– Inga.

Det här med gratis entré till Stockholms museer var ju en succé, vill ni återinföra det?
– Ja, fri entré gällde alla statliga muséer hela landet och det var en succé. Det är socialdemokratisk politik för att fler ska kunna ta del av kultur. Sett till statsbudgeten är det en liten kostnad med stor effekt. Vi vill återinföra fri entré på statliga museer men också stimulera till fri entré vid regionala och lokala museer.

Ska kulturen bära sig själv som andra områden inom näringslivet eller finns det ett värde utöver det ekonomiska?
– Nej på första delen av frågan och ja på den andra.

Vad gör ditt parti för att det ska bli bättre och roligare för kulturlivet?
– Vi, de rödgröna, presenterade i juli ett Kulturlyft, som innebär en nivåhöjning av den statliga kulturbudgeten med en miljard kronor under mandatperioden. Kulturen är en mager bransch och detta kommer att bli en välbehövlig vitamininjektion för kulturlivet som dessutom skapar många nya arbetstillfällen för kulturskapare.

I Stockholm, Malmö och Göteborg finns det massor av musik och roligheter, men på landsbygden händer inte mycket. Spelar det någon roll att lantisarna får kolla på buskis antingen de vill eller inte?
– Jag håller inte med dig, det händer en hel del inom kulturen utanför storstäderna!
Sverige är ett land med väldigt många regionala kulturinstitutioner. Det finns länsteatrar, länsmuseer, länsmusik. Det finns ideella arrangörer som bedriver verksamhet inom teater, dans och musik, till exempel jazzklubbar, kammarmusikföreningar, folkmusikföreningar. Det finns fler amatörkörer här än i något annat land. Det växer fram fler och fler musikfestivaler och sommarteatrar. Svensk kulturpolitik har ända sedan sextiotalet präglats av en strävan att det ska finnas kultur i hela landet. Det står jag upp för. Den senaste utvecklingen inom det digitala området är spännande. Folkets hus och Parkers succéartade digitalbioprojekt möjliggör att man kan se föreställningar från både Metropolitan och Operan live på små orter runt om i landet.

KD:s utspel om ”verklighetens folk” var ju verkligen pinsamt, hur mycket skrattade ni?
– Jag tycker tvärtom att det var obehagligt och visar på hur stora skillnaderna är om du väljer att rösta progressivt mittenvänster eller konservativt höger i höstens val.

Mona Sahlin väljer...

Robyn eller Lady Gaga?
– Robyn.

H&M eller Minimarket?
– H&M.

Rebecca eller Fiona?
– Jag har ingen uppfattning.

Fångarna på fortet eller Stjärnorna på slottet?
– Stjärnorna på slottet.

Lars Winnerbäck eller Kent?
– Winnerbäck.

Munnen eller Skriet?
– Skriet.

Mad Men eller The Wire?
– Mad Men… men jämnt.

Du måste dansa i Let’s Dance eller vara med i Kungarna av Tylösand. Vad väljer du?
– Nej, tack.

Norén eller Hjalmar?
– Norén.

Ulf Malmros eller Kjell Sundvall?
– Ulf Malmros med motiveringen att jag har vigt honom och hans fru.

Vem spelar dig i filmen om ditt liv?
– Nej, jag har förhoppningsvis rättigheterna fortfarande.

Vem skickar du till Rättviseförmedlingen?
– De partier som inte klarar 50/50 bör ta sig en titt på hur enkelt det kan vara att fördela makt jämnare bara genom att synliggöra kompetensen.

Parlamentet eller repriser av Helt Apropå?
– Parlamentet.

Medeltidsvecka eller Grolsch Block Party?
– Jag har ingen erfarenhet av någon av dem.

P3 Kultur eller Ring P1?
– P3 Kultur.
_____________________________________________________________________

Konst är viktigt. Kultur är jätteviktigt. Allt är så himla bra och fint och viktigt och alla ska få vara med. Att få konkreta besked utöver ”kultur är viktigt” är inte lätt. Vi får titta bakåt och se vad som har hänt!

Vad de har gjort

Jahapp, vad gjorde de senast de hade tillfälle? Här är ett litet axplock av de reformer de senaste regeringarna genomförde inom kulturens område. Riksdagen har en utmärkt hemsida
(www.riksdagen.se) där du kan läsa mer!

Regeringen Reinfeldt 2006–2010

Skapande skola
Skolorna får möjlighet att söka bidrag till inköp av kultur för elever i årskurserna fyra till nio.

Bort med konstnärslön
Tanken är att pengarna ska komma till fler skapare dels genom stipendier som är sökbara för fler än de 157 personer som fick inkomstgaranti.

Slopar den fria entrén på museerna
Museerna fick istället en summa pengar att göra vad de ville med, de flesta museer satsade då på att digitalisera samlingarna. Besökarantalet gick ner kraftigt.

Kulturportfölj till kommunerna från 2011
Det innebär att kommunerna själva ska kunna bestämma över vissa delar av kulturpengarna, ett steg mot att regionalisera beslutsmakten i kulturfrågorna.
… Och som Lena Adelsohn Liljeroth, kulturminister, menar:
”Den största kulturpolitiska reformen är trots allt skattesänkningen för vanliga medborgare. En tusenlapp mer i månaden i börsen innebär att man har mer över att lägga på kultur.”
DN, den 16 april, apropå vårpropositionens nolltillskott till kultursektorn.

Regeringen Persson 1996–2006

Fri entré till statliga museer
Besökarna strömmade till museerna. Första året ökade besökarantalet med 159 procent.

Sänkt bokmoms från 25 till sex procent
Sänkningen gav lägre bokpriser på framförallt barn- och skönlitteratur.

Världskulturmuseet i Göteborg
Ingick i en större satsning på mångfald och världskultur.

Forum för Levande Historia
En myndighet som skapades på Göran Perssons initiativ efter en rapport som visade att många ungdomar hade stora kunskapsluckor om förintelsen.

_____________________________________________________________________

Vad de lovar

Här är några av de rena kulturvalfläsket. Vissa skulle säkert hävda att alkohol-skatten är den viktigaste aspekten av kulturlivet, men vi är redan skittrötta på vaskningsreferenser. Såå förra valet.

De rödgröna har samlats kring Kulturlyftet som lovar:
→ Kultur på ett klick – en satsning på digitalisering.
→ Öppna museerna och sprid samlingarna.
→ Barnkulturlyft. En maxtaxa införs i musik- och kulturskolan.
→ Läsfrämjande insatser till läsovana.
→ Nytt populärkulturcentrum för film, musik, dataspel, serietecknande.
→ Satsning på svensk film med inriktning på ett nytt filmavtal 2012.
→ Jobb och utveckling för kulturskaparna.
→ En miljard kronor till kultursatsningar nästa mandatperiod.

Alliansen presenterade en gemensam plattform för kultur och idrott som bland annat lovar: 
→ Inköp av kulturverksamhet i vården och äldreomsorgen bör stödjas.
→ En ny branschsamverkan på film-området bör initieras.
→ De statliga museerna bör få i uppdrag att göra sina digitala samlingar tillgängliga för allmänheten.
→ Utbyggnad av Skapande skola.
→ Insatserna för läsfrämjande bör utvecklas och därför bör en bred bokutredning tillsättas.
→ Kulturrådet bör intensifiera arbetet med att göra fler svenska städer till fristad för förföljda författare.
→ Förslaget om ett nytt pensionssystem inom scenkonsten bör beredas vidare för att hitta en hållbar lösning.
→ Möjligheterna till kultursponsring i praktiken bör säkerställas. Dessutom bör förutsättningarna för avdragsrätt för företag vid inköp av samtida konst tydliggöras.
→ Folkbildningens och det civila samhället betydelse för kulturen bör få ökad uppmärksamhet genom en utvecklad dialog samt uppdrag till myndigheterna på kulturområdet.
 

Stad: 
Kategori: