Krönika: Den fjärde väggen

Petter Seander 14:55 25 Jan 2013

den-flygande-handlaggaren_foto_patrik-gunnar-helin.jpg
Den flygande handläggaren. Foto: Patrik Gunnar Helin

Hur kommer vår samtid handläggas i framtiden? Vilka var vi egentligen och varför? Känslan av att sitta med en illusion av ett dåligt skådespel framför ögonen har aldrig varit starkare än det gångna året. Inom teaterkonsten, där man talar om ”den fjärde väggen”, den mellan åskådaren och scenen, förutsätts en viss känsla av overklighet där vi som åskådare accepterar snabba skiften och sådant som i verkliga livet skulle te sig högst ologiskt i förhållande till fysiska lagar. I vår bekräftelsesökande värld känns det ibland som om vi ständigt står bakom denna fjärde vägg och accepterar omkastningar och okritiskt tyckande som en del av vår vardag. I vårt flöde är inget beständigt, inget hågkommet, inget skrivet i sten – åsikten viktigare än eftertanken. Bitter och förlorad? Nej, egentligen inte alls, men bakom ”den fjärde väggen” blir det tydligt att mer eftertanke hade skapat bättre förutsättningar för att förstå varandra, mötas i gemensamma behov.
          
             
Bäst just nu


1. Den flygande handläggaren
Spelas till och med den 15 mars på Folkteatern
Försäkringskassan prenumererar på topplaceringar på den hedervärda listan av ”mest hatade myndigheter” år efter år. Att inte ogilla den verkar ofta bli synonymt med att inte stå på de utsattas sida. Den här svarta komedin börjar i diskrepansen mellan att vilja hjälpa och känslan av att bara förstöra. ”Varning! Allt är hämtat från verkligheten”, statuerar Folkteatern. Varning, måste ses!

2. Affären Danton
Spelas på Göteborgs Stadsteater till och med den 13 mars
Revolutioner blir aldrig omoderna. Oavsett vad de innehåller, vad de störtar eller hur efterverkningarna blir (ofta terror) verkar de stanna kvar i vårt allmänna medvetande. Franska revolutionen kan väl genom envist inbankande i högstadieskolans grundläggande historiekurs kallas vår västerländska historieskrivnings revolutionära moder. Blodig, komplicerad och med slagorden i front: ”frihet, jämlikhet, broderskap”. Här problematiseras och konkretiseras revolutionsbegreppet när den franska revolutionens skeenden flyttas till nutid. En föreställning som bygger på Suzanne Ostens åttiotalsdramatisering.

3. Siste Sang
Spelas den 26–27 januari på Cinnober
Isidore Ducasse är för de flesta konstintresserade en del av den surrealistiska konstens historia, framförallt som inspirationskälla till rörelsens senare storstjärnor som Salvador Dali och André Breton. Det här gästspelet från Grusomhetens Teater presenterar en föreställning byggd på den franske konstnärens sista dagar i livet. Vi befinner oss på ett hotellrum i Paris under tyskarnas belägring år 1870…  

4. Dostojevskij x 2
Spelas till och med den 16 februari på Hagateatern
Två Dostojevskij-dramatiseringar på en kväll? Låter mustigt även för den mest inbitne. Men i det här fallet bjuds vi på två av monumentalryssens kortare verk, novellerna/kortromanerna En löjlig människas dröm och Anteckningar från källarhålet, vilket bådar för en omtumlande resa i självkritikens djupaste delar. Det sistnämnda verket är en klassisk outsider-skildring som aldrig går ur tiden. Inte att missa!

5. Run For Your Life
Premiär den 16 februari på Backa Teater
Backa är bäst i Sverige på nutida, samtida, avslöjande teater. Punkt. Run For Your Life-projektet är ett samarbete mellan Uta Plate, en pionjär inom ungdomsteater, vanligtvis baserad i Berlin, och ungdomar från Hisings-Backa. Ungdomarnas egna erfarenheter är grunden till den här samtidskommentaren som är så aktuell som teater någonsin kan bli.
 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!