Iftach Gazit tillagar finmiddagen bland smutstvätten.
Sous vide-tekniken har gjort underverk för många proffskök sedan den lanserades på 70-talet. Metoden, att vakuumförpacka sina råvaror och sedan lägga dem i ett kontrollerat vattenbad under flera timmar, fungerar på allt från stora köttbitar till ägg och grönsaker.
Konststudenten Iftach Gazit har i sitt nya projekt "Sous La Vie" valt att sätta denna förfinade matlagningsmetod i en annorlunda kontext. Av så kallat Tyvekpapper (samma material som läkare bär när de arbetar på Ebola-patienter) har han designat stryktåliga sous vide-påsar som tål att tvättas i vanliga tvättmaskiner.
Projektets syfte, menar Iftach Gazit, är att "erbjuda en djupare insyn i hur kulturella omständigheter avgör vilka produkter vi väljer att konsumera". Han ser krocken mellan "high-end cuisine" och "the 24-hour laundromat" som en symbol för krocken mellan över- och underklassen i USA. Huruvida han inser riskerna i tillaga oljiga styckdetaljer tillsammans med vittvätten framgår dock inte av pressmeddelandet, så vi får nog lyfta ett "don't try this at home"-finger tills han har fått det klart för sig.
Här hittar du mer info. Läs även: "Kendall Jenners Pepsi-reklam stoppas"