Höga Nord är inte bara ett skivbolag och en skivbutik – numera är det också namnet på ett litet matkafé på 17 kvadratmeter.
Vägg i vägg med skivbutiken på Kyrkogatan ligger kaféet, här serveras dagligen olika sorters soppor, smörrebröd, bakverk och så kaffe såklart. Bakom stället står Höga Nord-trion Anders Björnsson, Gustaf Dicksson och Mathias Nilsson.
Det hela började för snart 4 år sedan då Mathias och Gustav lade grunden till skivbolaget. Mathias hade just kommit hem efter två år på Aquavit i New York och kände att det var dags att göra något nytt.
– Jag jobbade ungefär 300 timmar i månaden, så efter två år kände jag att det var dags att flytta hem igen. Till en början var jag inne på att jag skulle öppna en egen restaurang, men ödet ville något annat.
Detta var ungefär samtidigt som Mathias gamla polare Gustav öppnat skivbutiken i Antikhallarna. Så en sen kväll satt de och samtalade om att de kanske borde starta ett skivbolag tillsammans.
– Det är sjukt att tiden gått så fort, vi har faktiskt fyraårsfest på Pustervik den 29 december. Det känns märkligt när man plötsligt inser att bolaget har funnits i fyra år och skivbutiken i fem, berättar Mathias.
Vid sidan av jobbet med skivbolaget gick Mathias tillbaka till köket och jobbade som kock på Fee Fi Fo Fum. Men viljan att göra något som skulle få skivbutiken att mer anta formen av en kulturell samlingsplats fanns hela tiden i bakhuvudet och när grannlokalen blev ledig gick allt väldigt fort. De bokade ett möte med fastighetsägaren och han gillade idén.
Vad hände efter mötet?
– Vi tog alla våra sparpengar och började bygga, typ. Eller ja, vi tog banklån, fick kredit och tömde våra sparkonton. Sen så åkte även jag och Gustav bort till MUG med allt vi ägde av värde och så gjorde vi ett pantbrev. Efter det har vi byggt lite allt eftersom, och det har ju tagit rätt långt tid att bli färdiga. Men det gör inte så mycket, när man gör det mesta själv får stället en helt annan själ och resultatet känns verkligen som vårt.
Finns det någon speciell tanke bakom menyn?
– Givetvis är allt säsongsbetonat, sen handlar mycket av min matfilosfi om att man ska äta det som finns i ens närhet. Men utöver det så har jag har velat fånga det mesta som hamnar inom ramen för det kalla köket. Vi har ett par smörrebröd, lite ostar och några enklare kalla drycker. Sen brukar vi ha ett gäng olika soppor varje dag.
Vem är den typiska kafégästen?
– Vi har ett väldigt blandat klientel. Här hänger alltifrån ganska unga människor som söker någon form av popkulturellt uttryck till stammisar som är 80-bast och som gillar våra kakor.
Finns det några andra spännande projekt på G för Höga Nord?
– Vi har ju skivbutiken, kaféet och skivbolaget. Sen så anordnar vi en del klubbar och konserter, så vi känner oss rätt nöjda. Men tanken är att det ska bli mer spelningar här i vår och sommar, det finns en liten scen på innergården där Champagnebaren haft lite jazzspelningar. Så planen är att vi ska göra mer sånt. Man i övrigt är vi liksom där vi vill vara.