Julsprit för franska nerver

15:18 15 Dec 2010

Efter en stjärnkavalkad i Monaco/Nice på bland annat Alain Ducasse’s Louis XV och Joël Robuchon’s Metropole som slutade med nio Michelin-stjärnor på sju dagar behöver Carl Reinholdtzon Belfrage hjälp med att smälta maten inför den kommande julen. För att inte tala om hans franska nerver. Han tar hjälp av två saker: calvados från producenten Dupont och en landsflykt till Manhattan och Per Se.

Domaine Dupont Cidre & Calvados
Lys Calvados, nr 81108, Pris 339 kr
Domaine Dupont Cidre & Calvados i Normandie har ett brett spektra av högklassig calvados och cider med en bas av sötsyrliga äpplen. Äkta cider är gudagott till julbordets kallskurna, Pommeau de Normandie omistligt till det söta och till ostarna och calvadosen är givetvis den perfekta avslutningen. I Normandie serverar man förresten under årets kallare månader sin cider värmd, gärna med en kanelstång i. Själv har jag provat att även tillsätta en skvätt Pommeau.

GD Vajra
Langhe Rosso – nr B73279, 119 kr
Redan i slutet av åttiotalet lade piemontesiska Vajra i nordvästligaste Italien om till biodynamisk odling, helt och hållet i samklang med naturen. Men trots detta skulle familjen Vajras starke man Aldo aldrig få för sig att göra stor sak av detta. När andra vinproducenter på etiketten stolt deklarerar att deras vin minsann är biodynamiskt framställt vägrar Vajra tvärt. Vid den enkla frågan ”varför?” ger Aldo det egentligen minst lika självklara svaret: ”att odla utan att skada naturen är det självklara, det som borde vara standarden, därför borde alla icke-ekologiska viner märkas, inte tvärtom”.
I detta vin samsas inte mindre än fem högst lokala druvor varav ett par knappt odlas av någon annan än Vajra längre: barbera, dolcetto, nebbiolo, albarossa och freisa. Resultatet är otvetydigt piemontesiska droppar som gärna serveras lätt kylda och då bjuder på läcker bärighet, inslag av tryffel och aromatiska träslag.

Sök på Dupont/Vajra på www.systembolaget.se så hittar du fler Fabergéägg från dessa producenter.
 

Stad: 
Kategori: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Krogrecensioner

Krogrecension: Poppy

Öppningen är fortfarande så pass ny att inte ens serveringstillståndet är på plats i samband med att vi besöker krogen för första gången.

Krogrecension: Gurras

I samma ögonblick som vi stoppar in foten på Postgatan 16 möter huvudpersonen själv upp med ett fast handslag och ett smittande leende på läpparna.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste krogrecensionerna i Stockholm

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!